Κυριακή 26 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αποχαιρετισμός στην ευγένεια

Νοσταλγική, ευαίσθητη, αλληγορική, ανθρώπινη, αλλά και μελαγχολική είναι η ταινία του Οταρ Ιοσελιάνι: "Το κυνήγι της πεταλούδας",που θα παρουσιάσει την Τετάρτη Η ΕΤ-1 στις 23.35. Ο σκηνοθέτης παρατηρεί με σκωπτική ματιά τον κόσμο που φεύγει και δυσπιστεί σε εκείνον που έρχεται. Η μεταμόρφωση των πάντων γίνεται, η εισβολή των αγενών τρομάζει και εξαφανίζει τους παλιούς ευγενικούς ανθρώπους, που φθίνουν και αργοπεθαίνουν. Μια ηλικιωμένη κυρία ζει με τη συνοδό της σ' έναν παλιό πύργο. Σ' έναν πύργο, που είναι γεμάτος από πολύτιμα αντικείμενα, από μνήμες, από φωτογραφίες, από αδιάκριτες αλλά και ταυτόχρονα, διακριτικές "παρουσίες" που κάποτε δέσποζαν στον υπέροχο αυτό χώρο. Ολοι οι κάτοικοι βλέπουν με ζήλια αυτή την πολύτιμη όαση, αλλά οι δυο γυναίκες συνεχίζουν να ζουν στο δικό τους ευγενικό κόσμο, χωρίς να έχουν πάρει είδηση το σύγχρονο χάος, την κερδοσκοπία, την ευτέλεια και την κακογουστιά που κυριαρχεί. Οταν, η γηραιά γυναίκα αποχωρεί με λεπτότητα και αθόρυβα από τη ζωή, μέσα στο θερμό, φιλικό και ζεστό φως που τη φώτιζε, θα ανάψουν ξαφνικά σκληρά φώτα από "νέον" και θα αρχίσει να ξεπουλιέται ο παράδεισός της από τους κληρονόμους της. Ο όμορφος καλαίσθητος, παλιός πύργος, αφού πρώτα λεηλατηθεί από παλαιοπώλες θα παραδοθεί στα χέρια των Γιαπωνέζων για να στεγάσει τα στεγνά όνειρα μιας πολυεθνικής. Ο σκηνοθέτης με χιούμορ, με ωραίους διαλόγους, με εξαιρετική φωτογραφία σαρκάζει, αλλά και στενάζει από την τελική νίκη του νεποτισμού. Με τους Νάρντα Μπλανσέ, Εμανουέλ ντε Σοβινί, Ταμάρα Ταρασασβίλι.

Προκαταλήψεις

Μια κοινωνική μίνι σειρά που θα ολοκληρωθεί σε έξι επεισόδια ξεκινά την Τετάρτη στην ΕΤ-1 στις 19.00. Πρόκειται για μια τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος της Τζέιν Οστιν "Υπερηφάνεια και προκατάληψη" σε σκηνοθεσία Σάιμον Ντέιβις. Το βιβλίο της Οστιν θεωρείται ως ένα από τα σημαντικά έργα της αγγλικής λογοτεχνίας. Πρόκειται για μια δυνατή, κοινωνική ιστορία που μας δίνει μια δυνατή γεύση από το παρελθόν, μια γεύση άλλοτε πικρή, άλλοτε γλυκιά, άλλοτε ερωτική. Ακόμη, οι ενδιαφέροντες ήρωες, η ατμόσφαιρα, τα εξαιρετικά κοστούμια και η πολλή υπερηφάνεια χωρίς καμιά προκατάληψη συντελούν στην ποιότητα της σειράς.

Το νησί των θαυμάτων

Από τη σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΤ-1 στις 18.35, την Πέμπτη θα μεταδοθεί το δεύτερο επεισόδιο που είναι αφιερωμένο στην "Πάτμο".

Η Πάτμος, το νησί των ονείρων μας, είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι γης καρφιτσωμένο σε γαλάζια καθαρά νερά. Ενα κομμάτι γης διαφορετικό από πολλά άλλα. Και αυτό, όχι μόνο γιατί είναι ένα υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, αλλά γιατί το περιβάλλει μια μυστικιστική ατμόσφαιρα σχεδόν μαγική. Στα 95 μ.Χ. πήγε εκεί ο ευαγγελιστής Ιωάννης. Η παράδοση διηγείται πως ο Ιωάννης πάλεψε με τον ειδωλολάτρη μάγο Κύνωπα και τον νίκησε. Ενας συμβολισμός της νίκης του χριστιανισμού επί της ειδωλολατρίας. Ο Κύνωψ έγινε βράχος και από τότε βρίσκεται στο βυθό του λιμανιού. Ο Ιωάννης εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά στην πλαγιά του βουνού και από εκεί υπογόρευσε τα κείμενα της Αποκάλυψης στο μαθητή του Πρόχορο. Από το μακρινό παρελθόν θα διανύσουμε μαζί με την κάμερα την ιστορική διαδρομή της Πάτμου μέσα στους αιώνες, για να φτάσουμε μέχρι το σήμερα. Η σκηνοθεσία είναι της Μάχης Λιδωρικιώτη. Κείμενα - συντονισμός εκπομπής: Βάσω Κανελλοπούλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ