Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
Η καταγραφή της πραγματικότητας έχει ανατρεπτική δυναμική

Η ανεργία - και ιδίως των γυναικών - στην πόλη είναι κοινό μυστικό. Οταν όμως οι Περαμιώτισσες αποφάσισαν να τη μετρήσουν επιστημονικά, βρέθηκαν μπροστά σε μια ακόμη πιο δυσάρεστη πραγματικότητα...

Στις 30 Οκτώβρη παρουσιάστηκαν στο Δημαρχείο Περάματος τα αποτελέσματα της έρευνας "Γυναικεία απασχόληση και ανεργία στο Πέραμα",που πραγματοποίησε ο σύλλογος "Εστία της Γυναίκας".Τότε οι αριθμοί και τα στατιστικά στοιχεία είχαν χαρακτηριστεί - δικαιολογημένα - "καταθλιπτικά", αφού έδειχναν την πολύ άσχημη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κάτοικοι του Περάματος και πολύ περισσότερο οι γυναίκες.

Εκτός όμως απ' τους αριθμούς, υπάρχουν και οι εικόνες, υπάρχουν και τα βιώματα. Το γεγονός πως το 60% των νοικοκυριών του Περάματος πλήττονται άμεσα απ' την ανεργία, όπως προέκυψε απ' τη δειγματοληπτική έρευνα, σοκάρει. Ακόμα περισσότερο, όμως, σοκάρουν οι διαπιστώσεις των πέντε γυναικών, που εργάστηκαν εθελοντικά για την πραγματοποίηση της έρευνας, οι οποίες δημοσιεύονται παρακάτω, έτσι όπως τις αφηγήθηκαν στο "Ρ". Οι διαπιστώσεις τους κάθε άλλο παρά αισιόδοξες είναι. Μερικές φορές αγγίζουν και τα όρια της καθημερινής τραγωδίας. Καμιά δε φανταζόταν πως τα... τεφτέρια θα ξανάμπαιναν για τα καλά στη ζωή των κατοίκων του Περάματος. Καμιά δε φανταζόταν πως στη γειτονιά τους υπάρχουν οικογένειες που κυριολεκτικά δεν έχουν λεφτά ούτε για ένα κιλό ψωμί. Καμιά δεν μπορούσε να διανοηθεί πως θα συναντούσε 4μελείς και 6μελείς οικογένειες με όλα τα μέλη τους άνεργα. Κι ας ήξεραν όλες πως η κατάσταση στο Πέραμα έχει φτάσει στο απροχώρητο.

"Η συγκεκριμένη έρευνα έχει ανατρεπτική δυναμική, γιατί έχει καταγράψει την πραγματικότητα", τόνισε στο "Ρ" η πρόεδρος της "Εστίας" Μάτα Παποικονόμου.

"Ελπίδα μας είναι αυτή η εμπεριστατωμένη και αναλυτική έρευνα να δυναμώσει ακόμα περισσότερο τον αγώνα της πόλης, που γίνεται με μεγάλη ένταση, εδώ και τρία χρόνια, και να έχει αποτέλεσμα για μια κλαδική πολιτική ναυπηγοεπισκευής που θα ανορθώσει την οικονομία και θα βοηθήσει στην εξαφάνιση της ανεργίας στην πόλη μας", είχε δηλώσει τότε ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος.

Το μόνο σίγουρο, πάντως, είναι πως ο δρόμος για τους κατοίκους του Περάματος είναι ακόμα μακρύς. Και η μόνη λύση γι' αυτούς - το ξέρουν άλλωστε - είναι οι αγώνες...

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

Η απόφαση για να γίνει η έρευνα ξεκίνησε σαν ιδέα το Δεκέμβρη του 1996. Στα τέλη του ίδιου μήνα άρχισε η προετοιμασία της. Το εγχείρημα δεν ήταν καθόλου εύκολο, από τη στιγμή που το πρακτικό μέρος της έρευνας ανέλαβαν τα ίδια τα μέλη του Συλλόγου. Την επιστημονική κάλυψη της έρευνας είχε ο κοινωνιολόγος Θ. Γεράκης και αρωγός στην προσπάθειά τους ήταν ο Δήμος Περάματος.

Οι 12 εθελόντριες ερευνήτριες ανέλαβαν να διεξάγουν την έρευνα και να πάρουν συνεντεύξεις με βάση προκαθορισμένο ερωτηματολόγιο από 300 νοικοκυριά αντιπροσωπευτικής επιλογής.

Η έρευνα ξεκίνησε το Μάρτη και διήρκεσε ως τα τέλη του Απρίλη. Τον προηγούμενο μήνα έγιναν οι πινακοποιήσεις, η ανάλυση των στοιχείων και η συγγραφή των αποτελεσμάτων της έκθεσης, η οποία παρουσιάστηκε στις 30 Οκτώβρη.

Τα βασικά συμπεράσματα

Τα αποτελέσματα της έρευνας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά παρουσιάζονται για τις γυναίκες. Μπροστά στο 2000 η γυναίκα στο Πέραμα ζει με τον εφιάλτη της ανεργίας.Η γλώσσα των αριθμών δείχνει ότι το 36% είναι το ποσοστό ανεργίας του συνόλου των γυναικών στο Πέραμα, ενώ το 15,7% είναι το πανελλαδικό ποσοστό της γυναικείας ανεργίας.

Το 33% των ερωτηθέντων γυναικών εντοπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας ως κυρίαρχο. Από χρόνο σε χρόνο βλέπουν την οικονομική τους κατάσταση να χειροτερεύει, ενώ από την άλλη δεν τρέφουν ελπίδες για καλυτέρευση στα επόμενα χρόνια. Το 62,6% δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπισε σοβαρές δυσκολίες στην πληρωμή του ενοικίου και των λογαριασμών που τρέχουν. Το 81% των γυναικών θέτει στον αντίποδα της άσχημης οικονομικής τους κατάστασης τον εφιάλτη της ανεργίας, που προβλέπουν ότι θα αυξηθεί τον επόμενο χρόνο.

Από τη δειγματοληπτική πάντως έρευνα επισημαίνεται ότι το 60% των νοικοκυριών πλήττονται άμεσα από την ανεργία. Σημειώνεται βέβαια ότι το ποσοστό εκτινάσσεται στα ύψη λόγω της ανεργίας που ήδη υπάρχει στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ