Κυριακή 11 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπερτιμαριθμοποίηση των τεκμηρίων με αύξηση μέχρι και 75%

Σε αύξηση του τεκμηρίου δαπανών διαβίωσης για κατόχους ΙΧ αυτοκινήτων μέχρι 73,3%, προχώρησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τις αναπροσαρμογές τις οποίες έκανε τα δύο τελευταία μόλις χρόνια. Το 1997, με το νόμο περί φορολογικών απαλλαγών, και μόλις πρόσφατα, με το νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο, που έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου.

Και είναι πραγματικά εξωφρενικό, η κυβέρνηση, από τη μία πλευρά, να παρουσιάζεται υπέρμαχος της αντιπληθωριστικής πολιτικής και στο όνομα της πολιτικής αυτής να επιβάλει αυξήσεις μισθών κάτω από 2,5% και, από την άλλη πλευρά, να επιβάλει αυξήσεις 45 - 50% και 75% στα τεκμήρια διαβίωσης.

Οπως προκύπτει και από τον πίνακα που παραθέτουμε, όποιος δυστυχής έχει ένα κλασικό επιβατικό αυτοκίνητο 9 φορολογήσιμων ίππων (αυτοκίνητα, δηλαδή, που έχουν οι περισσότεροι φορολογούμενοι) θα πρέπει να δικαιολογήσει εισόδημα 2.750.000 δραχμών. Η όσοι έχουν ΙΧ 11 - 12 ίππων θα πρέπει να δικαιολογήσουν για το 1997 οπωσδήποτε εισόδημα 4.050.000 και 4.850.000 δραχμών, αντίστοιχα. Ούτε δραχμή λιγότερη, γιατί στην περίπτωση αυτή θα φορολογηθούν, με βάση τα τεκμήρια της Εφορίας. Οι υπερβολικές αυξήσεις των δαπανών διαβίωσης που επιβλήθηκαν κατά τη διετία 1997 - '98 είναι καθαρά φορομπηχτικές και εντάσσονται στη λογική της πάση θυσία είσπραξης φόρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών κριτηρίων του Μάαστριχτ. Και οι νομοθέτες δε φαίνεται να συγκινούνται από γεγονότα, σαν αυτά των αυξανόμενων ανέργων, που τυχαίνει να έχουν και αυτοκίνητο, ή άλλων, οι οποίοι, αν και είναικάτοχοι αυτοκινήτων, έχουν εισόδημα μικρότερο από αυτό που προβλέπουν τα τεκμήρια. Με την κακοποίηση των τεκμηρίων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να αλλοιώσει ένα θετικό κατ' αρχάς θεσμό, όπως αυτό των τεκμηρίων, που απέβλεπε αρχικά στη φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων και τον στρέφει πλέον κατά των λαϊκών στρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ