Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στη λεωφόρο των... αποκλεισμών

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (της ανταποκρίτριάς μας).-

Την κατάρτιση πρωτοκόλλου για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην κοινωνία των πληροφοριών, ενταγμένο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου πρότεινε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας, στην εισηγητική του ομιλία στην 5η Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για την πολιτική στα ΜΜΕ, που άρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ορισμένα από τα κεντρικά ζητήματα, που θα τεθούν στην Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη, είναι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται από τη νέα κοινωνία των πληροφοριών, οι τρόποι αντιμετώπισής τους και η αδυναμία της υπάρχουσας νομοθεσίας να καλύψει την ταχύτητα με την οποία κινείται η σύγχρονη τεχνολογία. Στη διάσκεψη συμμετέχουν υπουργοί από 40 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

Ενας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η έλευση της κοινωνίας των πληροφοριών είναι η επικράτηση ιδιωτικών κέντρων εξουσίας με την εξάρτηση ολοένα και περισσότερων όψεων της δημόσιας και ιδιωτικής δραστηριότητας από τα δίκτυα επικοινωνίας και πληροφόρησης. Επίσης η ανισότητα στην πληροφόρηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός με ορατό πλέον τον κίνδυνο της πλήρους περιθωριοποίησης σημαντικών πληθυσμιακών τμημάτων, όπως οι άνεργοι, οι μετανάστες, οι πληθυσμοί της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης και οι κάτοικοι του βιομηχανικά συρρικνωμένου Βορρά.

Αναλύοντας ο Δ. Ρέππας την ελληνική πρόταση για το "Πρωτόκολλο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου", επιδόθηκε σε αντικομμουνισμό, προκειμένου να πείσει περί της "αναγκαιότητας εξόδου της ελευθερίας της επικοινωνίας και της πληροφόρησης από το παλαιό κέλυφος του άρθρου 10 της σύμβασης της Ρώμης". Χαρακτηριστικά είπε πως "σήμερα, μόλις λίγα χρόνια από την κατάρρευση των καταπιεστικών καθεστώτων της Ανατολής και στο κατώφλι της νέας χιλιετίας, η μεσολάβηση της επικοινωνίας στην άσκηση κάθε συνταγματικού δικαιώματος είναι πλέον σχεδόν καθολική και καθημερινή".

Ολα αυτά βέβαια, με δεδομένους τους υπαρκτούς κινδύνους που σημειώσαμε παραπάνω, ξεκαθαρίζουν λίγο - πολύ το τοπίο και αφήνουν να διαφανεί η διαμορφούμενη δικτατορία των ΜΜΕ, των οικονομικά ισχυρών του κόσμου, σε όφελος πάντα των συμφερόντων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ