Κυριακή 21 Δεκέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η Αλβανία δεν είναι προτεκτοράτο κανενός

Να σταματήσει οποιεσδήποτε "πατερναλιστικές συμπεριφορές απέναντι στις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις" κάλεσε την ΕΕ ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του ΕΚ, σχετικά με το σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών στην Αλβανία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι "η Αλβανία δεν είναι προτεκτοράτο κανενός, ούτε υπό κηδεμονία".

Καταδικάζοντας το περιεχόμενο, αλλά και τη σκοπιμότητα του ψηφίσματος, σχετικά με την ασφάλεια του δικαίου στην Αλβανία, που ουσιαστικά "δίνει άλλοθι στα επιχειρήματα και την τακτική του Μπερίσα", ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "πρόσφατα, η Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επισκέφθηκε τα Τίρανα και είχε μια πολύ πετυχημένη, κατά τη γνώμη μου, αποστολή στην Αλβανία, στα πλαίσια της Τέταρτης Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Αλβανικού Κοινοβουλίου. Ως μέλος της αντιπροσωπείας, είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω τις σύνθετες και πολύπλοκες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα αυτή και τα τεράστια προβλήματα, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, που αντιμετωπίζει. Οφείλω να σημειώσω ότι, πράγματι, διαπιστώσαμε αρκετά προβλήματα στη λειτουργία της δημοκρατίας στη χώρα αυτή, αλλά και το γεγονός της έντασης της πολιτικής κατάστασης από τη στάση του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο μποϊκοτάρει το έργο της Βουλής και δε μετέχει στις συνεδριάσεις της. Οφείλω επίσης να σημειώσω ότι η Αντιπροσωπεία μας σημείωσε τις ευθύνες και της κυβέρνησης, αλλά και του Δημοκρατικού Κόμματος, υπό την ηγεσία του πρώην Προέδρου της χώρας κ. Μπερίσα.

Οσον αφορά την αποστολή παρατηρητή στις συνεδριάσεις του Αλβανικού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι "η Αλβανία δεν είναι προτεκτοράτο κανενός, ούτε υπό κηδεμονία είναι και ότι, επιτέλους, πρέπει να αποστούμε από πατερναλιστικές συμπεριφορές απέναντι στις αλβανικές πολιτικές δυνάμεις" και κατέληξε, καλώντας "το Σώμα να απορρίψει το σχετικό ψήφισμα ως απαράδεκτο, γιατί αντικειμενικά υπονομεύει το ρόλο της Αντιπροσωπείας του Κοινοβουλίου μας την επομένη μιας επιτυχούς αποστολής της στα Τίρανα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ