Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μέτρα κατά του Βελιγραδίου από την "Ομάδα Επαφής"

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Την επιβολή μιας σειράς μέτρων κατά της ΝΟ Γιουγκοσλαβίας και την άνευ όρων επιστροφή των Αλβανόφωνων του Κόσσοβου στο τραπέζι του διαλόγου με τις σερβικές αρχές, αποφάσισαν χτες τα μέλη της "Ομάδας Επαφής" σε συνάντησή τους στο Λονδίνο. Νωρίτερα, χιλιάδες Αλβανόφωνοι διαδήλωναν στην Πρίστινα διαμαρτυρόμενοι για τα 62 θύματα του δεύτερου κύματος επίθεσης των σερβικών ειδικών αστυνομικών δυνάμεων.

Ομως, τα όσα διημείφθησαν χτες στη βρετανική πρωτεύουσα αναφορικά με την εκρηκτική κατάσταση στο Κόσσοβο χρωματίστηκαν ελαφρώς με τη διαφωνία της Μόσχας, όσον αφορά τη λήψη οικονομικών μέτρων κατά του Βελιγραδίου, αλλά κατά τα άλλα και επί της ουσίας, οι έξι δε φάνηκαν διατεθειμένοι να αποσύρουν από το τραπέζι των αποφάσεων του Λονδίνου τις ιμπεριαλιστικές διαθέσεις τους. Ετσι, το νέο "μεγάλο παιχνίδι" των μεγάλων δυνάμεων στο Κόσσοβο δεν κατάφερε να σταματήσει τα τύμπανα του πολέμου στα Βαλκάνια, όπου το αίμα αθώων θυμάτων εξακολουθεί να χύνεται και η αγωνία να κορυφώνεται...

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, οι έξι της "Ομάδας Επαφής" (ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία) προειδοποίησαν πως θα επανεξετάσουν την κατάσταση εκ νέου στις 25 του μήνα, ενώ οι πέντε (πλην της Μόσχας) απείλησαν να επιβάλουν και νέο εμπάργκο κατά του Βελιγραδίου, σε περίπτωση που μέσα στις επόμενες μέρες δεν αποσυρθούν από το Κόσσοβο οι ειδικές σερβικές αστυνομικές δυνάμεις καταστολής και δεν επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές.

Ειδικότερα, και οι έξι αποφάσισαν:

- Να προταθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η επιβολή στρατιωτικού εμπάργκο κατά του Βελιγραδίου.

- Να μην πωληθεί υλικό εξοπλισμού στη ΝΟ Γιουγκοσλαβίας, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις καταστολής αντιδράσεων στο εσωτερικό της χώρας. Να απαγορευτεί η έκδοση βίζας προς τους ανώτερους Γιουγκοσλάβους και Σέρβους αξιωματούχους, που αναμείχθηκαν στην καταστολή των επεισοδίων της περασμένης βδομάδας στο Κόσσοβο.

Ενώ, πλην της Ρωσίας, οι υπόλοιποι πέντε αποφάσισαν:

- Την άμεση επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου και "πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων της γιουγκοσλαβικής και σερβικής κυβέρνησης στις 25 Μάρτη, εάν ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν αλλάξει στάση. Ειδικότερα, αποφασίστηκε η άμεση απαγόρευση των εξαγωγών - με κυβερνητικά εγγυημένες εξαγωγικές πιστώσεις - που αποσκοπούν στη στήριξη του εμπορίου, των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων στη Σερβία. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της συνάντησης των "Εξι" στο Λονδίνο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, "εξήγησε" την παραπάνω απόφαση, λέγοντας πως ο Μιλόσεβιτς χρησιμοποιεί τις διαδικασίες των ιδιωτικοποιήσεων για να χρηματοδοτεί τις δυνάμεις ασφαλείας.

Επιπλέον, αποφάσισαν να στείλουν στην περιοχή τον Φελίπε Γκονζάλεθ, που είναι και απεσταλμένος του ΟΑΣΕ στη Γιουγκοσλαβία, για να εξετάσει από κοντά τα όσα διαδραματίζονται στην "πυριτιδαποθήκη" των Βαλκανίων, ενώ συμφώνησαν να παραμείνει στην ΠΓΔΜ η δύναμη του ΟΗΕ για να αποτρέψει πιθανή επέκταση της σύγκρουσης.

Σε δηλώσεις της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, δήλωσε ικανοποιημένη από τις αποφάσεις του Λονδίνου, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Πρέπει να θυμούμαστε ότι το μόνο μέσο πίεσης το οποίο καταλαβαίνει ο Μιλόσεβιτς είναι αυτό που του επιβάλλει να πληρώσει ένα τίμημα για την απαράδεκτη συμπεριφορά του"...

Το Βελιγράδι δεν αντέδρασε άμεσα στην απόφαση του Λονδίνου, όμως, ενδεικτικό της στάσης που κρατά ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς ήταν οι δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, στο Βελιγράδι. Ο Μιλόσεβιτς δήλωσε στις άλλες χώρες να ασχοληθούν με τις δικές τους υποθέσεις, αφού όπως είπε: "Το Κόσσοβο είναι εσωτερική σερβική υπόθεση και πρέπει να επιλυθεί μόνο μέσα στη Σερβία στη βάση και στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων της. Είναι γνωστό ότι η μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ανάπτυξη των διμερών και διεθνών σχέσεων"!

Η "Ομάδα Επαφής" θα συναντηθεί εκ νέου για να εξετάσει την κατάσταση στις 25 του Μάρτη.

Την ώρα που συσκέπτονταν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών της "Ομάδας Επαφής" για το Γιουγκοσλαβικό, περίπου 500 άτομα διαδήλωναν έξω από το παλάτι του Λάνκαστερ, υπέρ της αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου και κατά της σερβικής καταπίεσης στην περιοχή.

Η διαδήλωση στην Πρίστινα

Μαζικότατη διαδήλωση, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 10 χρόνων, πραγματοποιούσαν την ίδια περίπου ώρα στην Πρίστινα χιλιάδες Αλβανόφωνοι του Κόσσοβου. Οι χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονταν για το θάνατο τουλάχιστον δεκάδων ατόμων από τις σερβικές ειδικές αστυνομικές δυνάμεις.

"Το σερβικό καθεστώς διέπραξε ωμότητες", είπε ο Ενβερ Μαλόκου, εκπρόσωπος του αλβανόφωνου "Κέντρου Πληροφοριών του Κόσσοβου", υποστηρίζοντας πως ο αριθμός των θυμάτων της τελευταίας επιχείρησης των σερβικών δυνάμεων στην Ντρένιτσα είναι πάνω από 62 άτομα, εκ των οποίων 26 γυναικόπαιδα. Ο ίδιος ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μερικά από αυτά τα πτώματα έφεραν τόσο άσχημα εγκαύματα, ώστε δεν κατέστη δυνατή η αναγνώρισή τους από οικεία πρόσωπα. Αξίζει να σημειωθεί πως στη διάρκεια της χτεσινής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, οι σερβικές αστυνομικές δυνάμεις παρακολουθούσαν την κινητοποίηση από απόσταση χωρίς να προβούν σε οποιαδήποτε κίνηση βίας.

Οι σερβικές αρχές εκτιμούν πως ο απολογισμός των θυμάτων της περασμένης βδομάδας στην Ντρένιτσα ανέρχεται σε 46 Αλβανόφωνους και 6 Σέρβους αστυνομικούς νεκρούς. Το Σαββατοκύριακο, μάλιστα, ανακοίνωσαν πως σκότωσαν τον "εγκέφαλο" του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού του Κόσσοβου".

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες σε πολλές πόλεις του Κοσσυφοπεδίου.

  • Στις Βρυξέλλες, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε χτες ότι η Αλβανία ζήτησε από το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ τη σύνοδο των 16 κρατών - μελών της Συμμαχίας με την παρουσία της Αλβανίας για να εξεταστεί η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η αλβανική κυβέρνηση επικαλέστηκε το άρθρο 8 του προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της "Σύμπραξης για την Ειρήνη", της οποίας είναι μέλος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ