Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ετεροχρονισμένος καυγάς για το Γιουγκοσλαβικό

Ανταλλαγές "πυρών" Πάγκαλου - Μητσοτάκη - Σαμαρά για το ποιος και πόσο βοήθησε τη Σερβία

Βοήθησε ή όχι η Ελλάδα τη Σερβία και πόσο; Αυτό το "επίκαιρο" ερώτημα προέκυψε χτες στην παρουσίαση από τον υπουργό Εξωτερικών ενός βιβλίου και αποτέλεσε αφορμή για την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Θ. Πάγκαλου, του Κων. Μητσοτάκη και του Αντ. Σαμαρά.

Το βιβλίο αποτελεί μια αξιοποίηση των επίσημων κειμένων και αποφάσεων της ΕΕ, μέσα από την οποία ο συγγραφέας, ο γενικός γραμματέας επί των κοινοτικών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Περράκης, επιχειρεί να σκιαγραφήσει την ευρωπαϊκή πολιτική έναντι στο Γιουγκοσλαβικό, από το 1991 μέχρι σήμερα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, ο οποίος ήταν ένας από τους ομιλητές στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου (οι υπόλοιποι ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μ. Παπακωνσταντίνου και ο πανεπιστημιακός Δημ. Κώνστας), θεώρησε καλό στην τοποθέτησή του να θυμίσει την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση της ΝΔ κατά τη διάρκεια της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών η ΝΔ όχι μόνο δεν έκανε τίποτε για να αποτρέψει τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, αλλά χρησιμοποίησε "διπλή γλώσσα", μια όταν απευθυνόταν στο εσωτερικό, γεγονός που καλλιέργησε εθνικιστικά φαινόμενα, και μια όταν συναλλασσόταν με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι βολές του Θ. Πάγκαλου επικεντρώθηκαν ιδιαίτερα στο πρόσωπο του υπουργού Εξωτερικών της ΝΔ εκείνη την περίοδο, Αντ. Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε εκτός των άλλων και για δημαγωγία.

Ο πρόεδρος, σήμερα, της ΠΟΛ.ΑΝ Αντ. Σαμαράς απάντησε στον Θ. Πάγκαλο με δήλωσή του, χαρακτηρίζοντάς τον σαν "υπουργό των υποχωρήσεων που ούτε μνήμη έχει, ούτε πολιτικό ήθος", γιατί διάλεξε "το ψέμα για να επιτεθεί".

Στον Θ. Πάγκαλο απάντησε και ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε πως η κυβέρνηση της ΝΔ βοήθησε αποφασιστικά τη Σερβία και μάλιστα "πλήρωσε βαρύ τίμημα, γιατί ήρθε σε αντίθεση με την πολιτική της Ευρώπης και των ΗΠΑ".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ