Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Στο στόχαστρο εργασιακά κεκτημένα

"Συντεχνιακές παρεκτροπές" και "υπερβολές δικαιωμάτων" στο δημοσιοϋπαλληλικό τομέα, διαπίστωσαν στην πλειοψηφία τους οι εκπρόσωποι των κομμάτων, σε ημερίδα με θέμα "Δημόσιοι Υπάλληλοι και Σύνταγμα", που διοργάνωσαν την προηγούμενη βδομάδα η ΑΔΕΔΥ και η Ενωση Ελλήνων Συνταγματολόγων. Ανέδειξαν ως τρόπο αντιμετώπισης των παραπάνω "ατοπημάτων" την υποβολή περιορισμών σε συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, ενώ δεν έλειψαν και αναφορές για άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, που "προφανώς" πρέπει να απασχολήσουν στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το στίγμα της συζήτησης για την αναθεώρηση έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος,που χαιρέτισε την ημερίδα, λέγοντας πως "το όποιο κείμενο προκύψει, πρέπει να ενσωματώνει τις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες (των τεχνολογικών εξελίξεων, του ανταγωνισμού)". Μάλιστα, δράττοντας της ευκαιρίας, πρότεινε τη συνταγματική κατοχύρωση των επιπέδων διοίκησης, σε μια προσπάθεια να προλάβει αμφισβητήσεις, με νομική βάση, κυρίως επί του "Καποδίστρια", αλλά και να "σιγουρέψει" την ανασυγκρότηση του αυταρχικού κράτους που προωθείται.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο Γ. Σωτηρέλης,εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, είπε πως πρέπει να βρεθούν ασφαλιστικές δικλείδες "ώστε να μην έχουμε συντεχνιακές παρεκτροπές". Μάλιστα έκανε λόγο για καταχρήσεις δικαιωμάτων από τους δημοσίους υπαλλήλους και πρότεινε να περιοριστεί το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι. Αποκαλυπτικός ήταν ο εκπρόσωπος της ΠΟΛ. ΑΝ., Δ. Σταμάτης,ο οποίος ζήτησε την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αφού... "βέβαια" ωριμάσουν οι συνθήκες. Εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής Επικρατείας, Πρ. Παυλόπουλος,χαρακτήρισε μύθο τη μονιμότητα, ενώ, ανάμεσα στα άλλα, ζήτησε περιορισμούς στη "συμμετοχή των υπαλλήλων στο πολιτικό γίγνεσθαι". Από την πλευρά του ΣΥΝ, ο βουλευτής Φ. Κουβέλης είπε πως πρέπει να κατοχυρωθεί η διοικητική αυτοτέλεια της Δημόσιας Διοίκησης.

Με δήλωσή του, ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, τόνισε πως η άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων δρομολογείται ήδη με την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο. Σημείωσε πως με δηλώσεις τους κυβερνητικά στελέχη και στελέχη άλλων κομμάτων έχουν δείξει τη συμφωνία τους στην κατεύθυνση αυτή. "Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μάλιστα έχει δηλώσει πως η "μονιμότητα είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας για τη λειτουργία του δημοσίου τομέα"", τόνισε ο Δ. Αγκαβανάκης.

Ολομέτωπη η επίθεση

"Και στη χώρα μας και στην Ευρωπαϊκή Ενωση ξετυλίγεται μια ολομέτωπη επίθεση σε εργασιακά κεκτημένα. Παρατηρείται ταυτόχρονα μια συντηρητική στροφή που θα επηρεάσει και την αναθεώρηση του Συντάγματος", τόνισε στην ομιλία του, στην ημερίδα, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής.Σημείωσε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αναγκαία στην κατεύθυνση όμως της ενίσχυσης της λαϊκής κυριαρχίας. Αντίθετα "σήμερα έχουμε ένα αυταρχικό Σύνταγμα, που ενισχύει συνεχώς την ασυδοσία του μεγάλου κεφαλαίου", σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ στην κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, τόσο συνταγματικά όσο και στην πράξη, επισήμανε ο Αχ. Κανταρτζής, αναδεικνύοντας τον κίνδυνο, αν αυτό συμβεί, οι εργαζόμενοι να γίνονται έρμαιο των επιλογών και ορέξεων των εκάστοτε κυβερνήσεων. Παράλληλα τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που να αποκλείει τη δυνατότητα να αφαιρεθούν όσα έχουν κατακτήσει οι εργαζόμενοι στην πράξη. Στην κατεύθυνση αυτή είπε πως πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος σε ζητήματα συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών των εργαζομένων στο δημόσιο, είπε πως πρέπει να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζομένων στην προσωπική ζωή. Επίσης να υπάρξει διεύρυνση του δικαιώματος στην απεργία. Να αρθούν οι περιορισμοί του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι. Στο σημείο αυτό ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε πως "με τους περιορισμούς που θέτουν τα κόμματα στις θέσεις τους, φαλκιδεύουν τον όρο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ