Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Το παιχνίδι των εντυπώσεων από τους Κλίντον

Ενώ ο Πρόεδρος επιδεικνύει τα νεοφιλελεύθερα οράματά του για το εσωτερικό της χώρας και τους ιμπεριαλιστικούς σκοπούς του, η σύζυγος Χίλαρι αναλαμβάνει την υπεράσπισή του

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΟΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. -

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ακόμα το τελευταίο σεξουαλικό σκάνδαλο που επισκίασε στην ουσία ακόμα και την ίδια την ομιλία του Κλίντον για την "κατάσταση της Ενωσης".

Οι άξονες και η θεματολογία της ατζέντας του Αμερικανού Προέδρου - όπως αυτή εκτέθηκε από τον ίδιο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του - για το τρέχον έτος ήταν αναμενόμενη μεν αλλά και αποκαλυπτική για τις προθέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων τόσο για την ίδια τους τη χώρα αλλά και για το μέλλον ολόκληρου του πλανήτη. Το κυριότερο βάρος δόθηκε στην τροποποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο αποτελεί μείζον θέμα της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ. Η οικονομία της χώρας αλλά και οι εμπορικές της συναλλαγές απασχόλησαν όπως ήταν φυσικό τον Πρόεδρο που έχει επιδείξει επανειλημμένως τη στοχοπροσήλωσή του στο θέμα αυτό.

Ο Κλίντον επανέλαβε για άλλη μια φορά το αίτημά του προς τα δύο σώματα του Κογκρέσου για την έγκριση εξουσιοδότησης ώστε να είναι ελεύθερος να διαπραγματευτεί συμφωνίες για διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Τον περασμένο χρόνο, ο Κλίντον δεν είχε κατορθώσει να ευαισθητοποιήσει πολλά δημοκρατικά στελέχη αλλά και τη ρεπουμπλικανική ηγεσία, ώστε να του παραχωρηθεί η εξουσιοδότηση για να εξακολουθήσει την πολιτική του "Φαστ Τρακ". "Επαναλαμβάνω το αίτημά μου για να μου παραχωρηθεί η απαιτούμενη εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτώ το άνοιγμα των αγορών και να δημιουργήσω νέες θέσεις εργασίας" τονίζοντας επίσης ότι "ενώ εισερχόμεθα στον 21ο Αιώνα, η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας απαιτεί να γυρέψουμε λύσεις, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε όλες τις αγορές του κόσμου".

Στην εξωτερική πολιτική, το κυριότερο θέμα ήταν το Ιράκ αλλά και οι δοκιμαζόμενες, σκληρά, ασιατικές οικονομίες. Για το Ιράκ, οι προθέσεις είναι ξεκάθαρες και αποκρυσταλλωμένες. Στην ομιλία του ο Κλίντον τόνισε ότι η μόνη ενδεδειγμένη λύση στο πρόβλημα του Ιράκ, είναι μία στρατιωτικού τύπου επέμβαση απέναντι στον "άτακτο" Σαντάμ Χουσεϊν που δεν εννοεί να συμμορφώνεται "προς τας υποδείξεις" του ΟΗΕ. Οσο για τις ασιατικές οικονομίες ήταν αρκετά αποκαλυπτικός. Εκανε έκκληση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δοθεί η χρηματική βοήθεια που είναι αναγκαία για να ξεπεραστεί η κρίση. Γιατί τόσο ενδιαφέρον;... Μα όπως ο ίδιος τόνισε προς τους αδαείς Αμερικανούς: "Αυτές οι χώρες είναι οι πελάτες μας. Αν οι ασιατικές χώρες ξεπέσουν οικονομικά, τότε δε θα είναι σε θέση να αγοράζουν τα προϊόντα μας. Είναι οι στρατηγικοί μας συνέταιροι".

Οι δύο άξονες της στρατηγικής των ΗΠΑ έγιναν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο κυριοτέρων "συμμάχων" του Κλίντον στην Ευρώπη, του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ και του Γερμανού ομολόγου του, του καγκελάριου Χέλμουτ Κολ. Η τριανδρία συμφώνησε απολύτως ότι θα χρειαστεί μία άμεση στρατιωτικού τύπου επέμβαση στο Ιράκ αλλά και θα πρέπει να υπάρξει κοινή και συντονισμένη οικονομική στρατηγική απέναντι στις ασιατικές χώρες. Οι δύο άντρες δεν παρέλειψαν πάντως να δηλώσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην κρίση που έχει ξεσπάσει και απειλεί τον Κλίντον.

Την άποψη αυτή δε φαίνεται να συμμερίζονται κορυφαίοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ, που εξέφρασαν τη δυσφορία τους και τόνισαν ότι το σκάνδαλο μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε ευαίσθητους τομείς όπως η Βοσνία. Οπως εξήγησαν, η υπόθεση αυτή κυριαρχεί στο πολιτικό προσκήνιο μια στιγμή κατά την οποία η Ατλαντική Συμμαχία προετοιμάζεται για τη συγκρότηση μιας νέας ειρηνευτικής δύναμης στη Βοσνία, που θα διαδεχτεί στα τέλη Ιουνίου τη Δύναμη Σταθεροποίησης (SFOR).

Οσο αυτά συνέβαιναν στον τομέα των πολιτικών κινήσεων και διαβουλεύσεων και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, η σύζυγος του Αμερικανού Προέδρου, Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, ανέλαβε στις πλάτες της να δώσει κάποιες απαντήσεις για το σεξουαλικό σκάνδαλο που φαίνεται να ενέχεται ο Κλίντον. Με χτεσινές της δηλώσεις, κατέστησε σαφές ότι ο Πρόεδρος Κλίντον δε θα κάνει πλέον δημόσιες δηλώσεις για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν περί απιστίας και ψευδορκίας "επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική έρευνα". "Εξαιτίας του γεγονότος ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορεί κανείς να περιμένει να πει ο Πρόεδρος κάτι περισσότερο δημόσια" δήλωσε η Χίλαρι προς το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, προσθέτοντας ότι "δε θα ακούσετε τίποτα ούτε εκ μέρους του Βέρνον Τζόρνταν", δικηγόρου και στενού φίλου του Κλίντον ο οποίος κατηγορείται ότι προέτρεψε τη Μόνικα Λεβίνσκι να πει ψέματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ