Παρασκευή 14 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ξεπουλιέται ή κλείνει η ΜΕΛ!

Μόνο ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων μπορεί να ανακόψει τα καταστροφικά σχέδια της κυβέρνησης, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Κατσαρός

Σταθερή στις κατευθύνσεις της για ξεπούλημα κάθε επιχείρησης που λειτουργεί στα πλαίσια του Δημοσίου, η κυβέρνηση προχωρά, χωρίς να υπολογίζει το οικονομικό και κοινωνικό κόστος, στο ξεπούλημα της ΜΕΛ. Μέχρι το τέλος του Νοέμβρη, αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος ιδιοκτήτης της μακεδονικής χαρτοποιίας και μέχρι το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες πώλησής της. Οι εργαζόμενοι προσπαθούν να πείσουν πως μια τέτοια εξέλιξη δε συμφέρει ούτε την επιχείρηση που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε ανοδική πορεία και όπως όλα δείχνουν θα παρουσιάσει θετικό ισολογισμό για το 1997.

Πέρασαν, ήδη, 20 μέρες από το άνοιγμα των προσφορών των ενδιαφερόμενων αγοραστών, όμως ακόμη ο ΟΑΕ δεν έχει ανακοινώσει τους επικρατέστερους, αφού οι διαμεσολαβούσες τράπεζες (ΕΤΕΒΑ και Τράπεζα της Αμερικής), δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους σχετικά με το ποιες είναι πιο συμφέρουσες προσφορές. Οπως έγινε γνωστό, στα κριτήρια αξιολόγησης μετράνε κατά 60% το τίμημα που προσφέρουν, κατά 20% το επενδυτικό πρόγραμμα και επίσης 20% οι θέσεις εργασίας. Πάντως, πληροφορίες φέρουν στις επικρατέστερες τις προσφορές της ΘΡΑΚΗ - ΖΕΡΙΤΗ ΑΕ, της ΜΕΤΟΝ ΕΤΕΛ ΑΕ, του ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ και του ΚΟΣΚΝΙΔΗ.

Την επιχείρηση επισκέφθηκε χτες το πρωί ο Γιάννης Κατσαρός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά με τις νέες εξελίξεις. Στη συνάντηση που είχε με το Σωματείο της επιχείρησης, εκφράστηκε η ανησυχία των εργαζομένων για το μέλλον της ΜΕΛ, ενώ καταγγέλθηκε η ασυνέπεια του ΟΑΕ που ενώ μέχρι πριν υποσχόταν ότι θα εξασφάλιζε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την πραγματοποίηση σοβαρών επενδύσεων, από το διαγωνισμό και τελικά από τις προσφορές προκύπτει ότι κάτι τέτοιο δε θα γίνει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, κ. Τσαπαλής, μιλώντας με τον Γ. Κατσαρό, ανέφερε ότι ο ΟΑΕ θα παραδώσει στο νέο ιδιοκτήτη μια επιχείρηση σε πλήρη λειτουργία, με εξασφαλισμένες μάλιστα παραγγελίες μέχρι το Μάρτη.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά με το ύψος της αξίας της ΜΕΛ, απάντησε πως αυτό το στοιχείο παραμένει απόρρητο και είναι μόνο σε γνώση του προέδρου του ΟΑΕ και του αρμόδιου υπουργού. Και ενώ από τη μια φυλάσσεται ως εφτασφράγιστο μυστικό η πραγματική αξία της ΜΕΛ (υπολογίζεται σε πάνω από 12 δισ., μαζί με τα ακίνητα που διαθέτει σε όλη την Ελλάδα) από την άλλη, στα πλαίσια του διαγωνισμού, οι πόρτες της επιχείρησης άνοιξαν, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι και μαζί οι ανταγωνιστές να μάθουν όσα στοιχεία ήθελαν. Το γεγονός αυτό, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι και ο διευθύνων σύμβουλος, μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την πορεία της ΜΕΛ, αν τελικά δεν ευδοκιμήσει η πώλησή της. Οπως χαρακτηριστικά είπαν οι εργαζόμενοι, "αν δεν πουληθεί η ΜΕΛ, κινδυνεύει να καταστραφεί, αφού όλοι οι ανταγωνιστές της γνωρίζουν τα πάντα σχετικά με την επιχείρηση. Η ΜΕΛ δεν έχει πια κανένα κρυμμένο χαρτί".

ΚΚΕ: ΟΧΙ στο ξεπούλημα

Την αντίθεση του Κόμματος προς το ξεπούλημα της ΜΕΛ, αλλά και κάθε επιχείρησης που βρίσκεται στον έλεγχο του Δημοσίου, ξεκαθάρισε ο Γιάννης Κατσαρός, μιλώντας προς το Σωματείο και τους εργαζόμενους. Διευκρίνισε μάλιστα πως "το ΚΚΕ στη Βουλή θα καταψηφίσει τη συμφωνία πώλησης, όποια κι αν είναι αυτή". Επίσης προειδοποίησε τους εργαζόμενους πως πλέον η ΜΕΛ μπαίνει σε περιπέτεια και αυτό δε θα αργήσει να φανεί. "Με τόσο μεγάλα περιουσιακά στοιχεία, θεωρούμε δεδομένο ότι δε θα αγοραστεί για να δουλέψει". Επίσης καταλόγισε ευθύνη στο κράτος για το ξεπούλημα που σχεδιάζει σε εξευτελιστικό τίμημα και κάλεσε τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν να παραμείνει η ΜΕΛ στο δημόσιο. Τέλος, τους ζήτησε "να συμπεριφερθούν πολιτικά απέναντι στην κυβέρνηση, να αντισταθούν και να αγωνιστούν, ενωμένοι, γιατί μόνο με τον αγώνα μπορούν να ανακόψουν την καταστροφική πορεία της επιχείρησης και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας".

A. A.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ