Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες εκδόσεις
  • "Γλυπτική των μεγάλων χωρών", τιτλοφορείται το πλούσια εικονογραφημένο βιβλίο του γλύπτη Ιάσονα Μολφέση,το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Καστανιώτη", και παρουσιάστηκε χτες στο "Κέντρο Λόγου και Τέχνης 104", με ομιλητές τον συγγραφέα Ανδρέα Φραγκιά και τον δημοσιογράφο Ριχάρδο Σωμερίτη.

Ο τεχνοκρίτης Αλέξανδρος Ξύδης, προλογίζοντας το βιβλίο, αναφέρεται στην πορεία του Μολφέση από τη δεκαετία του '50 στο Παρίσι, τότε που ο καλλιτέχνης "ζυμώνεται" με τα αισθητικά κινήματα της εποχής (παραστατικότητα, αφηρημένη ή άμορφη ζωγραφική), στην κατοπινή σύνδεση της τέχνης του με τον υπολογιστή και στην εξέλιξή της με κατασκευές μεγάλης κλίμακας από τσιμέντο και σίδερο, που στήθηκαν σε ανοιχτούς χώρους στη Γαλλία. "Θα μπορούσαμε να πούμε τον Μολφέση εργάτη της τέχνης, αθόρυβο, σεμνό και ταπεινό, αν δεν ήταν τόσο απόλυτος στην προσπάθειά του να καρφιτσώσει, μέσ' από την τέχνη, σαν πεταλούδα στο χαρτόνι, τον ανθρώπινο χρόνο που "ρέει" ανάμεσα στα δύο τέρματα γέννησης και θανάτου", τονίζει ο Α. Ξύδης. Το βιβλίο προλογίζει και η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη.

  • Το λεύκωμα "Nelly's Σώμα και Χορός" παρουσίασαν χτες οι εκδοτικοί οίκοι "Αγρα" και "Αμμος",το Μουσείο Μπενάκη και το Διεθνές Κέντρο Χορού Καλαμάτας.Το λεύκωμα εκδόθηκε με την ευκαιρία της μεγάλης έκθεσης με φωτογραφίες της Nelly's (7/1997), στα πλαίσια του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Οι φωτογραφίες, που ανήκουν στο φωτογραφικό αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, αποτελούν σημαντικό μέρος του έργου της μεγάλης φωτογράφου.

Ο χορός και η φωτογραφία είναι τέχνες αναπόσπαστα συνδεδεμένες από τον 19ο αιώνα. Η Nelly's, στις φωτογραφίες της για το σώμα και την κίνηση, εναρμονίστηκε μέσα από την αισθαντικότητά της και την προσωπική της πορεία, με τους πιο παλλόμενους χορευτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς της είναι 150 φωτογραφίες (χορευτικές και "γυμνά"), που αποτελούν μοναδικά δείγματα μιας τέχνης που στην Ελλάδα δεν είχε άμεσους συνεχιστές. "Η Nelly's είναι η μοναδική εκπρόσωπος χορευτικής φωτογραφίας στη χώρα μας", όπως τονίστηκε.

  • "Ο Ματρικόλας", τιτλοφορείται το βιβλίο του Κωνσταντίνου Γ. Παπουτσή, το οποίο παρουσίασαν χτες οι εκδόσεις "PERUGIA".To βιβλίο αναφέρεται στους 200.000 Ελληνες φοιτητές στην Ιταλία τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. "Πρωταγωνιστές" του βιβλίου, οι ίδιοι οι φοιτητές που μιλούν για τη ρετσινιά του "αποτυχόντος" στην Ελλάδα, τα προβλήματα της οικογένειας με το φευγάτο παιδί και τη ζωή τους στην Ιταλία.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ