Κυριακή 25 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Οι οικοδόμοι "μετράνε" αγώνες και κατακτήσεις

Μπροστά σε νέα εκρηκτικά προβλήματα, ο κλάδος. Η ανεργία, η επίθεση στο νέο τρόπο ασφάλισης, η "πρωτιά" στα εργατικά ατυχήματα, η "μαύρη εργασία" αλλοδαπών, συνθέτουν το "φόντο" του 17ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας

Στις 30 - 31 Γενάρη και 1η Φλεβάρη, πραγματοποιείται, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, το 17ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας.Οι εργασίες αυτού του συνεδρίου, οι αποφάσεις που θα παρθούν, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και γιατί η Ομοσπονδία Οικοδόμων αποτελεί τη μεγαλύτερη Ομοσπονδία της χώρας με την πιο πλούσια αγωνιστική πείρα, αλλά και γιατί πραγματοποιείται σε μια περίοδο, όπου, τόσο τα γενικότερα προβλήματα των εργαζομένων, όσο και τα ειδικότερα των οικοδόμων, βρίσκονται σε φάση όξυνσης.

Η γενικευμένη, σαρωτική επίθεση, που ξετυλίγεται από κεφάλαιο, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση, ενάντια σε όλα τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, χτυπά ανελέητα και τον κλάδο των εργαζομένων στις κατασκευές. Η ανεργία, αν και σημείωσε προσωρινά ύφεση - κυρίως εξαιτίας της πτώσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, του μερικού "ξεπαγώματος" των στεγαστικών προγραμμάτων του ΟΕΚ και των μεγάλων έργων - εξακολουθεί να είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ομοσπονδίας, το επόμενο διάστημα αναμένεται να οξυνθεί δραματικά,εξαιτίας της φορομπηχτικής, αντιστεγαστικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης και ήδη με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας εμφανίζεται νέα σταδιακή μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας.

Τα κοινωνικοασφαλιστικά προβλήματα διαιωνίζονται, ενώ στο στόχαστρο της κυβέρνησης είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης,μέσω του "κοινωνικού διαλόγου" - απάτης για τα ασφαλιστικά, που βρίσκεται σε εξέλιξη. "Εμπόδιο" αποτελεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των ενσήμων στις οικοδομές, ενάντια στον οποίο επιτίθενται μεγαλοεργολάβοι και κατασκευαστές, επιδιώκοντας πάση θυσία την κατάργησή του. Αυτό το στόχο υπηρετούν το "λοκ άουτ" που επιχείρησαν οι κατασκευαστές και "έσπασε" κάτω απ' την αποφασιστικότητα των οικοδόμων, αλλά και ο τελευταίος "κουρνιαχτός", ενάντια, τάχα, στα πρόστιμα που επιβάλλει το ΙΚΑ σε οικοπεδούχους. Οι επιδιώξεις των κατασκευαστών βρίσκουν "ευήκοον ους" στην κυβέρνηση, που πρόσφατα με το άρθρο 26 του νόμου 2520 (για νέους αγρότες) μειώνει κατά 50% τα ένσημα σε οικοδομές στις αγροτικές περιοχές και ο οποίος παραμένει προς το παρόν ανενεργός μετά τη δυναμική αντίδραση του κλάδου.

Αμεσα συνδεδεμένο είναι και το πρόβλημα της ανασφάλιστης, "μαύρης εργασίας", αλλοδαπών, αλλά και Ελλήνων, που εμφανίζεται με την πιο οξυμένη του μορφή στην οικοδομή. Η άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα κατά της "μαύρης εργασίας", τροφοδοτεί την αυθαιρεσία των κατασκευαστών, ενώ τα τελευταία Προεδρικά Διατάγματα καταγραφής των αλλοδαπών εργατών, βρίσκονται μακριά απ' τις απαιτήσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για πλήρη νομιμοποίηση και ίση μεταχείριση.

Η θλιβερή "πρωτιά" σε εργατικά ατυχήματα και ιδιαίτερα στα θανατηφόρα που κατέχει ο κλάδος, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και αποτελεί πρώτη προτεραιότητα πάλης. Ο φόρος αίματος αποτελεί απόρροια της ασυδοσίας των εργοδοτών, αλλά και της αδιαφορίας της κυβέρνησης, που όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα, αλλά έχει οδηγήσει σε διάλυση και τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, τα ΚΕΠΕΚ.

Τα παραπάνω προβλήματα κυριάρχησαν στους πλούσιους αγώνες που έδωσε όλος ο κλάδος στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν απ' το προηγούμενο συνέδριο. Σε αυτή την περίοδο, η Ομοσπονδία πραγματοποίησε μια τριήμερη απεργιακή κινητοποίηση, μια 48ωρη και εικοσιμία 24ωρες απεργίες.Αγώνες, που είχαν το χαρακτήρα της διεκδίκησης, αλλά και της αντίστασης και υπεράσπισης των κατακτήσεων του κλάδου. Αγώνες, που μέτρησαν θετικά αποτελέσματα,όπως η συγχώνευση του επικουρικού Ταμείου των οικοδόμων στο ΙΚΑ - ΤΕΑΜ, με την αύξηση των επικουρικών συντάξεων. Η μη αφαίρεση του χειμερινού βοηθήματος απ' αυτούς που έλαβαν τακτική επιδότηση, η σταδιακή μείωση των προϋποθέσεων για την τακτική επιδότηση ανεργίας κ.ά.

Παράλληλα, ο κλάδος ανέπτυξε αγώνες σε συντονισμό με άλλους εργαζόμενους ενάντια στις αντεργατικές επιλογές κεφαλαίου, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενάντια στον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης. Πήρε πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων, όπως τα ναρκωτικά κλπ.

Το κύριο ζήτημα που μπαίνει είναι το συνέδριο να αποτελέσει σταθμό στην αγωνιστική πορεία του κλάδου, να αναδειχτούν τα προβλήματα του κλάδου και να ενισχυθούν παραπέρα τα αγωνιστικά ταξικά χαρακτηριστικά της Ομοσπονδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ