Τρίτη 13 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Επιμένουν στα αιτήματα και στις κινητοποιήσεις
  • Συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις σήμερα μετά την απόρριψη της πρότασης Ζοσπέν από τους ανέργους
  • Αλυσιδωτές αντιδράσεις από όλο τον πολιτικό κόσμο και τα συνδικάτα
  • Για κοινωνική εξέγερση, μιλά ο γαλλικός Τύπος

ΠΑΡΙΣΙ.-

Με επιμονή και μαχητικότητα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι άνεργοι στη Γαλλία. Τη βίαιη επέμβαση των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας για την εκκένωση των υπό κατάληψη κρατικών γραφείων ανεργίας, ακολούθησε σειρά διαμαρτυριών κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ενώ σήμερα οι δρόμοι όλων των μεγάλων πόλεων της χώρας αναμένεται να κατακλυστούν από διαδηλωτές τόσο ανέργους όσο και μέλη των εργατικών συνδικάτων. Σε μια ύστατη προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, η υπουργός Εργασίας Μαρτίν Ομπρί κάλεσε σε συνάντηση τους εκπροσώπους των οργανώσεων των ανέργων, τη Δευτέρα το βράδυ. Εντούτοις, οι δηλώσεις του Γάλλου πρωθυπουργού Λιονέλ Ζοσπέν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μέσης λύσης ενώ παράλληλα εντείνουν τις διαφωνίες στο εσωτερικό της γαλλικής κυβέρνησης συνασπισμού αλλά και τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Με παρεμβάσεις και εμφανίσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και με φυλλάδια, οι οργανώσεις των ανέργων εντείνουν την εκστρατεία ενημέρωσης για τα αιτήματά τους, που είχαν ξεκινήσει ταυτόχρονα με τις κινητοποιήσεις τους. Εκπρόσωποι των οργανώσεών τους δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους για την πρόταση του Λιονέλ Ζοσπέν για την παροχή έκτακτου βοηθήματος ύψους 1 δισεκατομμυρίου φράγκων, την οποία και απέρριψαν. Επιμένουν στα αιτήματά τους για χορήγηση έκτακτου βοηθήματος για την αρχή του έτους ύψους 3.000 φράγκων και στην αύξηση του μηνιαίου επιδόματος στους μακροχρόνια άνεργους.

Παράλληλα, ανακαταλήφθηκαν ορισμένα κυβερνητικά κτίρια σε διάφορες πόλεις όπως Λυών, Γκινγκόμπ, Σαν Ναζέρ, Μετζ, Σέρμπουργκ ενώ οι καταλήψεις παραμένουν σε ορισμένα γραφεία ανεργίας. Μάλιστα, στην πόλη της Λυών, ομάδα ανέργων κατέλαβε και τα γραφεία της κρατικής τράπεζας Κρεντί Λιονέ, υποστηρίζοντας ότι είναι υποκρισία εκ μέρους της κυβέρνησης να έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολαρίων προκειμένου να στηρίξει την κρατική τράπεζα εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των ιθυνόντων και σήμερα η ίδια κυβέρνηση να διατείνεται ότι δεν έχει χρήματα να βοηθήσει τους άνεργους. "Εχουν τη δύναμη να διαλύουν τις καταλήψεις μας αλλά δεν μπορούν να μας εξαφανίσουν", υπογράμμιζαν στα πανό τους και στις ανακοινώσεις τους οι οργανώσεις των ανέργων.

Εντονες αντιδράσεις συνδικάτων και πολιτικού κόσμου

Μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας, τα ξημερώματα του Σαββάτου, που οδήγησε στην εκκένωση 20 γραφείων ανεργίας σε μεγάλες πόλεις της χώρας όπως το Παρίσι, το Εξ εν Προβένς, το Περπινιάν, η Ναντ και η Γκρενόμπλ, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις στο Μπορντό, στη Λυών, στο Μονπελιέ και το Σατερλό ενώ αλυσιδωτές ήταν οι έντονες αντιδράσεις τόσο του πολιτικού κόσμου όσο και των εργατικών συνδικάτων. "Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκταση που θα λάβει αυτή η σύγκρουση" τόνισε εκπρόσωπος του συνδικάτου της CGT,ο οποίος χαρακτήρισε την επέμβαση της αστυνομίας στα κατειλημμένα κτίρια "ακατανόητη, βίαιη και ηλίθια". Η CGT, όπως και πολλά άλλα εργατικά συνδικάτα, αναμένεται να δώσουν ισχυρό "παρών" στις σημερινές πανεθνικές διαδηλώσεις των ανέργων.

Για "σοβαρό πολιτικό και ανθρώπινο λάθος" μίλησε ο Αλέν Μποκέ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΓ, αναφερόμενος στην εκκένωση των κατειλημμένων κτιρίων ενώ εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Πρασίνων τόνισε ότι πρόκειται για "μια πολιτική πράξη που απειλεί να εντείνει την κοινωνική ρωγμή". Εντούτοις, ο κομμουνιστής υπουργός Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό εκτίμησε ότι η πρόταση του Λιονέλ Ζοσπέν ήταν "ένα σημαντικό βήμα μπροστά" ενώ η ηγέτιδα των Πρασίνων και υπουργός Περιβάλλοντος Ντομινίκ Βουανέ εκτίμησε ότι "ο διάλογος έχει αρχίσει και είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς ότι οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων είναι νόμιμες".

Αμετακίνητος ο Ζοσπέν

Από την πλευρά του, ο Λιονέλ Ζοσπέν προσπάθησε, κατ' αρχάς, να δικαιολογήσει την εντολή επέμβασης της αστυνομίας στις καταλήψεις δηλώνοντας ότι "η χώρα έχει ανάγκη από διάλογο και κοινωνική δικαιοσύνη αλλά επίσης και από αυστηρότητα... γιατί παντού υπάρχουν κανόνες". Επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν είναι σε θέση να δώσει στους ανέργους τίποτε παραπάνω εκτός από την υπάρχουσα πρόταση του έκτακτου βοηθήματος του 1 δισεκατομμυρίου φράγκων, τονίζοντας ότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η Γαλλία δε θα μπορέσει να ικανοποιήσει τα κριτήρια της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης. Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι υπό τις υπάρχουσες οικονομικές συνθήκες είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν τα δύο βασικά αιτήματα των ανέργων γιατί έχουν κόστος μεγαλύτερο των 19 δισεκατομμυρίων φράγκων και αρκέστηκε να επαναφέρει στο προσκήνιο τα σχέδια της κυβέρνησής του για προγράμματα κατάρτισης και μείωσης των εβδομαδιαίων εργασιακών ωρών σε 35, επιμένοντας ότι οι αλλαγές αυτές θα ανακουφίσουν τους ανέργους.

Οι κινητοποιήσεις των ανέργων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του γαλλικού Τύπου, ο οποίος στην πλειοψηφία του μιλά για "κρίσιμη εβδομάδα" και για "κοινωνική εξέγερση" καθώς συνδυάζονται οι κινητοποιήσεις των ανέργων με τις βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και σε εξαγριωμένους νεαρούς που συγκλόνισαν τις φτωχογειτονιές πολλών μεγάλων γαλλικών πόλεων, τις τελευταίες εβδομάδες, γειτονιές που το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά και το 50%. Οπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές οι κινητοποιήσεις των ανέργων φαίνεται να ξάφνιασαν τη γαλλική κυβέρνηση, αλλά ακόμα και τα συνδικάτα, που δεν περίμεναν οι διαμαρτυρίες αυτές να λάβουν τόσο μεγάλες διαστάσεις ενώ ταυτόχρονα έχουν φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τον Γάλλο πρωθυπουργό. Μάλιστα, οι πολιτικοί σχολιαστές εκτιμούν ότι οι κινητοποιήσεις των ανέργων δύσκολα θα καταλαγιάσουν καθώς δεν ελέγχονται, τουλάχιστον όπως φαίνεται μέχρι σήμερα, από τις ηγεσίες των μεγάλων συνδικάτων, οι οποίες έχουν, κατά καιρούς, εμπλακεί στο "παιχνίδι" του κοινωνικού διαλόγου.

Οπως τονίζεται στο γαλλικό Τύπο, η περίοδος χάριτος του Λιονέλ Ζοσπέν έχει τελειώσει και αυτή τη στιγμή δέχεται πιέσεις τόσο από τους συμμετέχοντες στην κυβέρνηση κομμουνιστές και Πράσινους όσο και από τον δεξιό Πρόεδρο Ζακ Σιράκ. Παράλληλα, οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας πιέζουν τον Λιονέλ Ζοσπέν να μειώσει τη φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο και να χαλαρώσει την εργατική νομοθεσία υποστηρίζοντας ότι έτσι θα δώσει νέα ώθηση στις επιχειρήσεις και θα μειωθεί και η ανεργία. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 77% των Γάλλων δεν πιστεύει ότι η πρόταση του Λιονέλ Ζοσπέν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της ανεργίας ενώ η μεγάλη πλειοψηφία του γαλλικού λαού βλέπει με συμπάθεια τις κινητοποιήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ