Τρίτη 16 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Προς υπογραφή η μοιρασιά 1,3 τρισ. δρχ.

Προγραμματικές συμφωνίες στον τομέα της ενέργειας, των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών και του πόσιμου νερού, ύψους 1,3 τρισ. δρχ., υπογράφει η κυβέρνηση μέχρι τη λήξη του τρέχοντος έτους, που παύει το δικαίωμα, που απορρέει για τη χώρα μας από την κοινοτική οδηγία 93/39 περί προγραμματικών συμφωνιών. Μέχρι αυτή τη στιγμή, έχουν ήδη υπογραφεί ή είναι έτοιμες προς υπογραφή 131 συνολικά προγραμματικές συμφωνίες με 208 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχους φορείς, συνολικού ύψους 1,288 δισ. δρχ., ενώ οι υπόλοιπες αναμένεται να υπογραφούν μέχρι 31/12/97.

Τα στοιχεία έδωσαν χτες στη δημοσιότητα σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με εξαίρεση τη ΔΕΗ, ΟΤΕ (458, 6 δισ. σε σύνολο 478 δισ), ΟΣΕ (433, 8 δισ., 100%), ΗΛΠΑΠ (25 δισ., 100%), ΕΥΔΑΠ (4,60 δισ. σε σύνολο 5,30 δισ.), ΕΘΕΛ (52,50 δισ. σε σύνολο 76 δισ.), ΟΥΘ (2,40 δισ., 100%), οι προγραμματικές συμφωνίες, στο σύνολό τους, υπογράφτηκαν κυριολεκτικά στο "παρά πέντε", γεγονός που, όπως είναι φυσικό, επιτείνει όλο το κλίμα των υπονοιών και υποψιών που υπάρχει γύρω από το μοίρασμα εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. Παράλληλα - κι αξίζει αυτό να σημειωθεί - αντιδράσεις προκαλούνται και από μια σειρά επώνυμους μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν όσο γίνεται πιο γρήγορα τις δουλιές του δημοσίου, ασκούν πιέσεις προς τους αρμόδιους φορείς. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, έσπευσε να αξιοποιήσει χτες η Β. Παπανδρέου, που έκανε λόγο για αντιδράσεις που έχουν οδηγήσει μέχρι και σε απειλές των Διοικήσεων των ΔΕΚΟ. Ασχετα όμως από τις κυβερνητικές τοποθετήσεις και επιχειρήματα, το εσπευσμένο της υπόθεσης των προγραμματικών συμφωνιών είναι, όχι απλά γεγονός, αλλά φαίνεται και προσχεδιασμένο, προκειμένου την τελευταία στιγμή να εξυπηρετηθούν καλύτερα συγκεκριμένα συμφέροντα και ομάδες μεγαλοεπιχειρηματιών.

Από τη χτεσινή συνέντευξη, προέκυψε επίσης ότι το δικαίωμα ουσιαστικά της υπογραφής προγραμματικών συμφωνιών μπορεί να ισχύει και μετά την 1/1/98, αλλά με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι, ωστόσο, δε διευκρινίστηκαν. Επιπλέον, διαφάνηκε ο κίνδυνος ακόμη και οι προς υπογραφή συμβάσεις να μην υλοποιηθούν μέχρι τέλους του χρόνου. Τόσο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Ι. Στράτος, όσο και της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσουν άμεσα στην υπογραφή των συμβάσεων, ενώ έθιξαν και το θέμα των καθυστερήσεων στην αξιοποίηση του θεσμού.

Ειδικότερα για τα θεωρούμενα οφέλη που θα προκύψουν από τις προγραμματικές, οι εκτιμήσεις ήταν κοινές από τους ομιλητές. Αναφέρθηκαν, τόσο στις εκπτώσεις που επιτεύχθηκαν σε σχέση με τιμές που διαμορφώνονται σε διεθνείς διαγωνισμούς, όσο και στη βελτίωση της εγχώριας παραγωγής και απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ