Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
"Καταγράψαμε απλώς την πραγματικότητα"

Η πρόεδρος της "Εστίας" Μάτα Παπαοικονόμου χαρακτηρίζει την έρευνα "αγωνιστικό εργαλείο στη μάχη που δίνει το γυναικείο κίνημα"

Η "Εστία της Γυναίκας" Περάματος είναι από τους πρώτους γυναικείους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής Πειραιά, αφού ήδη διανύει το 33ο έτος της δράσης του με μοναδική διακοπή την περίοδο της χούντας. Σήμερα ο σύλλογος αριθμεί 80 μέλη.

Η Μάτα Παπαοικονόμου,πρόεδρος της "Εστίας", επισημαίνει πως την ιδέα και την ώθηση για την πραγματοποίηση της έρευνας την έδωσαν οι ίδιες οι γυναίκες του Περάματος. "Ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια, σε κάθε επαφή που είχε ο σύλλογος μαζί τους, μας πολιορκούσαν με φωνές αγανάκτησης και οργής γι' αυτά που βίωναν καθημερινά. Ετσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι, που αρχικά πιστεύαμε πως ήταν πέρα απ' τις δυνατότητές μας", είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηρίζει την έρευνα "ένα αγωνιστικό εργαλείο στη μάχη που δίνει το γυναικείο κίνημα" και πιστεύει πως θα παίξει σημαντικό ρόλο στα δρώμενα της πόλης. "Η συγκεκριμένη έρευνα έχει μια ιδιαίτερα ανατρεπτική δυναμική, γιατί έχει καταγράψει την πραγματικότητα. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το στοιχείο που προέκυψε: Στο Πέραμα η ανεργία είναι κατά 135% μεγαλύτερη, σε σχέση με το ποσοστό της γυναικείας ανεργίας πανελλαδικά", επισήμανε.

Η Μ. Παπαοικονόμου υπογραμμίζει πως ήταν πολύ σημαντική η εμπειρία που αποκόμισε η 12μελής ομάδα της "Εστίας" κατά τη διαδικασία της έρευνας. "Ηταν πολύ σημαντικό που ήρθαμε σε άμεση επαφή με γυναίκες της περιοχής μας. Γιατί υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να περιγραφούν με αριθμούς ή στατιστικές", επισήμανε.

Και η ίδια ήταν μέσα στη 12μελή ομάδα που εργάστηκε για την έρευνα. Αυτό που της έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν πως πάρα πολλές οικογένειες είχαν πρόβλημα στο να πληρώνουν τους λογαριασμούς. Επισήμανε πως κυρίως στις γυναίκες μεταξύ 35-40 χρόνων ήταν ιδιαίτερα πιεστική η ανάγκη να δουλέψουν. Κι αυτό που περισσότερο τις απασχολούσε ήταν πως δεν υπάρχει μια παραγωγική μονάδα στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.

Τέλος, η πρόεδρος της "Εστίας" ανέφερε πως οι γυναίκες που εργάστηκαν γι' αυτή την έρευνα ξεπέρασαν τους πολλαπλούς ρόλους τους και στάθηκαν αντάξιες στον καινούριο ρόλο που τους ανατέθηκε. "Η συγκεκριμένη έρευνα θα στοίχιζε γύρω στο 1,5 εκατομμύριο. Χάρη στην εθελοντική προσφορά των μελών μας, το ποσό αυτό μειώθηκε στο ελάχιστο", κατέληξε η Μ. Παπαοικονόμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ