Πέμπτη 20 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ρίτσος, Λειβαδίτης και νεότεροι

Η τεράστια "αλυσίδα" της μνημειώδους ποιητικής δημιουργίας του ακριβού, αξέχαστου συντρόφου μας Γιάννη Ρίτσου,απέκτησε έναν ακόμη "κρίκο". Σημειώνοντας τα επτά χρόνια της απουσίας του οι εκδόσεις "Κέδρος" κυκλοφόρησαν και παρουσίασαν προχτές το 12ο τόμο των ποιητικών "Απάντων" του. "ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ ΠΟΙΗΜΑΤΑ",είναι ο λιτός τίτλος του ΙΒ' τόμου, γιατί το μεγαλείο του Ρίτσου δε χρειάζεται λεκτικά ή εικονογραφικά "στολίδια" στα εξώφυλλα των βιβλίων του.

Η επιμελήτρια των βιβλίων του Ρίτσου Νινέτα Μακρυνικόλα,σεβόμενη τη "ρητή επιθυμία" του ποιητή, για "συγκέντρωση του έργου του σε τόμους κατά χρονολογική σειρά, χωρίς να αποκλείει την κατά καιρούς έκδοση, εκτός σειράς, μεμονωμένων συλλογών αυτοτελώς, οι οποίες θα εντάσσονταν αργότερα στον τόμο όπου χρονολογικά ανήκαν", όπως σημείωνε στον ΙΑ' τόμο των "Απάντων" του (ο οποίος καλύπτει την περίοδο 3/1972 - 11/74), περιέλαβε στον 12ο τόμο συλλογές που γράφτηκαν από 1/1975 - 8/1976 (μερικές είχαν εκδοθεί και αυτοτελώς όσο ζούσε ο ποιητής. Πρόκειται για τις συλλογές "Το μακρινό", "Το ρόπτρο", "Λοιπόν;", "Μετάγγιση", "Μονεμβάσια").

Ο ΙΒ' τόμος όμως περιέχει και τις πρωτοπαρουσιαζόμενες συλλογές: "Τζαμόπορτα" και "Λαθρεπιβάτης" και τις τρεις σειρές ποιημάτων με τίτλο"Κέρματα τηλεφώνου" (γραμμένα μετά τη δικτατορία, αλλά φορτισμένα με δραματικές μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος). Προς το παρόν δίνουμε μια ολιγόστιχη "γεύση" από τη συλλογή "Τζαμόπορτα" με το ποίημα "Ανάγκες":

"Τίμια φωνή απερίφραστη/ ένα κι ένα, δύο και δύο./ Φέρε τ' αλάτι στο τραπέζι/ το ψωμί/ το μαχαίρι./ Θα καθίσω - είπε - μαζί σας/ να μοιραστούμε/ ότι μας έλειψε από πάντα./ Αυτό το αναλαμβάνω εγώ".

Ποιητικά όμως ήταν και τα άλλα βιβλία που παρουσίασε προχτές ο "Κέδρος", με τη συμβολή των ηθοποιών Κατερίνας Διδασκάλου, Πέμης Ζούνη, Κώστα Καζάκου, Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου, Τώνιας Μάνεση, Εφης Παπαθεοδώρου, Δημήτρη Ποταμίτη,οι οποίοι διάβασαν ποιήματα και από τα παρακάτω βιβλία:

- Τάσου Λειβαδίτη "Απάνθισμα",σε επιλογή του Γιώργου Δουατζή.Μη αντέχοντας στον "πειρασμό", παραθέτουμε μια υπέροχη ποιητική "απλή κουβέντα" του επίσης μεγάλου της ποίησής μας και πολυαγαπημένου φίλου του Ρίτσου, Τ. Λειβαδίτη: "Δεν είμαστε πια ποιητές/ παρά μονάχα/ σύντροφοι/ με μεγάλες πληγές και πιο μεγάλα όνειρα".

- Τάκη Βαρβιτσιώτη "Νήματα της Παρθένου",το οποίο προλογίζει ο Βιτσέντζο Ρότολο. Πρόκειται για μικρούς λυρικούς αυτοσχεδιασμούς του πολυβραβευμένου, σημαντικού ποιητή. Ενα δείγμα: "Η σιωπή, το χιόνι και η πορσελάνη/ Πάντα ματώνουνε τις νύχτες του χειμώνα".

- Γιάννη Γκούμα "Η σιωπή των άλλων".Η συλλογή, σε μετάφραση από τα αγγλικά, κυκλοφόρησε με την ενθάρρυνση και τη μεταφραστική βοήθεια του ποιητή Θανάση Χατζόπουλου.

- Γιάννη Κοντού "Ο αθλητής του τίποτα".Πρόκειται για το δέκατο βιβλίο του καλού ποιητή της γενιάς του '60 (συλλογές του έχουν κυκλοφορήσει σε ΗΠΑ, Γερμανία, Δανία, Γαλλία), που "αγγίζει" την καθημερινότητα της ζωής, τις επιθυμίες του ανθρώπου, αλλά και τον πολιτικό μας βίο.

- Τάσου Καπερνάρου "Οσημέραι".Ο ποιητής (γεννήθηκε το 1958 και σπούδασε Νομικά) έχει δημοσιεύσει, στο παρελθόν, ποιήματά του και σε λογοτεχνικά περιοδικά.

- Τάκη Σιδέρη "Ατομική Εκθεση".Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο του γνωστού ζωγράφου, αγιογράφου και εικονογράφου βιβλίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ