Τετάρτη 14 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Αδιαλλαξία Ζοσπέν παρά τις εντεινόμενες διαδηλώσεις
  • Μαζικές πορείες διαμαρτυρίες, χτες, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας
  • Καμία υποχώρηση από την κυβέρνηση Ζοσπέν
  • Ειδικό υπουργείο καταπολέμησης της βίας στις φτωχογειτονιές, που μαστίζονται από την ανεργία, σχεδιάζει η γαλλική κυβέρνηση

ΠΑΡΙΣΙ.-

Χιλιάδες άνεργοι αλλά και εργαζόμενοι κατέκλυσαν, χτες το πρωί, τους δρόμους των μεγαλύτερων πόλεων της Γαλλίας με αποκορύφωμα τη μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού. Στις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των ανέργων αλλά και τις πιέσεις των εργαζομένων, ο Λιονέλ Ζοσπέν προτίμησε να επαναλάβει ότι παραμένει πιστός στις διακηρύξεις του περί προτεραιότητας της πάταξης της ανεργίας, χωρίς, όμως, να προχωρήσει στην ανακοίνωση κανενός νέου μέτρου. Την ίδια στιγμή, η υπουργός Εργασίας, Μαρτίν Ομπρί, ανακοίνωνε ότι θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την πάταξη της βίας στις φτωχογειτονιές. Με καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Εμπορικό Επιμελητήριο ολοκληρώθηκε η μεγάλη διαδήλωση των ανέργων στο κέντρο του Παρισιού, στην οποία πήραν μέρος και εκπρόσωποι των εργατικών συνδικάτων. Εχοντας ως κεντρικό τους σύνθημα "Ανεργοι, Εργαζόμενοι, Αλληλεγγύη", οι διαδηλωτές βάδισαν από το υπουργείο Εργασίας ως το Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποίο και καταλήφθηκε από διαδηλωτές αργά χτες το απόγευμα. Οι οργανώσεις των ανέργων επιμένουν στα αιτήματά τους για καταβολή έκτακτου επιδόματος για την αρχή του νέου έτους στους μακροχρόνια ανέργους και για αύξηση του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας.

Αμετακίνητος ο Ζοσπέν

Οι εντεινόμενες διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις των ανέργων συνάντησαν, όμως, για άλλη μια φορά, την αδιαλλαξία του Γάλλου πρωθυπουργού, ο οποίος τόνισε ότι, αν και η κυβέρνησή του "οφείλει να λάβει σοβαρότερα, από ό,τι έκανε μέχρι σήμερα, υπόψη της τις κινητοποιήσεις εργαζομένων και ανέργων, δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή της πολιτικής συμπεριφοράς". Ο Λιονέλ Ζοσπέν, που επανέλαβε ότι "προτεραιότητά του παραμένει η καταπολέμηση της ανεργίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας", απάντησε σε όσους τον επικρίνουν για καθυστέρηση εφαρμογής της δεύτερης φάσης του προεκλογικού του προγράμματος, ότι "καμία αλλαγή στους στόχους και τα χρονοδιαγράμματα της κυβερνητικής πολιτικής δεν πρόκειται να γίνει, τουλάχιστον, κατά τη διάρκεια του 1998". Ο Γάλλος πρωθυπουργός απέφυγε να σχολιάσει τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις των εργοδοτικών ενώσεων, με επικεφαλής το Εθνικό Συμβούλιο Γάλλων Εργοδοτών, που καταφέρονται ενάντια στα σχέδια για εφαρμογή του 35ωρου.

Στο πνεύμα των λόγων Ζοσπέν κινήθηκαν και οι δηλώσεις της υπουργού Εργασίας, Μαρτίν Ομπρί, η οποία, επίσης, επανέλαβε ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει, εξαιτίας του αυστηρού προϋπολογισμού της, τίποτε παραπάνω στους ανέργους εκτός από το, ήδη, γνωστό 1 δισεκατομμύριο φράγκων για την κάλυψη των βασικών αναγκών των πλέον βαριά πληττόμενων από την ανεργία. Η Ομπρί, με επιστολή της, ζήτησε από τις τοπικές αρχές να χορηγήσουν, συνολικά, 320 εκατομμύρια φράγκα στους ανέργους που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης και διαβεβαίωσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι θα της επιστραφούν τα χρήματα από το κονδύλι του 1 δισεκατομμυρίου.

Η Ομπρί, όμως, ανακοίνωσε και τη σύσταση, εντός των ημερών, ενός υπουργείου αστικών υποθέσεων, το οποίο στην ουσία θα ασχοληθεί με την καταπολέμηση των αλλεπάλληλων κρουσμάτων βίας που παρατηρούνται, τις τελευταίες μέρες, στις φτωχότερες συνοικίες πολλών γαλλικών πόλεων. Η υπουργός Εργασίας - που κατηγορήθηκε από πολλούς για χαρακτηριστική καθυστέρηση στις αντιδράσεις της σχετικά με τις συνεχόμενες συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς και σε αστυνομικούς, που μετέτρεψαν τους δρόμους πολλών μεγάλων πόλεων σε πεδίο μάχης τον τελευταίο καιρό, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του Στρασβούργου, που επί μέρες συγκλονιζόταν από τις πυρπολήσεις και τα επεισόδια - υποστήριξε ότι η ίδια προσπάθησε να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση στις φτωχογειτονιές, αλλά δεν είναι δυνατόν ένα άτομο να τα καταφέρει. Το νέο υπουργείο, το οποίο θα βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις τοπικές αρχές, αναμένεται να συσταθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Πάντως, πολλοί πολιτικοί αναλυτές έσπευσαν να "υπενθυμίσουν" στην Ομπρί ότι οι εντεινόμενες συγκρούσεις στις φτωχογειτονιές δεν είναι άσχετες με το υψηλότατο ποσοστό ανεργίας των νέων που ζουν εκεί, το οποίο πολλές φορές ξεπερνά το 50%, ενώ πολλοί από αυτούς δεν έχουν εργαστεί ποτέ, με αποτέλεσμα να μη λαμβάνουν ούτε το πενιχρό επίδομα ανεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ