Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Επεισοδιακή προβολή επικίνδυνου καρτούν;

ΤΟΚΙΟ.-

Η χαμένη αθωότητα των γιαπωνέζικων κινουμένων σχεδίων κηλιδώθηκε χτες - για μία ακόμη φορά μέσα στα τελευταία χρόνια - καθώς η συνεχής δράση, οι έντονες ακτινοβολίες δυνατού μπλε, κόκκινου και λευκού χρώματος, με συχνότητα 1/30 το δευτερόλεπτο, σε σειρά καρτούν της εταιρίας "ΝΙΤΕΝΤΟ", προκάλεσε έντονη αδιαθεσία σε πάνω από 700 μικρούς τηλεθεατές της Ιαπωνίας. Αφορμή για τους ερεθισμούς στα μάτια, σπασμούς και έντονα αναπνευστικά προβλήματα, δημιούργησε η προβολή του χτεσινού επεισοδίου της σειράς "ΠΟΚΕΜΟΝ", που βασίζεται στο ομώνυμο βίντεο - παιχνίδι της "ΝΙΤΕΝΤΟ".

Ετσι, αρκετά άτομα χρειάστηκε να μεταφερθούν το βράδυ της Τρίτης στα νοσοκομεία, καθώς, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ, καταγράφηκαν 600 περιπτώσεις και σε ορισμένες από αυτές χρειάστηκε να γίνει κανονική εισαγωγή, ώστε οι ασθενείς να παραμείνουν για εκτενέστερη κλινική παρακολούθηση.

Το "Ποκεμόν" είχε μεταδοθεί γύρω στις 18.30, τοπική ώρα, από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό του Τόκιο και μετά από τα εκατοντάδες περιστατικά αποφασίστηκε η διακοπή της μετάδοσής του σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως στο δίκτυο των 37 καναλιών που συνεργάζονται με το συγκεκριμένο σταθμό.

Σύμφωνα με τον Τοσίο Οκάντα, συγγραφέα σειρών κινουμένων σχεδίων δράσης, το "ΠΟΚΕΜΟΝ" δεν είναι το μόνο σίριαλ κινουμένων σχεδίων που στηρίζεται στην ταχύτατη δράση ή απαιτεί συνεχή παρακολούθηση της υπόθεσης. "Δεν μπορείς να πάρεις τα μάτια σου από το σίριαλ, χωρίς να χάσης σημαντικά, κρίσιμα για την εξέλιξη της δράσης, οπτικά στοιχεία", επισημαίνει ο Οκάντα, αναφερόμενος στη "νέα γενιά" κινουμένων σχεδίων με ασταμάτητη δράση και εκτυφλωτικές ακτινοβολίες, που έχει κάνει την εμφάνισή της στις μεγάλες οθόνες τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και σίγουρα το χτεσινό δεν ήταν το μόνο περιστατικό αδιαθεσίας, εξαιτίας της τηλεθέασης γιαπωνέζικων καρτούν. Πριν μερικά χρόνια, μία ομάδα Γιαπωνέζων εφήβων παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και σπασμούς, την ώρα που παρακολουθούσαν βιντεοπαιχνίδια της εταιρίας "ΝΙΤΕΝΤΟ". Μετά από εκείνο το περιστατικό, η εταιρία υποχρεώθηκε να προειδοποιεί τους πελάτες της ότι η χρήση τέτοιων βιντεοπαιχνιδιών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα επιληψίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με την οφθαλμίατρο Κέντα Κουνιμότο, που ρωτήθηκε από συντάκτη ειδησεογραφικού πρακτορείου, το οπτικό ερέθισμα συνεχούς δράσης που παρατηρήθηκε και στο σίριαλ κινουμένων σχεδίων "ΠΟΚΕΜΟΝ", συνδέεται με συμπτώματα επιληψίας, όπως τουλάχιστον έχει εμφανιστεί από κλινικά πειράματα. Ο συντάκτης του πρακτορείου Ασοσιέιτεντ Πρες σχολίαζε, πάνω σ' αυτό το σημείο, πως σε μεγάλο βαθμό το χτεσινό επεισόδιο είχε και μία άλλη αφορμή: Οι μικροί τηλεθεατές παρακολουθούσαν το αγαπημένο τους σίριαλ στην τηλεόραση από εξαιρετικά μικρή απόσταση, λόγω της έλλειψης χώρου στα σύγχρονα ιαπωνικά νοικοκυριά...

Πάντως, μετά από το χτεσινό περιστατικό, ο Κγιοϊτσι Σάτο, εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Τηλεπικοινωνιών και ΜΜΕ, ανήγγειλε τη διενέργεια σχετικής έρευνας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης νέων οδηγιών τηλεθέασης...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ