Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Υπέρ της αύξησης των ιρακινών πετρελαϊκών εξαγωγών ο Ανάν

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ .-

Με γραπτή επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Κόφι Ανάν εμφανίζεται θετικά προσκείμενος στην αύξηση των ποσοτήτων πετρελαίου, που επιτρέπεται να πουλά το Ιράκ ώστε να αγοράζει τρόφιμα και φάρμακα. Ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην επιστολή του, παραδέχεται ότι το υπάρχον πρόγραμμα της πώλησης πετρελαίου έναντι τροφίμων παρουσιάζει αρκετά διοικητικά προβλήματα, που είναι "δυνατό να υπερσκελιστούν μέσω αναθεώρησης των αποφάσεων 986 και 1111 του ΟΗΕ". Αν και ο Ανάν είχε αρχικώς ταχθεί στην κατά 100% αύξηση των, προς πώληση, ποσοτήτων πετρελαίου, τελικά φαίνεται ότι αφήνει την οριστική απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο καλείται να ανανεώσει και να αλλάξει, πιθανώς, το υπάρχον πρόγραμμα μέχρι το τέλος της τρέχουσας βδομάδας.

Πάντως, διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να μην αυξηθούν οι ποσότητες πετρελαίου που πωλούνται, αλλά να μειωθούν τα ποσά που το Ιράκ καλείται να δώσει, από τα χρήματα που εισπράττει στα πλαίσια του προγράμματος, σε πολεμικές αποζημιώσεις στο Κουβέιτ και στη χρηματοδότηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Ο Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που θα έχει ο επικεφαλής της UNSCOM, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, με Ιρακινούς αξιωματούχους, στα τέλη της βδομάδας, πιθανώς να επιλύσουν διπλωματικά το ζήτημα του ελέγχου των προεδρικών παλατιών.

Αμετακίνητη από τις θέσεις της εμφανίζεται η Ουάσιγκτον, η οποία διά στόματος Αμερικανού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, του Μπιλ Ρίτσαρντσον, εκτιμά ότι η τακτική της, δηλαδή, διπλωματική πίεση στηριζόμενη σε ισχυρή στρατιωτική παρουσία, απέδωσε τα μέγιστα. Γι' αυτό και δεν προτίθεται να απομακρύνει τις δυνάμεις της από τον Κόλπο, ούτε να εγκρίνει άρση των κυρώσεων αν δεν υπάρξουν αποδείξεις ότι το Ιράκ έχει πλήρως καταστρέψει το οπλοστάσιο του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ