Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Οι φιλάνθρωποι"

Πριν μερικές μέρες ένα δελτίο Τύπου της εταιρίας ταχυμεταφορών "ΤΝΤ Express", μας πληροφορούσε με ιδιαίτερη ...περηφάνια, ότι με πρωτοβουλία της, οι κάτοικοι δύο φτωχών χωριών στα Γρεβενά και στην ορεινή Αρκαδία, θα λάβουν δώρα από τους πελάτες της (ακολουθούν ονόματα γνωστών βιομηχανιών στους χώρους των τροφίμων, αλλαντικών, ειδών υγιεινής, ποτών κλπ.). Σύμφωνα με την ανακοίνωση "... δύο φορτηγά της ΤΝΤ θα μεταφέρουν λίγη χαρά και ζεστασιά στους 800 κατοίκους και των δύο χωριών μαζί με το μήνυμα των Χριστουγέννων".

Τι φιλέσπλαχνη πρωτοβουλία αλήθεια, από ανθρώπους με βαθιά θρησκευτική κατάνυξη και με υψηλό αίσθημα αλληλεγγύης για τον φτωχό συνάνθρωπό τους. Μπορεί το κράτος (το δικό τους κράτος) με τους κατασταλτικούς του μηχανισμούς, να επιχειρεί να τσακίσει τους αγωνιζόμενους αγρότες, που παλεύουν για το ψωμί τους. Μπορεί η ύπαιθρος -και ιδιαίτερα οι δύο προαναφερόμενοι νομοί- να εγκαταλείπεται και να ερημώνει αξαιτίας της εχθρικής κυβερνητικής πολιτικής, η οποία υλοποιεί πειθήνια και δογματικά τις διάφορες αντιλαϊκές κοινοτικές ατζέντες. Μπορεί τα φτωχά στρώματα της υπαίθρου να προλεταριοποιούνται μέσα από βίαιες διαδικασίες. Ορισμένοι όμως, ελάχιστοι είναι αλήθεια, από τους εξαθλιωμένους που αφήνει πίσω της η άγρια καπιταλιστική ανασυγκρότηση, επιλέγονται από τις μεγάλες εταιρίες προκειμένου να τους μοιράσουν το χριστουγεννιάτικο δωράκι τους.

Και βέβαια τέτοιες ενέργειες θα πρέπει να τύχουν και της αναγκαίας προβολής, ώστε να μάθουμε και εμείς οι υπόλοιποι ότι το ζεστό μήνυμα των Χριστουγέννων περνάει σήμερα μέσα από τα εμπορεύματα της "Tasty", της "Colgate Palmolive", της 3E κλπ. Από τις εταιρίες δηλαδή που όλες τις υπόλοιπες ημέρες του χρόνου επιδίδονται σε έναν ανηλεή ανταγωνισμό για την κυριαρχία στην παραγωγή και την αγορά. Οπου βέβαια για την εξόντωση του αντίπαλου ανταγωνιστή, οι χριστιανικές δοξασίες, για την αγάπη προς τον πλησίον, δεν έχουν την παραμικρή θέση στα μέσα και στους στόχους που χρησιμοποιούν.

Πρόκειται για τις ίδιες ακριβώς εταιρίες που στηρίζουν τα διαφορά προγράμματα λιτότητας, μέσω των οποίων συντελείται η αναδιανομή των εισοδημάτων από τα φτωχά λαϊκά στρώματα προς τις διάφορες μερίδες του κεφαλαίου. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι απαιτούν από την κυβέρνησή τους την καταστολή εδώ και τώρα με κάθε μέσο όσων τολμούν να σηκώσουν φωνή αντίστασης, εναντίον μίας πολιτικής που στηρίζει και διαιωνίζει την κοινωνική ανισότητα και την αδικία. Είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούν μία θρησκευτική εκδήλωση που συγκινεί εκατομμύρια πολίτες, προκειμένου να αυτοδιαφημιστούν και να διαφημίσουν τα εμπορεύματα των πελατών τους. Είναι ακριβώς οι ίδιοι που έχουν μετατρέψει την ελληνική επικράτεια σε ένα απέραντο "ριάλιτι σόου" προσφέροντας φτηνές συγκινήσεις στους πολλούς και κέρδη στους ίδιους, μέσα από εκπομπές τύπου "Μπράβο Ρούλα".

Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ