Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΡΗΤΗΣ
Ξεπούλημα και με επίσημη "βούλα"

Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο τρίτος διαγωνισμός για την πώληση της τράπεζας δε θα περιλαμβάνει "ελάχιστο τίμημα"

Ξεπούλημα και με "βούλα". Αυτή είναι - και επίσημα πια - η απόφαση της κυβέρνησης του "νέου" ΠΑΣΟΚ για την αμαρτωλή Τράπεζα Κρήτης, με βάση σχετικές ανακοινώσεις που έκανε χτες ο εκκαθαριστής της παλαιάς Τράπεζας Κρήτης, Κ. Τσάλτας,τον οποίο έχει διορίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Δίνοντας το στίγμα της "εκσυγχρονιστικής" μεθόδου εκποίησης της τράπεζας με τη μέθοδο των... μειοδοτικών προσφορών, ο Κων. Τσάλτας αποκάλυψε ότι πρωταρχικός στόχος είναι να πουληθεί πάση θυσία η τράπεζα. Στα πλαίσια αυτά, ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να μην υπάρχει στον τρίτο πλειοδοτικό διαγωνισμό ελάχιστο τίμημα, που στην πράξη σημαίνει... ξεπουλάμε την τράπεζα σε εκείνον που θα δώσει τα περισσότερα και ό,τι εισπράξουμε!

Υπενθυμίζεται ότι με τον πρώτο διαγωνισμό η κυβέρνηση είχε θέσει ελάχιστο τίμημα για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης το ποσό των 40 δισ. δραχμών και - υποκύπτοντας στις αξιώσεις των ενδιαφερομένων να την αγοράσουν "κοψοχρονιά" - στο δεύτερο διαγωνισμό έκανε... εκπτώσεις μειώνοντας το ελάχιστο τίμημα στα 30 δισ. δραχμές. Επίσημο ενδιαφέρον για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης είχαν εκδηλώσει στον πρώτο και το δεύτερο διαγωνισμό - μεταξύ άλλων - οι τράπεζες Πειραιώς και Eurobank (τουΛάτση). Να σημειωθεί, πάντως, ότι το δημόσιο είχε βάλει για τη στήριξη της τράπεζας 38 δισ. δρχ. με το νόμο για την ιδιωτικοποίησή της.

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα του τρίτου διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης, ο Κ. Τσάλτας δήλωσε:

  • Μέχρι 31 Γενάρη 1998 θα έχει βγει η σχετική κοινή απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.
  • Τέλος Μάρτη - αρχές Απρίλη 1998 θα δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος και θα υπάρξει δίμηνη προθεσμία για υποβολή προσφορών.

Ο ίδιος δεν έκρυψε ότι το κυρίαρχο, δεν είναι αν πρέπει ή όχι να πουληθεί η Τράπεζα Κρήτης ή με ποιο τρόπο θα εισπράξει περισσότερα, αλλά να πουληθεί όσο γίνεται νωρίτερα. Στα πλαίσια αυτά, εξήγησε, η κυβέρνηση προβληματίζεται ανάμεσα στο αν πρέπει να επιλέξει τη διαδικασία δύο γύρων (στην αρχή υποβολή ενδεικτικών προσφορών και μετά δεσμευτικών προσφορών - η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στον Αύγουστο) ή του ενός γύρου (η διαδικασία αναμένεται να έχει τελειώσει το αργότερο μέχρι τις 15 Ιούνη). Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κ. Τσάλτας απέφυγε να απαντήσει για τη σημερινή καθαρή θέση της Τράπεζας Κρήτης, παραπέμποντας στον ισολογισμό του 1997, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Φλεβάρη. Για το προσωπικό είπε ότι δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστες προσλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ