Παρασκευή 28 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργία αποφασίζει σήμερα το ΓΣ της ΓΣΕΕ

Τη συνολική καταδίκη του αντεργατικού προϋπολογισμού και της απάτης του "κοινωνικού διαλόγου", καθώς και τη διεκδίκηση ικανοποιητικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, θα ζητήσει η ΕΣΑΚ

Η αντίδραση των εργαζομένων στο αντεργατικό "σύμφωνο εμπιστοσύνης" - προϊόν του "κοινωνικού διαλόγου" - και η γενική κατακραυγή για τον προϋπολογισμό της σκληρής λιτότητας, διαμορφώνουν το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγεται σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ,με θέματα την καταγγελία της Εθνικής Συλλογικής Σύμβαση, τη στάση της Συνομοσπονδίας απέναντι στον προϋπολογισμό και τον "κοινωνικό διάλογο".

Στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου θα συζητηθεί η απόφαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργία κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, με ζητήματα αιχμής το εισόδημα και το φορολογικό (αύξηση αφορολόγητου ορίου). Η απόφαση για το περιοριστικό περιεχόμενο της απεργίας στηρίχτηκε από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ,ενώ σοβαρές επιφυλάξεις για την ίδια την κήρυξη απεργίας πρόβαλε η "Αυτ. Παρέμβαση"!

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ θα προτείνουν στο Γενικό Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί η απεργία στις 18 Δεκέμβρη και να εκφράσει τη συνολική καταδίκη του πιο αντιλαϊκού προϋπολογισμού των τελευταίων 20 χρόνων, αλλά και την όξυνση της αντιπαράθεσης των εργαζομένων με την κυβέρνηση.

Το Γενικό Συμβούλιο θα συζητήσει και τις προτάσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση. Η ΕΣΑΚ έχει ήδη παρουσιάσει την πρότασή της για την υπογραφή μονοετούς σύμβασης, με 8.000 δρχ. κατώτερο μεροκάματο και 200.000 δρχ. κατώτερο μισθό. Εμφαση δίνει στα ζητήματα προστασίας των ανέργων, με αύξηση της επιδότησης ανεργίας στο 80% του Ημερομισθίου Ανειδίκευτου Εργάτη, αύξηση του χρόνου επιδότησης, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους μακροχρόνια άνεργους κ.ά. Η ανάγκη αύξησης των κοινωνικών δαπανών, οι αλλαγές στη φορολογία για την ουσιαστική ελάφρυνση των εργαζομένων, αλλά και η προώθηση κρίσιμων θεσμικών αιτημάτων, αποτελούν το βασικό κορμό του πλαισίου που προτείνει η ΕΣΑΚ.

Στο Γενικό Συμβούλιο θα συζητηθεί και το κρίσιμο θέμα του "κοινωνικού διαλόγου", όπου η ΕΣΑΚ θα ζητήσει την απόρριψη του κατάπτυστου κειμένου, τη μη υπογραφή του (μια και ακόμα δεν έχει μπει η επίσημη υπογραφή) και τη μη συμμετοχή της ΓΣΕΕ στον "κοινωνικό διάλογο" για το ασφαλιστικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ