Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προωθείται εφαρμογή προηγούμενου αντιισλαμικού νόμου

ΑΓΚΥΡΑ. -

Τα "μέτρα" τους λαμβάνουν οι τοποτηρητές του κοσμικού κράτους, για να αποτρέψουν την επάνοδο στο πολιτικό σκηνικό του "επιγόνου" κόμματος της Ευημερίας (Ρεφάχ). Χτες, μετέδιδε το "Ρόιτερς", οι τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι "η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει εκ νέου εφαρμογή προηγούμενου αντι-ισλαμικού νόμου που είχαν εισηγηθεί οι ένοπλες δυνάμεις για την αντιμετώπιση της ισλαμικής δραστηριότητας".

"Η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται με τις συστάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Το αδίκημα της προπαγάνδας και της οργάνωσης με στόχο τη δημιουργία ενός συστήματος, βασισμένου στη θρησκεία, θα αντιμετωπιστεί και πάλι νομοθετικά" έγραψε η "Γενί Γιουζίλ".

Το νέο σχέδιο Ποινικού Κώδικα αναμένεται να εγκριθεί από την κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα, πριν κατατεθεί προς έγκριση στη Βουλή.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, που ελέγχεται από τους στρατιωτικούς, είχε επικρίνει την κατάργηση του άρθρου 163 του Ποινικού Κώδικα του 1991, το οποίο απαγόρευε ουσιαστικά τη δράση των ισλαμιστών.

Η "Γενί Γιουζίλ" γράφει ακόμη ότι στο νέο Ποινικό Κώδικα θα καταργηθεί και το άρθρο 8 που αναφέρεται στη "μάχη κατά της τρομοκρατίας". Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ολτάν Σουνγκουρλού, δήλωσε ότι το θέμα της νομοθετικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας θα καλυφθεί από άλλα άρθρα του κώδικα, που θα αναφέρονται στην προπαγάνδα κατά της δημόσιας τάξης.

Ακυρώσεις καταδικαστικών αποφάσεων

Το Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο της Αγκυρας ακύρωσε χτες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος δέκα ατόμων, κυρίως νεαρών, στους οποίους είχαν επιβληθεί ποινές φυλάκισης, κατά το πρακτορείο "Ανατολή".

Οι δέκα είχαν καταδικαστεί τον περασμένο Γενάρη με την κατηγορία ότι ήταν μέλη μιας αριστερής οργάνωσης ανταρτών πόλεων και τους είχαν επιβληθεί ποινές φυλάκισης ενός έτους μέχρι έως 12,5 ετών. Η δίκη τους προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον επειδή υποστηρίχτηκε ότι βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους.

Το "Ανατολή" ανέφερε ότι το Εφετείο ακύρωσε τις πρωτόδικες αποφάσεις επειδή τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή.

Οι κατηγορούμενοι είχαν καταγγείλει ότι οι αστυνομικοί τους βασάνισαν επί δέκα ημέρες κατά την ανάκριση.

Ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής Σαμπρί Εργκούλ, συνήγορος των κατηγορούμενων, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Εφετείου και χαρακτήρισε την υπόθεση ως "δοκιμή για την Τουρκία στην Ευρώπη"...

"Υπόθεσης Σουσουρλούκ" συνέχεια

Το σύνολο της έκθεσης για το "σκάνδαλο Σουσουρλούκ" δημοσίευσε χτες ο τουρκικός Τύπος, με νέα στοιχεία για τη δράση των παρακρατικών ομάδων δολοφόνων, σε βάρος κυρίως Κούρδων. Και πάλι, τα κυριότερα γεγονότα επικεντρώνονται στην περίοδο 1993 - 1996 (δηλαδή επί πρωθυπουργίας Τσιλέρ) και επιμένουν στην αναφορά μιας ντουζίνας ονομάτων - γεγονός που δίνει την εντύπωση πως η όλη έρευνα στοχεύει στο να επιβαρύνει τη θέση της Τανσού Τσιλέρ περισσότερο (πρωθυπουργός της χρονικής περιόδου αυτής), παρά να "εκκαθαρίσει" το απόστημα των μηχανισμών που έδρασαν - και δρουν ακόμη - για λογαριασμό κρατικών αρχόντων, μαφιόζων ή απλώς των μελών των δολοφονικών ομάδων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ