Τετάρτη 25 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΒΑΛΑ
Το κράτος - ιδιοκτήτης δείχνει τα δόντια του...

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 500 οικογένειες που μένουν σε γη του δημοσίου και ήδη πληρώνουν νοίκι 16 φορές πάνω από όσο πλήρωναν μέχρι πρόσφατα

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν 500 περίπου οικογένειες στην Καβάλα, οι οποίες καλούνται να πληρώσουν ενοίκιο περισσότερα από 800.000 δρχ. για οικόπεδα του δημοσίου μικρής αξίας, που κατέχουν πάνω από μισό αιώνα, εξαιτίας της κωλυσιεργίας της αρμόδιας επιτροπής που συγκροτήθηκε για την εξέταση των αιτήσεων εξαγοράς φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους και αίτηση κατάθεσης εγγράφων οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και Στρ. Κόρακας.Οι βουλευτές του Κόμματος ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών, μεταξύ άλλων, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, προκειμένου να ανασταλεί άμεσα η πληρωμή αυτών των ποσών. Επίσης, ζητούν την κατάθεση καταλόγων τόσο όσων πήραν τίτλους κυριότητας με εισήγηση της επιτροπής που συγκροτήθηκε με την αριθ. 1159/5-10-1993 απόφαση του Νομάρχη Καβάλας όσο και των καταγεγραμμένων αυθαίρετων κατόχων οικοπέδων του δημοσίου στα όρια του οικισμού της πόλης της Καβάλας. Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής:

"Αν και πέρασαν σχεδόν 4 χρόνια από τότε που, απαντώντας στην Ερώτηση 2300/17-5-1994 βουλευτών του ΚΚΕ το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε ότι θα "επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την όσο το δυνατό ταχύτερη περαίωση εξέτασης των αιτήσεων εξαγοράς και την έκδοση των προβλεπόμενων από το Νόμο αποφάσεων του Νομάρχη", στην Καβάλα ακόμη εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται οι 500 περίπου οικογένειες εργαζομένων και συνταξιούχων, που απέμειναν να κατέχουν οικόπεδα του δημοσίου.

Η αρμόδια Επιτροπή, η οποία είχε συγκροτηθεί για το σκοπό αυτό με την αριθ. 1159/5-10-1993 απόφαση του Νομάρχη Καβάλας ουσιαστικά διέκοψε τη λειτουργία της. Και σα να μην έφτανε αυτό η Υπηρεσία Δημοσίων Κτημάτων επέβαλε υπέρογκα ενοίκια σ' αυτές τις φτωχές οικογένειες που κατέχουν τα κτήματα αυτά εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα. Πρόκειται για προκλητική απόφαση, αφού πρόκειται για οικόπεδα μικρής αξίας και για τα οποία μέχρι πριν λίγο καιρό πλήρωναν ετήσιο ενοίκιο 50.000 - 60.000 δρχ. και τώρα τους ζητούν περισσότερες από 800.000 δρχ.!!

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε ώστε να ανασταλεί αμέσως η πληρωμή αυτών των ποσών και να προωθηθούν οι αναγκαίες ενέργειες για την επαναδραστηριοποίηση της Επιτροπής, με σκοπό την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης των οικοπέδων;

Επιπλέον ΚΑΛΕΙΤΑΙ ο κ. υπουργός να καταθέσει μέσα στις προθεσμίες που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής όλα τα παρακάτω στοιχεία:

  • Κατάλογο όσων πήραν τίτλο κυριότητας με εισήγηση της Επιτροπής που συγκροτήθηκε με την αριθ. 1159/5-10-1993 απόφαση του Νομάρχη Καβάλας.
  • Κατάλογο των καταγραμμένων αυθαίρετων κατόχων οικοπέδων του δημοσίου στα όρια του οικισμού της πόλης της Καβάλας καθώς και του χρόνου της υποβολής αίτησης παραχώρησης ή εξαγοράς που τυχόν έκανε ο καθένας απ' αυτούς.
  • Κατάλογο όσων από τους πιο πάνω καταγραμμένους αυθαίρετους κατόχους οικοπέδων του δημοσίου αντιδικούν με το δημόσιο σε τακτικά δικαστήρια, κατόπιν αναγνωριστικών ή διεκδικητικών αγωγών".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ