Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Σκανδαλώδεις ρυθμίσεις και εκβιασμοί!

Υποσχέσεις για εξέταση των νέων αξιώσεων που προβάλλουν σχετικά με τη φορολόγησή τους, φαίνεται πως απέσπασαν χτες από την κυβέρνηση οι εκπρόσωποι πέντε ενώσεων εργοληπτικών - τεχνικών εταιριών, που συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ.

Οπως προκύπτει από την ανακοίνωση του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των τεχνικών εταιριών έθεσαν στον υφυπουργό το θέμα της φορολόγησης των - αφορολόγητων - αποθεματικών που είχαν σχηματιστεί μέχρι τις 31/12/96.

Η απόφαση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με το φορολογικό νομοσχέδιο, να φορολογήσει το 40% των αποθεματικών αυτών με συντελεστή 12,5% συνιστά ένα νέο, προκλητικό σκάνδαλο υπέρ των μεγαλοκατασκευαστών. Πρόκειται για σκανδαλώδη ρύθμιση, δεδομένου ότι ο νόμος - πριν από την τροποποίησή του από το φορολογικό νομοσχέδιο - προβλέπει ότι κεφαλαιοποίηση αφορολόγητων αποθεματικών, που έχουν σχηματιστεί σε προηγούμενες οικονομικές χρήσεις, φορολογούνται με συντελεστή 35% ή 40% κατά περίπτωση, ανάλογα αν οι εταιρίες είναι ή όχι εισηγμενες στο Χρηματιστήριο. Με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση προτείνει τη φορολόγηση των αποθεματικών με συντελεστή από 3 μέχρι και 3,5 φορές μικρότερο από ό,τι πρόβλεπε ο σχετικός νόμος.

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται επίσης η φορολόγηση μόνο του 40% της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των κερδών των τεχνικών εταιριών που προσδιορίζονται με τεκμαρτό τρόπο (εργολαβικά ανταλλάγματα) και των κερδών που προκύπτουν από τα βιβλία των επιχειρήσεων. Ως γνωστό, τα κέρδη των τεχνικών εταιριών προσδιορίζονται και με τους δύο αυτούς τρόπους.

Οι μεγαλοκατασκευαστές όμως, συνηθισμένοι να δρουν υπό καθεστώς ασυδοσίας, όχι μόνο δε δείχνουν ικανοποιημένοι από το νέο κυβερνητικό σκάνδαλο, αλλά σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν την προηγούμενη Δευτέρα, απείλησαν με αποχή από τις δημοπρασίες δημοσίων έργων, ακόμη και διακοπή της κατασκευής των δημοσίων έργων σε όλη τη χώρα, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις διατάξεις περί - λειψής - φορολόγησης των αποθεματικών.

Απόρροια των εκβιασμών αυτών, υπήρξαν οι διαβεβαιώσεις που έλαβαν από τον υφυπουργό Οικονομικών περί σύστασης επιτροπής, όπου θα συμμετάσχει το Τεχνικό Επιμελητήριο και οι πέντε αυτοί κλάδοι των τεχνικών εταιριών, προκειμένου να εξεταστεί συνολικά το φορολογικό και αναπτυξιακό καθεστώς των τεχνικών εταιριών.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στο χώρο των κατασκευαστικών - τεχνικών εταιριών ανθεί η φοροδιαφυγή, κάτι που διαπιστώθηκε από ελέγχους των φορολογικών αρχών. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντί να προβεί στις νόμιμες κυρώσεις, με σειρά αλλαγών - αμφίβολης νομιμότητας - τροποποίησης του φορολογικού νόμου, απάλλαξε τις τεχνικές εταιρίες από φοροδιαφυγή εκατοντάδων δισ. δραχμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ