Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
"ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ"
Από το κακό στο χειρότερο

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η κατάσταση για τους 800 εργαζόμενους της "ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ" και μετά την ανάληψη της διοίκησης και του μάνατζμεντ από την Αγροτική Τράπεζα, πριν από δύο μήνες, λόγω των τεράστιων χρεών, που πλησίαζαν τα 20 δισεκατομμύρια δραχμές.

Υποτίθεται ότι η ΑΤΕ ανέλαβε την εξυγίανση της μονάδας. Ομως, δύο μήνες μετά, οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να μένουν απλήρωτοι, ενώ αμφίβολο είναι αν θα καταβληθεί και το δώρο Χριστουγέννων.

Ηδη, η υπομονή των εργαζομένων έχει φτάσει στα όριά της και αν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, ο νέος πρόεδρος της εταιρίας (που τοποθετήθηκε από την ΑΤΕ) κ. Σεϊτανίδης δεν τηρήσει την υπόσχεσή του για την καταβολή των δεδουλευμένων Οκτώβρη - Νοέμβρη τουλάχιστον, θα αντιδράσουν δυναμικά. Παράλληλα, η νέα διοίκηση συνεχίζει τις περικοπές και την ταχτική της προηγούμενης απέναντι στους εργαζόμενους, εκμηδενίζοντας και αυτές τις πενιχρές παροχές σε είδος (όπως γάλα κ.ά.) που έδινε.

Πέρα όμως από τις καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα, στην επιχείρηση "ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ" δεν τηρείται ούτε καν η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αφού οι εργαζόμενοι έχουν να δουν αύξηση από το 1990, ενώ δεδομένες είναι οι άσχημες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, για τις οποίες δεν ανταμείβονται.

Η ΑΤΕ, που συνδιοικεί σήμερα με εκπρόσωπο της παλιάς διοίκησης τον Γ. Μιμίκο, θεωρεί μεν την επιχείρηση βιώσιμη (μελέτη ΕΤΕΒΑ), αλλά δε φαίνεται διατεθειμένη να εγγυηθεί το μέλλον της. Τουλάχιστον, η δίμηνη πραχτική της αυτό δείχνει. Κάτι που αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα για τους 800 εργαζόμενους, για τους 300 μικρούς ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών μονάδων που παράγουν για λογαριασμό της "ΜΙΜΙΜΟΣ" και για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που στηρίζει έμμεσα με τις δραστηριότητές της.

Βέβαια, απώτερος εξυγιαντικός στόχος της ΑΤΕ είναι η εξεύρεση "στρατηγικού επενδυτή", πολυεθνικού ή μη, ενδεχόμενα και η επιστροφή της στους πρώην ιδιοκτήτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ