Σάββατο 14 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία

Εγκαινιάζεται την Τρίτη στις "Νέες Μορφές" (Βαλαωρίτου 9), έκθεση έργων ζωγραφικής του Παναγιώτη Τέτση.Πρόκειται για έναν καινούριο κύκλο δουλιάς, δημιουργίες των δύο τελευταίων χρόνων. Σ' αυτήν την ενότητα, το λόγο έχουν τα αντικείμενα που περιστοιχίζουν τον ζωγράφο. Εργα μικρών διαστάσεων, που χαρακτηρίζονται από την τολμηρότητα των χρωμάτων, αλλά και από τους λυρικούς τόνους του παστέλ.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: "Η διαδρομή του Π. Τέτση, χαρακτηρίζεται από μια συνεχή έρευνα των μέσων της ζωγραφικής έκφρασης. Κατά περιόδους τον ζωγράφο έχει απασχολήσει η σύνθεση μιας ποικιλίας θεμάτων, η αντιμετώπισηδιαφορετικών υλικών, πέρα από το λάδι, που είναι και ο κύριος κορμός του έργου του. Η κατάκτηση ενός καινούριου θέματος ή υλικού, η χειραγώγησή του, είναι μια πρόκληση για τον ζωγράφο, μια διαφορετική προσέγγιση της ζωγραφικής γλώσσας. Γεγονός που παραμένει συναρπαστικό και εξαιρετικά δύσκολο μέσα απ' τις άπειρες παραλλαγές που ένας καλλιτέχνης μπορεί να αποσπάσει από το χρώμα και την αποτύπωση του φωτός". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Μαρτίου.

Πενήντα πρωτότυπα χαρακτικά της περιόδου 1965 - 1980, παρουσιάζει ο ζωγράφος Βασίλης Σπεράντζας στην γκαλερί "Αδάμ" (Νεοφύτου Βάμβα 5). Τα χαρακτικά που φιλοξενούνται στην έκθεση είναι λιθογραφίες δουλεμένες με το χέρι από το πρώτο μέχρι το τελευταίο στάδιο της δημιουργίας τους. Είναι σχεδιασμένες σε ειδική λιθογραφική πέτρα και τυπωμένες σε παλιά χειροκίνητα πιεστήρια.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο: "Οι χρωμολιθογραφίες με τις σγουρομάλλες Γενοβέφες, οι κοφτές φιγούρες των ταμάτων, η νεοκλασική αρχιτεκτονική, ο παραδοσιακός διάκοσμος ενός παλλαϊκού αστικού περιβάλλοντος, έγιναν τα μόνιμα στοιχεία αναφοράς του". Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Μαρτίου.

Οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες στην ιστορία της φωτογραφίας, οι λεγόμενες"αυτοχρωμικές", παρουσιάζονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο στον Πειραιά (2ας Μεραρχίας 36), στην έκθεση "Ο Αυτοχρωμικός Αθως, 1913 και 1918, οι πρώτες έγχρωμες φωτογραφίες του αιώνα".Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 19 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Απριλίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ