Παρασκευή 23 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αντίο... Ταραντίνο

Ο Λουί Μαλ, είναι ο σκηνοθέτης του μήνα και σήμερα από τη ΝΕΤ θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πολύ ωραία ταινία του "Αντίο παιδιά". Σήμερα επίσης θα μεταδοθεί και η βραβευμένη ταινία του Κουεντίν Ταραντίνο "Pulp fiction".

Μια συγκινητική ταινία μνήμης για τα χρόνια της ναζιστικής κατοχής είναι η ταινία του Λουί Μαλ "Αντίο παιδιά".Το 1944 σ' ένα καθολικό κολέγιο στα περίχωρα του Παρισιού ο 12χρονος Ζιλιέν, αρχίζει να κάνει παρέα με τον Ζαν που είναι Εβραίος και έχει ψεύτικη ταυτότητα. Τα δυο παιδιά γίνονται φίλοι. Ομως κάποια στιγμή οι φασίστες και τα ΕΣ ΕΣ, θ' αρχίσουν ν' αναζητούν τους Εβραίους και θα εισβάλουν στο οικοτροφείο. Ο Λουί Μαλ βασίστηκε σε προσωπικές του μαρτυρίες και έκανε μια ταινία μνήμης και έκφρασης της παιδικής νοοτροπίας και ψυχής, στις τραγικές συνθήκες και στα μαύρα χρόνια της κατοχής. Η ταινία απέσπασε το "Χρυσό Λιοντάρι" στο Φεστιβάλ Βενετίας το 1987 και δυο υποψηφιότητες για "Οσκαρ". Παίζουν οι Γκασπάρ Μανές, Ραφαέλ Φεϊτό και Φρανσίν Ρασέτ. (ΝΕΤ 00.30)

Σασπένς, χιούμορ και συχνά μαύρο χιούμορ διαθέτει η πολυσυζητημένη ταινία του Κουεντίν Ταραντίνο "Pulp fiction",που τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ των Καννών το 1994. Η λέξη pulp, όπως τουλάχιστον την παραθέτει στην εισαγωγή της ταινίας του ο σκηνοθέτης, είναι "μια μαλακή, υγρή άμορφη μάζα", αλλά και περιοδικό ή βιβλίο με ανατριχιαστικό περιεχόμενο που τυπώνεται σε ακατέργαστο χαρτί. Από τη λέξη αυτή πήρε τ' όνομά της μια λογοτεχνία της πεντάρας. Ο Ταραντίνο "γράφει" τέσσερις ανατριχιαστικές, μακάβριες, ανατρεπτικές, αλλά και γεμάτες χιούμορ ιστορίες με ήρωες γκάγκστερ, επαγγελματίες δολοφόνους, "ντίλερ", απατεώνες αλλά και με ωραίες αλλά συχνά επικίνδυνες γυναίκες. Ιστορίες γύρω από αποτυχημένους ανθρώπους, που τρέφονται πολλές φορές με τα "σκουπίδια" της τηλεόρασης στη σύγχρονη Αμερική. Η ταινία διαθέτει, επίσης, ένα πολύ καλό σάουντρακ. Παίζουν οι Τζον Τραβόλτα, Μπρους Γουίλις, Ούμα Θέρμαν, Σάμιουελ Τζάκσον, Τιμ Ροθ, Αμάντα Πλάμερ και Χάρβεϊ Καϊτέλ. (ΕΤ1 23.30)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ