Κυριακή 23 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 50
Σοσιαλισμός: Μία υπόθεση με μέλλον

Φέτος, στις 7 Νοέμβρη, είναι η 80ή επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Σ' αυτήν συνέκλιναν πόθοι και αγώνες αιώνων των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων όλου του κόσμου.

Η νικηφόρα πραγματοποίησή της αποδέσμευσε απελευθερωτικές δυνάμεις,που σημάδεψαν αποφασιστικά την πρόοδο της ανθρώπινης κοινωνίας στον 20ό μας αιώνα.

Για όλα αυτά η Ρώσικη Οχτωβριανή Επανάσταση αποτέλεσε ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Ωστόσο, τα 80 χρόνια που πέρασαν δεν είναι ο μόνος λόγος για το γιορτασμό της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Αφορμή είναι επίσης η επικαιρότητά της, γιατί συμπυκνώνει τα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας.

Μια κληρονομιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα

Με το παράδειγμά της, η Οχτωβριανή Επανάσταση έδωσε νέα ώθηση, νέο περιεχόμενο, αναφορές και ζωντάνια στο παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα.

Δημιουργήθηκαν κομμουνιστικά κόμματα σε όλες τις ηπείρους, το κομμουνιστικό κίνημα έγινε ένας αποφασιστικός παράγοντας στην παγκόσμια εξέλιξη, άλλες χώρες μπήκαν στην πορεία του σοσιαλισμού.

Η υλική, κοινωνική και πολιτική δύναμη του κράτους, που δημιούργησε η Οχτωβριανή Επανάσταση - η Σοβιετική Ενωση - πέρα από την αποφασιστική της συμβολή στην καταστροφή της ισχυρής πολεμικής μηχανής του ναζιστικού φασισμού,επέτρεψε τη συγκράτηση του ιμπεριαλισμού, κάνοντας δυνατές την κατάργηση της αποικιοκρατίας και τις μεγάλες αλλαγές που καταγράφηκαν στο παγκόσμιο πανόραμα του αιώνα μας.

Με το παράδειγμά της η Οχτωβριανή Επανάσταση έκανε συγκεκριμένη και επέβαλε στη συνείδηση της εποχής μας μια πιο ευρεία κατανόηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επεκτείνοντάς τα στα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά δικαιώματα. Προώθησε την οικουμενικότητα των πολιτικών και εθνικών δικαιωμάτων. Κατέρριψε προκαταλήψεις και φραγμούς, που κρατούσαν φυλακισμένη την κατάσταση των εργαζομένων και της γυναίκας. Ανοιξε δρόμους σε αλλαγές, που, σε λίγες δεκαετίες, επέτρεψαν ριζικές και πραγματικές βελτιώσεις στα επίπεδα ανάπτυξης και στις κοινωνικές συνθήκες των λαών, που πήραν το δρόμο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Η επιρροή της επεκτάθηκε και στις ίδιες τις καπιταλιστικές χώρες, δίνοντας νέες δυνάμεις και εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, που υποχρέωσαν τον καπιταλισμό σε παραχωρήσεις και να αναγνωρίσει πολλές από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές τους διεκδικήσεις, χάρη, σε μεγάλο βαθμό, στο βάρος της πρακτικής της εφαρμογής στις χώρες του σοσιαλισμού.

Η μεγάλη επίθεση που εκτοξεύει, σε διεθνή κλίμακα, ο καπιταλισμός - επωφελούμενος από τον ευνοϊκό, γι' αυτόν, συσχετισμό δυνάμεων που δημιουργήθηκε με την εξαφάνιση της ΕΣΣΔ και του σοσιαλισμού ως παγκόσμιου συστήματος - για να κερδίσει έδαφος και για να εντείνει την εκμετάλλευση, προσπαθώντας ακόμα, σε πολλές περιπτώσεις, να επιβάλει και πάλι συνθήκες ίδιες με εκείνες των αρχών του αιώνα, αποδεικνύει τον αποφασιστικό και θετικό ρόλο,που έπαιξαν η Οχτωβριανή Επανάσταση και η Σοβιετική Ενωση στην ιστορία της εποχής μας.

Να υπερασπιστούμε την ιστορική μνήμη

Ωστόσο, η ανάλυση και η κριτική των αιτιών που οδήγησαν στη δεκαετία του '80 στην ήττα της πρώτης ιστορικής εμπειρίας οικοδόμησης του σοσιαλισμού, που άρχισε με την Οχτωβριανή Επανάσταση, δε σημαίνει υποχώρηση στις πιέσεις των εχθρών του σοσιαλισμού, που προσπαθούν να αμαυρώσουν, να συκοφαντήσουν, να καταστρέψουν όλα όσα έγιναν και γίνονται στο όνομα του σοσιαλισμού.

Οι στόχοι αυτής της εκστρατείας είναι η προώθηση της παραίτησης μπροστά στις επιθέσεις της καπιταλιστικής και ιμπεριαλιστικής επανάκτησης, ο εκφοβισμός των υπερασπιστών του σοσιαλισμού, η απόσβεση της ελπίδας.

Λάθη, ατυχίες, ήττες και παρεκκλίσεις, που εμφανίζονται στην ανθρώπινη διαδικασία για την πραγματοποίηση του επαναστατικού προγράμματος του Οκτώβρη, δεν μπορούν να κάνουν να ξεχαστούν οι πολλές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιτυχίες,ούτε η αποφασιστική τους επιρροή στις βαθιές αλλαγές στον κόσμο και την κοινωνική συνείδηση που καταγράφηκαν στη διάρκεια του αιώνα μας.

Οχι μόνο για λόγους ιστορικής δικαιοσύνης,αλλά και λόγω της σημασίας για τη σημερινή πάλη ενάντια στην καπιταλιστική παλινόρθωση, απαιτείται να μην επιτρέψουμε να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη η συμβολή και οι επιτεύξεις, που, για την πρόοδο της ανθρώπινης κοινωνίας, υπήρξαν αποτέλεσμα των μετασχηματισμών που εγκαινίασε η Οχτωβριανή Επανάσταση.

Η υπόθεση του σοσιαλισμού, για την οποία αγωνίστηκαν και στην οποία συνέβαλαν σημαντικά σε αυτόν τον αιώνα οι επαναστάτες του Οκτώβρη, επιβεβαιώνεται ως μία απαραίτητη ανάγκη για το μέλλον της ανθρωπότητας, ως μία μεγάλη κληρονομιά, ένα μεγάλο κληροδότημα της Ιστορίας στον 21ο αιώνα.

Οκτώβρης του 1997

Αποσπάσματα από τη διακήρυξη του ΠΓ της ΚΕ

του Κομμουνιστικού Κόμματος Πορτογαλίας

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος (2016-11-09 00:00:00.0)
95 χρόνια από τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση: εκτιμήσεις και διδάγματα (2012-11-11 00:00:00.0)
Η ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης της μόνης ικανής για κοινωνική πρωτοβουλία (2009-11-08 00:00:00.0)
Επίκαιρα διδάγματα (2003-11-07 00:00:00.0)
Κοσμοϊστορική η σημασία της, τεράστια η κληρονομιά της (2002-11-08 00:00:00.0)
Με τη φλόγα του Κόκκινου Οχτώβρη (1997-11-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ