Πέμπτη 29 Γενάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Διπλωματικός αγώνας δρόμου
  • Πιέζει για ανάληψη στρατιωτικής δράσης η Ουάσιγκτον
  • Εντονη αντίδραση από Ρωσία και Γαλλία, που εξαπέλυσαν επίθεση και κατά του επικεφαλούς της UNSCOM

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε μαραθώνιο διπλωματικών διαβουλεύσεων και επαφών έχει μετεξελιχθεί η νέα κρίση στις σχέσεις του Ιράκ με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, η οποία ανέδειξε και πάλι τις αντιθέσεις στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σε ανοιχτή αντιπαράθεση φαίνεται ότι οδηγούνται πάλι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς εντείνονται οι αμερικανο - βρετανικές πιέσεις για ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ ενώ παράλληλα αυξάνονται και οι αντιρρήσεις της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Κίνας. Στα πλαίσια της αντιπαράθεσης αυτής, η Γαλλία δεν έκρυψε τη βαθιά δυσφορία της για τις ενέργειες και τις δηλώσεις του επικεφαλής της ειδικής επιτροπής των επιθεωρητών του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διπλωματική διαμεσολάβηση της Μόσχας στη νέα κρίση στις σχέσεις του Ιράκ με τα Ηνωμένα Εθνη. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Βίκτορ Ποσουβαλιούκ συναντήθηκε, χτες, με τον Ιρακινό αναπληρωτή πρωθυπουργό Ταρέκ Αζίζ ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί και με τον Ιρακινό Πρόεδρο Σαντάμ Χουσεϊν. Παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων, ο Ποσουβαλιούκ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις και τόνισε ότι θα ενημερώσει τον Τύπο με το πέρας των συναντήσεών του.

Κατηγορηματικά κατά της στρατιωτικής δράσης

Την ίδια στιγμή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Γεβγκένι Πριμακόφ συναντιόταν με τον Γάλλο ομόλογό του Ιμπέρ Βεντρίν. Μετά το τέλος της συνάντησής τους, οι δύο άνδρες, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, κατέστησαν σαφές ότι οι χώρες τους είναι κατηγορηματικά αντίθετες στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ. Ο Πριμακόφ επανέλαβε ότι η ιρακινή ηγεσία οφείλει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, όμως, επεσήμανε ότι και η επιτροπή των επιθεωρητών θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματική, χωρίς, όμως, να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν επανέλαβε την άποψη της Γαλλίας, που διατυπώθηκε και από τον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, για διπλασιασμό της ποσότητας πετρελαίου που επιτρέπεται στο Ιράκ να πουλά για να καλύπτει τις ανάγκες του σε φάρμακα και τρόφιμα, υπογραμμίζοντας ότι οι κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας πλήττουν κυρίως "τον αθώο ιρακινό λαό και αυτό είναι μείζον λάθος". Ο Βεντρίν τόνισε ότι η Γαλλία θα φέρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του επικεφαλούς της επιτροπής επιθεωρητών του ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μπάτλερ, τον οποίο κατηγόρησε για υπέρβαση καθήκοντος. Ο Ιμπέρ Βεντρίν επέκρινε σφοδρότατα τον Μπάτλερ για δηλώσεις που φέρεται να έκανε στην αμερικανική εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", σύμφωνα με τις οποίες "το Ιράκ έχει βιολογικό οπλοστάσιο αρκετό για να τινάξει στον αέρα το Τελ Αβίβ". Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι πληροφορίες αυτές δε συμπεριλαμβάνονται στις εκθέσεις που έχει, κατά καιρούς, καταθέσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Μπάτλερ και επεσήμανε ότι ο επικεφαλής της UNSCOM υποχρεούται να δίνει αναφορά μόνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι να διαχέει πληροφορίες στον Τύπο και να δημιουργεί εντυπώσεις.

Πιέζει για επίθεση η Ουάσιγκτον

Φιλοπόλεμος αέρας, όμως, φυσά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε αγώνα δρόμου για να βελτιώσουν την άμυνα των 24.400 Αμερικανών στρατιωτών που στρατοπεδεύουν στον Κόλπο σε περίπτωση ιρακινής επίθεσης με βιολογικά και χημικά όπλα έχει αποδυθεί η ηγεσία του Αμερικανικού στρατού, δήλωσε, χτες, ο Κένεθ Μπέικον, εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου. Ο Μπέικον, αφού υπογράμμισε ότι η αμερικανική απάντηση σε ιρακινή επίθεση θα είναι "αποτελεσματική και ολοκληρωτική", απέφυγε να διευκρινίσει αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν εντολή να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα.

Την ίδια στιγμή, έγινε γνωστό από ανώτερους αμερικανικούς διπλωματικούς κύκλους, ότι ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Κοέν αναχωρεί, εντός των προσεχών ωρών, για τον Περσικό Κόλπο όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με αξιωματικούς του αμερικανικού στρατού προκειμένου να επεξεργαστούν σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράκ. Σήμερα αναμένεται να φθάσει στο Παρίσι και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό της ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στη Μαδρίτη για να συναντήσει τον Γεβγκένι Πριμακόφ, το Σάββατο στο Λονδίνο όπου θα συναντήσει τον Βρετανό ομόλογό της Ρόμπιν Κουκ και στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ισραήλ και στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, στόχος της περιοδείας της Ολμπράιτ είναι "η αποσαφήνιση των τρόπων εκείνων που θα αναγκάσουν την ιρακινή ηγεσία να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ".

"Παραφωνία" στις έντονες αυτές αμερικανικές δραστηριότητες αποτελούν οι δηλώσεις τόσο του επικεφαλούς της αμερικανικής Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, στρατηγού Πάτρικ Χιούγκς όσο και του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ. Ο Χιούγκς, μιλώντας στην επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου, εξέφρασε την άποψη ότι το Ιράκ είναι ιδιαίτερα αδύναμο στρατιωτικά ενώ ο Τένετ φέρεται να δήλωσε ότι "το ιρακινό οπλοστάσιο χειροτερεύει μέρα με την ημέρα και δεν μπορεί να αποτελέσει παρά μικρή απειλή μόνο για την εσωτερική του αντιπολίτευση και για ορισμένες μικρές γειτονικές του χώρες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ