Τρίτη 13 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"
Τα πολυκαταστήματα ταλαιπωρούν τις γειτονιές

Πρόταση του Λεων. Αυδή στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη θέσπιση όρων λειτουργίας των πολυκαταστημάτων τροφίμων

"Να ασχοληθεί επιτέλους το Δημοτικό Συμβούλιο με τα προβλήματα της καθημερινής ζωής των κατοίκων της πόλης", ζητεί ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", δημοτικός σύμβουλος, Λεων. Αυδής.

Με πρόταση που κατέθεσε χτες, καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων να επεξεργαστεί κατ' αρχήν τον καθορισμό προϋποθέσεων για τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων τροφίμων, τα οποία εξαιτίας του όγκου των εργασιών τους δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή τους. Επιπλέον σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αρ. Αναπλιώτη,ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" αναφέρεται ιδιαίτερα στα ζητήματα καθαριότητας, κίνησης των πεζών στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, οδικής ασφάλειας και κυκλοφορίας και αισθητικής διαμόρφωσης των δημοσίων χώρων.

"Για τα ζητήματα αυτά, σημειώνει ο Λεων. Αυδής, απαιτείται σειρά μικρότερων ρυθμίσεων, αδιάκοπη παρέμβαση και επαγρύπνηση, δηλαδή στοιχεία που κατά τη γνώμη μου δε διακρίνουν τη δράση της σημερινής Δημοτικής Αρχής. Ολες οι παρατάξεις οφείλουν να αναδεικνύουν τα ζητήματα, να διατυπώνουν συγκεκριμένες προτάσεις και να διεκδικούν λύσεις. Η "Αγωνιστική Συνεργασία" ακολουθεί πάγια αυτή την τακτική, τόσο για τα μεγαλύτερα, όσο και για τα μικρότερα ζητήματα".

Ο βραχνάς των πολυκαταστημάτων

Τα προβλήματα λειτουργίας της πόλης, σε συνδυασμό με την έλλειψη πρωτοβουλιών και την ανυπαρξία παρεμβάσεων από την πλευρά των αρμοδίων, καταγράφονται ευκρινώς στην περίπτωση των υπεραγορών τροφίμων. Ετσι για τη λειτουργία τους, που δημιουργεί σήμερα πολλαπλές οχλήσεις και δυσλειτουργίες στην περιοχή της εγκατάστασής τους, ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" ζητεί συγκεκριμένες ρυθμίσεις.

"Με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία οι προτεινόμενοι όροι μπορούν να αποτελούν κριτήρια για τη χορήγηση νέων αδειών από το Δημοτικό Συμβούλιο, σημειώνει ο Λεων. Αυδής. Επειδή όμως ήδη λειτουργεί πλήθος πολυκαταστημάτων, πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να διατυπώσει προς το ΥΠΕΧΩΔΕ αίτημα για να υπάρξει η αναγκαία κανονιστικού χαρακτήρα ρύθμιση και συγχρόνως να διερευνηθούν νομικά οι δυνατότητες του Δημοτικού Συμβουλίου να επιβάλει σχετικές ρυθμίσεις με βάση το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο".

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε πολλές περιοχές με τη λειτουργία υπεραγορών είναι απαράδεκτη. Αλλοτε τέτοια καταστήματα λειτουργούν παράνομα σε χώρους αμιγούς κατοικίας - δύο τουλάχιστον λειτουργούν στο Θησείο - άλλοτε παρεμποδίζεται η κυκλοφορία σε αρτηρίες από τις οποίες περνούν και λεωφορεία - Μικράς Ασίας, Παπαδιαμαντοπούλου - άλλοτε στενοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε αυλές πολυκαταστημάτων.

Μπορούν να αναλάβουν το κόστος

Ωστόσο, τα πολυκαταστήματα τροφίμων είναι οικονομικά ισχυρές επιχειρήσεις και είναι εφικτό να επιβαρύνονται με το κυκλοφοριακό ή άλλο κόστος της λειτουργίας τους και να μην το επιρρίπτουν στους κατοίκους της γειτονιάς τους και στην πόλη γενικότερα.

Τρεις είναι οι κύριες αιτίες πρόκλησης οχλήσεων: Ο ανεφοδιασμός σε μεγάλες ποσότητες και κατά συνέπεια η συνεχής στάθμευση ογκωδών οχημάτων στους γύρω από τα πολυκαταστήματα δρόμους. Η συρροή πελατών με ΙΧ αυτοκίνητα που σταθμεύουν παράνομα και προκαλούν κυκλοφοριακές συμφορήσεις. Η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων που συσσωρεύονται στα πεζοδρόμια έξω από το κατάστημα ή γύρω από τους πλησιέστερους κάδους.

Για τους λόγους αυτούς, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας", θα πρέπει να ισχύουν συγκεκριμένοι όροι πολεοδομικών προϋποθέσεων για τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, να διατίθεται χώρος για την είσοδο και στάθμευση των οχημάτων τροφοδοσίας. Να διατίθεται χώρος στάθμευσης - υπόγειος ενδεχομένως - για τα αυτοκίνητα των πελατών. Να εξασφαλίζεται η φύλαξη των απορριμμάτων σε ειδικούς χώρους του καταστήματος έως την ώρα της αποκομιδής.

"Οι όροι αυτοί, καταλήγει στην πρότασή του ο Λεων. Αυδής, μπορούν με απόφαση του Δημοτικό Συμβούλιο να τεθούν σε εφαρμογή και να ισχύσουν αμέσως για την έκδοση νέων αδειών, να δοθεί δε εύλογη προθεσμία προσαρμογής στα πολυκαταστήματα που ήδη λειτουργούν. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει το ΔΣ να ζητήσει με απόφασή του από την κυβέρνηση να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη θέσπιση σχετικών κανονιστικών όρων".

Μετά από αυτά μένει να δούμε αν και τι πρωτοβουλίες θα αναλάβει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ