Τρίτη 16 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οταν πέφτουν οι... μάσκες

Την περασμένη βδομάδα, δέκα βουλευτές του Κοινοβουλίου της Τσεχίας - από 4 διαφορετικά κόμματα - κατέθεσαν πρόταση στη Βουλή για την ανανέωση της θητείας του σημερινού Προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, στο προεδρικό αξίωμα, η οποία θα γίνει πιθανότατα στις 20 Γενάρη με μυστική ψηφοφορία, σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας στην Πράγα.

Η είδηση έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, για δύο λόγους:

Ο πρώτος είναι ότι ο Βάτσλαβ Χάβελ (από το 1968 μέχρι το 1989 περιόδευε στις δυτικές χώρες με τη μάσκα του διανοούμενου αγωνιστή για το "σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο"), έγινε Πρόεδρος της ΣΔ Τσεχοσλοβακίας, αμέσως μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη χώρα του (τη βάφτισαν "βελούδινη επανάσταση"). Και έγινε πρόεδρος, με τη βοήθεια όλων εκείνων, που έβαλαν πλάτες για την ανατροπή του σοσιαλισμού στη ΣΔ Τσεχοσλοβακίας και τις άλλες χώρες της πρώην σοσιαλιστικής κοινότητας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι την πρόταση για την ανανέωση της θητείας του Β. Χάβελ για 3η τριετία στο προεδρικό αξίωμα, κατέθεσαν βουλευτές των τριών κομμάτων της κεντροδεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού και από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Οταν, λοιπόν, οι βουλευτές του τσεχικού Κοινοβουλίου που προτείνουν την ανανέωση της προεδρικής θητείας του Β. Χάβελ για μια ακόμη πενταετία, προέρχονται από το χώρο της κεντροδεξιάς, ο καθένας καταλαβαίνει τι κρυβόταν πίσω από τον όρο "σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο", για τον οποίο αγωνιζόταν ο ίδιος και οι άλλοι ομοϊδεάτες του της "Ανοιξης της Πράγας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ