Τρίτη 2 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Οργάνωση του διπολισμού εύχεται ο Πρόντι...

ΡΩΜΗ.-

"Μια από τα ίδια" επιφύλασσε ο προχτεσινός δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών, καθώς ο κεντρο-αριστερός συνασπισμός επιβεβαίωσε την τάση και επικράτησε εκ νέου στους περισσότερους δήμους, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που δόθηκαν χτες το απόγευμα στη δημοσιότητα.

Στις προχτεσινές εκλογές, στις οποίες κλήθηκαν να ψηφίσουν 6.000.000 εκλογείς σε σύνολο 42 δήμων, όπου οι κεντροαριστεροί συνδυασμοί κατέκτησαν 21, η Κεντροδεξιά δεκατρείς και η Λέγκα οκτώ. Επιπλέον, οι κεντροαριστεροί συνδυασμοί κέρδισαν και στους τρεις μεγάλους δήμους στη Γένοβα και στο Νότο, στο Παλέρμο και την Κατάνη, μια και σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ιταλία στη Σικελία διεξήχθη την Κυριακή ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών, ενώ ο δεύτερος γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκέμβρη.

Οι δημοτικές εκλογές έδωσαν και τις "αναγκαίες αφορμές" σε πολιτικούς αναλυτές και εκπροσώπους των κομμάτων για να καταλήξουν σε ποικίλες εκτιμήσεις και συμπεράσματα, όσον αφορά την πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού και της αποδοχής του κυβερνητικού έργου από τους Ιταλούς πολίτες. Ετσι, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η Κεντροαριστερά επιβεβαίωσε την άνοδό της και μάλιστα με μια νίκη που σταθεροποιεί ακόμη περισσότερο τον Ρομάνο Πρόντι και φυσικά δίνει πιο σιγουριά στις κεντροαριστερές δυνάμεις. Ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για το αποτέλεσμα, αλλά και ανησυχία για την πτώση των ψηφισάντων και για την κριτική κατάσταση που δημιουργήθηκε στον κεντροδεξιό συνασπισμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Ελπίζω να αναδιοργανωθεί, ώστε να υπάρξει ένα διπολικό σύστημα στη χώρα και όχι ένα μονοπολικό, διότι κάτι τέτοιο δεν ωφελεί κανέναν",δήλωσε ο Πρόντι χαρακτηριστικά (!).

Στο χώρο της Κεντροδεξιάς, οι ζυμώσεις και οι αντιθέσεις φαίνεται να κορυφώνονται. Στην αντιπολίτευση παραδέχονται ότι ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών επιβεβαίωσε την τάση που είχε εκδηλωθεί προηγουμένως, επικυρώνοντας το ρεύμα που έχει η κυβέρνηση, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρχηγού της "Εθνικής Συμμαχίας", Τζιανφράνκο Φίνι. Ο οποίος συνεχίζοντας και αναφερόμενος στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόσθεσε: "Ομως χάσαμε όλοι και γι' αυτό δε βλέπω το λόγο να αρχίσουμε τις διαμάχες για την αλλαγή του ηγέτη στην αντιπολίτευση", προσπαθώντας να κατευνάσει λίγο τα πνεύματα στο χώρο της Κεντροδεξιάς που είναι ιδιαίτερα οξυμένα τελευταία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ