Τετάρτη 21 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Στην κινητοποίηση των ΕΒΕ η προοπτική

Παρέμβαση της Κίνησης, με αφορμή τη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο

Την επιτακτική ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων για την οργάνωση νέων κινητοποιήσεων υπογραμμίζει, με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Κίνηση ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ), με αφορμή το νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, μεταξύ αυτών και των ΕΒΕ, τη στιγμή που το εισόδημά τους στην πράξη μειώνεται.

Η ΔΗΚΕΒΕ καταγγέλλει την αύξηση του συντελεστή, με βάση τον οποίο υπολογίζεται η μισθωτική αξία για τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος με βάση τα "αντικειμενικά κριτήρια" από 6,75% σε 7,25%, ενώ ήδη έχει αυξηθεί και η εμπορική αμοιβή για τον προσδιορισμό του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος από τον περασμένο Ιούνη από 2.100.000 σε 2.400.000 για επιχειρήσεις γενικά και από 2.730.000 σε 3.120.000 για τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών. Με άλλες ρυθμίσεις, υπογραμμίζει, αυξάνονται η προκαταβολή φόρου, τα τεκμήρια διαβίωσης, μια σειρά έμμεσοι φόροι, επιβάλλεται φόρος στα κινητά κλπ. Ταυτόχρονα, καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, αυξάνεται το ελάχιστο καθαρό εισόδημα μιας σειράς επαγγελματιών, όπως ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, κάμπινγκ κλπ., ιδιοκτητών ταξί και φορτηγών αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης.

"Ολες αυτές οι ρυθμίσεις", επισημαίνει η παράταξη, "και ειδικά οι αλχημείες, που κάθε χρόνο κάνει η κυβέρνηση με το δήθεν αντικειμενικό προσδιορισμό του ελάχιστου εισοδήματος ή του φόρου, δείχνουν ότι η πολιτική της δεν έχει καμιά σχέση με τα παχιά λόγια περί φορολογικής δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση, για άλλη μια φορά, κάνει ξεκάθαρη την πολιτική της απέναντι στους μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους και αυτοκινητιστές".

Οπως υπογραμμίζει η ΔΗΚΕΒΕ, το ερώτημα είναι πώς θα απαντήσει το συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ σ' αυτήν την πολιτική. Αναφερόμενη χαρακτηριστικά στην τελευταία κινητοποίηση των παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών λαϊκών αγορών, σημειώνει ότι πέτυχαν μια ελάχιστη μόνο μείωση του φόρου που αρχικά είχε αποφασίσει η κυβέρνηση ότι θα πληρώσουν και τονίζει ότι ουσιαστικά αποτελέσματα θα επιτευχθούν, μόνο αν υπάρξει γενικότερη και συλλογική αντίδραση από το συνδικαλιστικό κίνημα. Γι' αυτό, καλεί τη ΓΣΕΒΕΕ να αποχωρήσει άμεσα από τον "κοινωνικό διάλογο", να οργανώσει κινητοποιήσεις και τις ομοσπονδίες των ΕΒΕ και αυτοκινητιστών, καθώς και τα πρωτοβάθμια σωματεία τους να αναλάβουν δράση σε αγωνιστική κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ