Σάββατο 17 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Καταλήψεις πριν από τα πανεθνικά συλλαλητήρια

ΠΑΡΙΣΙ.-

Μια ημέρα πριν από τα νέα πανεθνικά συλλαλητήρια των ανέργων, αστυνομικοί και άνεργοι έχουν επιδοθεί σε ένα ατελείωτο κυνηγητό καταλήψεων και ανακαταλήψεων. Παρά τις αστυνομικές επεμβάσεις, τόσο σε καταλήψεις του Παρισιού, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, υπό κατάληψη παραμένει η "Εκόλ Νορμάλ Σουπεριέρ" στην Καρτιέ Λατέν του Παρισιού, όπως και το, εξίσου φημισμένο για τα πρόσωπα εξουσίας που έχουν αποφοιτήσει από αυτό, Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών στη δυτική όχθη του Σηκουάνα. Στις καταλήψεις των πανεπιστημιακών σχολών συμμετέχουν και φοιτητές. Ολοι οι δρόμοι που βρίσκονται στην περίμετρο των δύο σχολών παρέμεναν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, αποκλεισμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Υπό κατάληψη παραμένουν και τα γραφεία ανεργίας, πρόνοιας, αλλά και δημαρχεία σε πολλές άλλες γαλλικές πόλεις, ενώ άνδρες των ειδικών δυνάμεων της γαλλικής αστυνομίας επενέβησαν και με τη βία εκκένωσαν τα γραφεία πρόνοιας στο Μπορντό, στο λιμάνι Οριέν της Βρετάνης και στο Νανσί.

Εκτός από το πανεθνικό συλλαλητήριο των ανέργων, την Κυριακή έχει προγραμματιστεί από το ΓΚΚ συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της ευρωπαϊκής νομισματικής ενοποίησης. Στις σημερινές πορείες, που θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν πολλές ενώσεις εργαζομένων, το συνδικάτο της CGT, αλλά και φοιτητικοί σύλλογοι. Εντούτοις, δύο μεγάλα εργατικά συνδικάτα η CFDT και η "Φορς Ουβριέρ" ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να πάρουν μέρος.

Η εκπρόσωπος του μετριοπαθούς συνδικάτου της CFDT, Αν Γκεσντόν, δήλωσε ότι το συνδικάτο της πιστεύει πως το πρόβλημα της ανεργίας δε λύνεται με πορείες, ενώ ο Κλοντ Ζενέ, εκπρόσωπος της "Φορς Ουβριέρ", που γενικά έχει ταχθεί υπέρ των κινητοποιήσεων, αιτιολόγησε την απουσία του συνδικάτου του από τα σημερινά συλλαλητήρια, υποστηρίζοντας ότι διαφωνεί με μορφές διαμαρτυρίας όπως οι καταλήψεις! Πάντως, την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις έδιναν ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό του γαλλικού λαού να τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων των ανέργων και κατά των επιλογών της κυβέρνησης Ζοσπέν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Δεν θα πεθάνουμε για τα αφεντικά!» (2023-03-29 00:00:00.0)
Ηχηρό «όχι» από φοιτητές - μαθητές (2006-03-17 00:00:00.0)
Φοιτητές και μαθητές στους δρόμους (2006-03-16 00:00:00.0)
Οργανωμένο λαϊκό κίνημα και κυβερνητική αποκάλυψη (1998-01-18 00:00:00.0)
Η αποκάλυψη των "ελιγμών" του Ζοσπέν (1998-01-11 00:00:00.0)
Διογκώνεται το κύμα διαμαρτυρίας των ανέργων (1997-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ