Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για γέλια και για κλάματα

Το 1997 εκπνέει. Μαζί του, ως ...μπαλόνι, εκπνέει και η διαφημιζόμενη επί χρόνια, από τους δικομματικούς εταίρους, "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997", κατάφορτη από σκάνδαλα, έργα ατελή, έργα που δεν άρχισαν, κατασπατάληση των χρημάτων του λαού, "ημετερισμό", δοσοληψίες διαπλεκόμενων συμφερόντων, ακριβοπληρωμένους "συμβούλους", "μάνατζερ", "υπαλλήλους", εισαγγελικές παρεμβάσεις και ανακρίσεις, εισαγγελικά συμπεράσματα, που ...εκκρεμούν και μύρια όσα άλλα σκανδαλοποιητικά πεπραγμένα. Μέσα σε όλα αυτά, και οι εκδόσεις της "Πολιτιστικής", που κόστισαν 400 εκατ., πλην ουδείς από τους ταπεινούς και καταφρονεμένους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της χώρας τις έχει δει, μέχρι τώρα, στα μάτια του. Μόνον οι πολίτες Α κατηγορίας- κυβερνώντες, αρμόδιοι υπουργοί, διοικούντες (δημοτικο-οικονομικά και"καλλιτεχνικά") τον ...διαβόητο "ΟΠΠΕ" - τις έχουν δει και τις κατέχουν.

Αντί, λοιπόν, οι αρμόδιοι (Κ. Λαλιώτης, Ε. Βενιζέλος, Π. Θεοδωρίδης) να σιωπήσουν, έδωσαν συνέντευξη Τύπου χτες στα αθηναϊκά γραφεία της "ΠΠ" για να διαφημίσουν και το ...αφανές εκδοτικό "έργο". Σύμφωνα με πολυγραφημένο κατάλογο που έδωσαν χτες με τίτλους βιβλίων και περιοδικών, εκδόθηκαν: 5 τίτλοι περιοδικών. 6 τίτλοι ημερολογίων. 17 κατάλογοι - λευκώματα. 27 φωτογραφικά. 5 αρχιτεκτονικά. 14 κινηματογραφικά. 20 "γενικά" (διάφορα). 12 θεολογικά. 3 οδηγοί. 111 μικροί κατάλογοι - προγράμματα (για διαφημιστικού τύπου πρόκειται) και διάφορα άλλα, επίσης διαφημιστικού τύπου για πρόσωπα και γεγονότα. Για το αν άξιζαν όλα αυτά τη δαπάνη 400 εκατ., ουδείς από τους"ταπεινούς" το έμαθε, αφού τίποτα δεν κυκλοφόρησε σε βιβλιοπωλεία, φορείς, κλπ., όπως αναγκάστηκε να ομολογήσει, μετά από ερώτησή μας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕ Π. Θεοδωρίδης, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες μας. Πληροφορίες, τις οποίες αρχικά ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε "μη έγκυρες", αλλά, στη συνέχεια, ευφυώς ποιών, παρέπεμψε την απάντηση στον Π. Θεοδωρίδη. Μετά την παραδοχή του τελευταίου ότι δεν έχουν κυκλοφορήσει πουθενά (βιβλιοπωλεία, φορείς κλπ.) οι εκδόσεις της "ΠΠ", ο Ε. Βενιζέλος, κατόπιν εορτής, παρατήρησε ότι θα έπρεπε να έχουν κυκλοφορήσει από βιβλιοπωλεία και φορείς.

Οσο για τον Κ. Λαλιώτη, τι να πει κανείς; Αναφερόμενος στις επικρίσεις για τα πεπραγμένα και μη ...πεπραγμένα, ευελπιστεί ότι "όσοι αναλάβαμε ευθύνες να παραδώσουμε τα έργα της "Πολιτιστικής" για την πολιτιστική και περιβαλλοντική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης θα μας δικαιώσει το μέλλον". Κι ακόμα είπε: "Ενάμιση εκατομμύρια άνθρωποι είχαν άμεση επαφή με τις εκδηλώσεις και εκδόσεις", ως να μην είχε ακούσει τα ομολογούμενα για τις εκδόσεις.

Α. Ε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ