Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μέγεθος της ληστείας σε αριθμούς

Απώλειες εισοδημάτων, που θα "τρίβουν τα μάτια τους", θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι το 1998, αν περάσει η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που ανακοινώθηκε με τον προϋπολογισμό. Το μέγεθος της λεηλασίας των εισοδημάτων των εργαζομένων, προκύπτει ακόμα και από τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία. Ολα τα υπόλοιπα περί εισοδηματικής πολιτικής που "διασφαλίζουν τα εισοδήματα", "ελαφρύνσεων", "κοινωνικού προσώπου", μαζί με τα δεκάδες παραδείγματα που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Οικονομικών, αποτελούν απλώς το προπέτασμα καπνού, πίσω από το οποίο προσπαθούν να κρύψουν την ανάλγητη πολιτική τους. Η απάντηση δίνεται με το σχετικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ". Ο πίνακας αυτός, αν και δεν παρουσιάζει το σύνολο των πραγματικών απωλειών για τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων, δίνει αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους που επικαλούνται την "κοινωνική ευαισθησία" της κυβέρνησης με την οικονομική πολιτική του 1998.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο πληθωρισμός της επόμενης χρονιάς θα είναι 3,7%. Αυτό, σε ό,τι αφορά τα εισοδήματα σημαίνει ότι για να διατηρήσουν το 1998 την ίδια αγοραστική δύναμη, θα πρέπει να αυξηθούν με ισάριθμο ποσοστό.

Στην πρώτη στήλη του πίνακα φαίνεται το ετήσιο εισόδημα κάποιου εργαζόμενου και στη δεύτερη το πώς θα έπρεπε αυτό το εισόδημα να αυξηθεί με βάση την κυβερνητική πρόβλεψη για την αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Στην τρίτη στήλη παρουσιάζεται η εξέλιξη των εισοδημάτων το 1998 με βάση την εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οπως χτες αποκάλυψε ο "Ρ", το 2,5% που ανακοινώθηκε, στην καλύτερη περίπτωση (και εφόσον δεν επέλθουν αλλαγές στο νέο μισθολόγιο) θα είναι 2%.

Η τέταρτη στήλη αποτελεί τη διαφορά μεταξύ των δύο προηγουμένων, δηλαδή, εμφανίζει τις απώλειες μεταξύ του πώς θα έπρεπε λόγω πληθωρισμού να εξελιχθούν τα εισοδήματα και τις απώλειες που έχουν λόγω εισοδηματικής πολιτικής.

Στην πέμπτη στήλη παρουσιάζεται η περιβόητη φορολογική ελάφρυνση, που ο καθένας μπορεί να διαπιστώσει πια εισοδήματα ωφελεί, ενώ στην τελευταία οι τελικές εισοδηματικές απώλειες.

Τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να θεωρηθούν και είναι πέρα για πέρα επίσημα. Η κατάσταση βέβαια για τους εργαζόμενους είναι πολύ χειρότερη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ