Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Κόντρες" για το κεντροαριστερό αλισβερίσι

"Δίνουν και παίρνουν" οι αλληλοκατηγορίες σχετικά με την υποψηφιότητα Δαμανάκη και "εξαγορές"

Διευρύνονται οι κόντρες και η αναταραχή στο Συνασπισμό και το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα κεντροαριστερά σενάρια και την κοινή - "υπερκομματική"... κατά τον Κ. Σημίτη - υποψηφιότητα της Μ. Δαμανάκη, που επίσημα στηρίζουν οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων.

Ετσι, ενώ, ήδη, κλείστηκαν τα ραντεβού για τη συνάντηση της Δαμανάκη με τον Σημίτη, την ερχόμενη Τετάρτη, και τον Ν. Κωνσταντόπουλο (ύστερα από... φαξ που του έστειλε) για την ερχόμενη Δευτέρα, χτες με αφορμή το διορισμό, από την κυβέρνηση, του Ν. Γρατσία, στελέχους του ΣΥΝ, στη θέση του προέδρου του ΟΣΕ, ξέσπασε νέος καυγάς: Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα "εξαγοράς" στελεχών του κόμματός του από το κυβερνητικό κόμμα, κατηγόρησε "τον Κ. Σημίτη και το επιτελείο" του ότι "περιφέρουν σε διάφορους χώρους κρατικές - κυβερνητικές θέσεις ως κομματική προίκα". Επίσης, έκανε λόγο για "μικροκομματικές μεθοδεύσεις και μικρές πρακτικές" τους, τονίζοντας πως "για μια ακόμα φορά αποκαλύπτεται ότι το ανώτερο στάδιο του κυβερνητικού εκσυγχρονισμού είναι ο παλαιοκομματικός παραγοντισμός"...

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στο διορισμό, από την κυβέρνηση, του Ν. Γρατσία - τον οποίο προχτές το βράδυ "παραίτησαν" από μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ - ο Ν. Κωνσταντόπουλος προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί, λέγοντας πως "ο ΣΥΝ δε θα χρεωθεί καμιά προσωπική επιλογή που είναι αντίθετη με τις προγραμματικές του θέσεις και ασυμβίβαστη από πλευράς δεοντολογίας". Κι αυτό όταν με τη στάση και την πολιτική του κόμματός του αναδείχνονται σαν συμπληρωματική δύναμη του ΠΑΣΟΚ και, με έναν τρόπο, ΣΥΝδιαχειριστές της κυβερνητικής πολιτικής, ψηφίζοντας από κοινού αντιλαϊκά νομοσχέδια και επιλογές. Από την κυβερνητική πλευρά, χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επαναβεβαίωσε, με δηλώσεις του στην αίθουσα Τύπου, την υποστήριξη στην "υπερκομματική" υποψηφιότητα Δαμανάκη, ενώ άφησε ανοιχτό ότι θα συνεχίσει την πολιτική διορισμών στελεχών από άλλους κομματικούς χώρους (του ΣΥΝ προφανώς). Την ίδια ώρα, σε συνεδρίασή της η ΝΕ Α Αθήνας του ΠΑΣΟΚ,που αντιδρά στην υποψηφιότητα Δαμανάκη, αποφάσισε να συζητήσει το θέμα σε Ολομέλεια την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ ο Δ. Μπέης δήλωνε πως η συντριπτική πλειοψηφία των μελών του ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετη με την υποψηφιότητα Δαμανάκη.

Αντιδράσεις

Σ' αυτή τη βάση και μ' αυτό το κλίμα, η ηγεσία του ΣΥΝ προχωρά στην κεντροαριστερή συνεργασία, στη στήριξη της υποψηφιότητας Δαμανάκη από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, δημιουργώντας, μάλιστα, τετελεσμένα για τους οπαδούς και τα στελέχη τους που αντιδρούν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Π. Σκοτινιώτη,στελέχους του ΣΥΝ και νομάρχη εκλεγμένου με το ΠΑΣΟΚ στο Νομό Μαγνησίας, που... πανευτυχής χαρακτηρίζει την υποψηφιότητα Δαμανάκη "σημαντική εξέλιξη" και, εκτός των άλλων, ζητά την ομόθυμη στήριξη (από το κόμμα του) της υποψηφιότητάς της και καταλήγει: "Ελπίζω να μην επαναληφθεί η οδυνηρή πολιτική του '94, που στέρησε - όπως αναφέρει - από το ΣΥΝ την εκλογή στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του Γρ. Γιάνναρου".

Ωστόσο, χαρακτηριστικό για το κλίμα που επικρατεί στο χώρο του ΣΥΝ είναι ότι, προχτές, τα μέλη του στον ΟΤΕ ψήφισαν με πλειοψηφία (κατά 43, δύο ήταν υπέρ) κατά της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές εκλογές. Το σκηνικό συμπληρώνουν σχετικές δηλώσεις άλλων στελεχών του ΣΥΝ, όπως των Γ. Δραγασάκη (έκανε λόγο για ένα ΠΑΣΟΚ αδιόρθωτο, που εμπορεύεται θέσεις δημοσίου συμφέροντος), Ν. Βούτση (οι κινήσεις κορυφής αποσκοπούν στη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής και φιλοδοξούν να υπαγορεύσουν πολιτικές και όρους στην ηγεσία του ΣΥΝ) και Π. Λαφαζάνη (μιλάει για "κωμικοτραγικό θέαμα" και για τη Δαμανάκη που αξιοποιείται - χωρίς να αντιδρά - από την κυβέρνηση κτλ.).

Σ' αυτό το κλίμα χτες η Μ. Δαμανάκη - που σήμερα το μεσημέρι συναντάται με τον πρόεδρο της ΠΟΛ. ΑΝ. Αντ. Σαμαρά - σε σύσκεψη της δημοτικής κίνησης του ΣΥΝ αντιμετώπισε τις κατηγορίες για "προσωπικές κινήσεις και επιλογές", ενώ η Α. Φιλίνη, μέλος της ΚΠΕ και δημοτική σύμβουλος της παράταξης, με δήλωσή της, αφού διευκρινίζει πως οι κινήσεις Δαμανάκη ουδέποτε συζητήθηκαν στη δημοτική κίνηση και στο ΣΥΝ, "εικάζει πως όλα αυτά μεθοδεύονται εδώ και καιρό υπέρ της "κεντροαριστεράς πλατφόρμας"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ