Τρίτη 10 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα καλύτερά μας χρόνια

Ο πιο κρύος μήνας του χρόνου και ο πιο "κοντός" προχωρεί με βήματα αργά και βροχερά για να παρατείνει τη ζωή του. Ο μήνας των εκπτώσεων και των μηνυμάτων. Κι όμως η παροιμία λέει ότι ο Φλεβάρης κι αν... φλεβίσει καλοκαίρι θα μυρίσει. Και μύρισε. Οι μέρες μεγάλωσαν, το φως έγινε πιο δυνατό, οι αμυγδαλιές άνθισαν, τα ανοιξιάτικα αρώματα, τα χρώματα και τα χαμόγελα είναι γύρω μας. Και ας προσπαθούν τα σύννεφα να τα κρύψουν. Εχουμε άραγε όρεξη να δούμε τηλεόραση; Μερικοί από μας δεν έχουν άλλη επιλογή. Ετσι ρίχνουμε μια ανόρεχτη ματιά στο αποψινό τηλεοπτικό πρόγραμμα.

Από τον "Β εξώστη" της ΝΕΤ στις 00.30 "Επιστροφή στο σχολείο".Πρόκειται για μια γιαπωνέζικη ταινία με κοινωνικό περιοχόμενο, που αφηγείται την ιστορία δυο μαθητών. Είναι μια ειρωνική και μελαγχολική ταινία για εκείνα τα χρόνια, τα καλύτερα χρόνια, τα χρόνια της αθωότητας και της ανωριμότητας. Αυτά τα χρόνια παρουσιάζονται σε Α τηλεοπτική προβολή. Δυο παιδιά, δυο μαθητές του Γυμνασίου, είναι πολύ ατίθασοι. Δεν προσαρμόζονται με τους σχολικούς κανόνες, δεν μπαίνουν στην τάξη, παρά μονάχα όταν εκείνοι θέλουν και μόνο για να κάνουν αταξίες και να κοροϊδέψουν τους καθηγητές. Κάνουν σούζες με το ποδήλατο στο προαύλιο, ενοχλούν τους πάντες και κλέβουν χρήματα από τους συμμαθητές τους. Δυο νέα παιδιά που επαναστατούν χωρίς αιτία. Η μήπως υπάρχει αιτία και δεν την έχουν αντιληφθεί οι μεγάλοι; Αυτά τα παιδιά θα διακόψουν τα μαθήματα, θα προσπαθήσουν να βρουν στο μποξ την ευτυχία τους, αλλά μετά από τρία χρόνια θα επιστρέψουν με κομμένα τα φτερά στο σχολείο τους.

Από την ΕΤ-3 στις 22.30 "Το τσακάλι" του Φρεντ Τσίνεμαν.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό πολιτικό θρίλερ, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φρεντερίκ Φορσαϊθ. Το "Τσακάλι" είναι ένας επαγγελματίας δολοφόνος, με μεγάλες επιτυχίες στο... ενεργητικό του. Είναι ένας όμορφος άνδρας, απόμακρος, παγερός, ψύχραιμος, μοναχικός. Και... δουλεύει πάντα μόνος του. Παίρνει την "εντολή", την εκτελεί εν ψυχρώ, εισπράττει την αμοιβή και ξεχνά τη "δουλιά". Απλώς ξεκουράζεται και ετοιμάζεται για την επόμενη! Κάποτε, θα του ζητηθεί το πιο δύσκολο πράγμα. Να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Ντε Γκολ. Τον άνθρωπο, που κανείς μέχρι εκείνη τη στιγμή, παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες, δεν κατόρθωσε να τον βγάλει από τη μέση. Το τσακάλι δέχεται και η περιπέτεια αρχίζει. Είναι μια ταινία με πανέξυπνο κινηματογραφικό βλέμμα, με εξαιρετικό σενάριο, χωρίς απιθανότητες και ψευτοσυναισθηματισμούς, με γρήγορη δράση, με υπέροχη λιτή ερμηνεία από τον Εντουαρντ Φοξ. Τέλος, είναι μια ταινία που τη συστήνουμε ανεπιφύλακτα. Το σενάριο είναι του Κένεθ Ρος.

Από την ΕΤ-3 στη 01.30 "Γκόρντον Λίντι" του Ρόμπερτ Λίμπερμαν.

Πρόκειται για ένα πολιτικό δράμα, που δεν το έχουμε δει και έτσι δεν είμαστε να θέση να έχουμε γνώμη. Ο μικρός και ντροπαλός Λίντι τρέμει τον αυστηρό πατέρα του. Μόνος καθώς είναι, στρέφεται για λίγη στοργή προς τη Γερμανίδα - ναζί οικιακή βοηθό, η οποία του διδάσκει να σέβεται και ν' αγαπά τη γερμανική γλώσσα και τον... Φύρερ. Οσο μεγαλώνει, τόσο προσπαθεί να αποδείξει την ανωτερότητά του. Με διαμορφωμένη πια προσωπικότητα, συμφωνεί να εργαστεί σκληρά για την προεκλογική καμπάνια του Ρίτσαρντ Νίξον με ό,τι αυτό σημαίνει. Με τον Ρόμπερτ Κόνραντ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ