Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Απογραφή σκοπιμοτήτων...

ΑΓΚΥΡΑ. - "Περίεργα" πράγματα συνέβησαν στη χτεσινή απογραφή πληθυσμού στην Τουρκία: το πρώτο ήταν, όπως μετέδωσε το Reuters, ότι η αστυνομία εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της απαγόρευσης κυκλοφορίας για να συλλάβει πάνω από 550 φυγόδικους. Οπως είπε αξιωματούχος στο πρακτορείο, "γνωρίζαμε πού έμεναν, αλλά μέχρι τώρα δεν μπορούσαμε να τους συλλάβουμε. Χτες πήγαμε στα σπίτια τους και τους συλλάβαμε".

Το δεύτερο "περίεργο" ήταν το ότι, όπως κατήγγειλαν ο δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ και άλλοι αξιωματούχοι στις κουρδικές νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, οι κρατικοί υπάλληλοι "έκαναν τα πάντα για να δείξουν τον πληθυσμό λιγότερο απ' ό,τι είναι". Ο δήμαρχος, Αχμέτ Μπιλγκίν, εκτίμησε ότι μόνο το 50% του πληθυσμού απεγράφη.

Ο Μπιλγκίν διαμαρτύρεται όχι μόνο επειδή η ελλιπής καταγραφή του πληθυσμού θα στερήσει τις νοτιανατολικές επαρχίες από σημαντικούς κρατικούς οικονομικούς πόρους, αλλά και γιατί δε θα επιτρέψει σωστή πολιτική αντιπροσώπευση των κουρδικών επαρχιών. (Παράλληλα με τη χτεσινή απογραφή, έγινε και η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων, οι οποίοι είχαν σημαντικά λάθη). Τα αποτελέσματα της απογραφής θα γίνουν γνωστά στις αρχές του νέου έτους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ