Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απολύθηκε λόγω συνδικαλιστικής δράσης

Οπως φαίνεται ο αυταρχισμός, τον οποίο κατήγγειλαν τα μέλη της Χορωδίας της ΕΡΤ σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, δεν άργησε να δείξει το αληθινό πρόσωπό του. Και μάλιστα σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια απολύοντας τη μία εκ των δύο συνδικαλιστικών εκπροσώπων των χωρωδών Ολγα Τσακραλίδη,παρά την πολύχρονη προσφορά της που ανέρχεται στα 18 χρόνια. Θυμίζοντας, άλλες, μαύρες εποχές, διωγμών για συνδικαλιστική δράση, χρησιμοποιώντας γνωστές και καταδικασμένες μεθόδους, η διοίκηση της ΕΡΤ αποφάσισε να "καθαρίσει" το τοπίο της χορωδίας από ένα πρόσωπο που με συνέπεια έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων στο χορωδιακό σύνολο.

Δυο μόλις μέρες μετά τις καταγγελίες των χορωδών για "βάρβαρο και ανάλγητο εργασιακό καθεστώς", το οποίο μάλιστα χαρακτηριζόταν ως "εργασιακός μεσαίωνας" κι ενώ τα μέλη της χορωδίας (54 άτομα) καλούνταν εσπευσμένα να υπογράψουν εξάμηνες συμβάσεις έργου (διαρκούν μέχρι τον Ιούνιο), η Ολ. Τσακραλίδη ήταν η μόνη της οποίας κοινοποιήθηκε η απόφαση να υπογράψει σύμβαση, διάρκειας μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και παλαιότερα, επί χούντας, είχε απολυθεί από τη Λυρική Σκηνή για πολιτικούς λόγους (! ).

Από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσικών Συνόλων, Αλκης Μπαλτάς σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το γεγονός, δήλωνε χτες ότι "εκφράζει τη βούληση της διοίκησης", κατά την κρίση της οποίας "διαπιστώθηκαν αδυναμίες συνεργασίας με εξωτερικούς συνεργάτες". Χωρίς να εξηγεί ποιες είναι αυτές οι "αδυναμίες συνεργασίας", όπως και ότι δεν πρόκειται για έναν χτεσινό συνεργάτη της ΕΡΤ, αλλά για μια χορωδό με πολύχρονη προσφορά. Ο ίδιος, πάντως, τα καθήκοντά του στο τιμόνι των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ τα ανέλαβε μόλις πριν τρεις μήνες...

Οσον αφορά στις νέες συμβάσεις, που κλήθηκαν να υπογράψουν τα μέλη της χορωδίας, παρά το ότι είναι μεγαλύτερης διάρκειας (εξάμηνες από τρίμηνες) ουσιαστικά δεν αλλάζουν το γκρίζο εργασιακό τοπίο, καθώς παραμένουν συμβάσεις έργου. "Εργαζόμαστε με ανανεούμενη σύμβαση έργου", δηλώνουν μέλη της Χορωδίας, "γεγονός που σημαίνει πως κανείς μας δε γνωρίζει πραγματικά τι του επιφυλάσσει η επόμενη μέρα. Με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις υποχρεωνόμαστε σε ραγδαία μείωση των αμοιβών μας, γεγονός που αναγκάζει τους χορωδούς με πολύχρονη εργασία να αμείβονται με 160.000 δραχμές, κατά μέσο όρο το μήνα".

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι εξαιτίας αυτού του εργασιακού καθεστώτος "η κατάσταση παραμένει ουσιαστικά η ίδια, με μεγάλες τις επιπτώσεις στα εργασιακά μας δικαιώματα. Δεν μπορούμε ούτε ν' αρρωστήσουμε γιατί μας κόβουν τις αποδοχές, δεν πληρωνόμαστε καλοκαιρινή άδεια. Για μας δεν υπάρχουν 14 μισθοί το χρόνο, ούτε καν 12. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αμοιβές μας έχουν παγώσει εδώ κι εννέα χρόνια, ενώ η υποσχόμενη πρόσληψη χορωδών ποτέ δεν έγινε. Βλέπουμε τη δουλιά μας να μεταβάλλεται σε ένα πάρεργο και τη Χορωδία της ΕΡΤ να μην έχει καμιά σχέση πλέον εργασιακά με επαγγελματικό μουσικό σύνολο ραδιοφωνίας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ