Τρίτη 10 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
Συνομιλίες για το πρόγραμμα "πετρέλαιο για τρόφιμα, φάρμακα"

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μαραθώνιες συνομιλίες με την ηγεσία και διπλωμάτες των Ηνωμένων Εθών είχε, χτες, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, ο οποίος είναι επικεφαλής της ιρακινής αντιπροσωπείας που έφθασε, χτες, στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να διαπραγματευτεί τη νέα συμφωνία για την αύξηση των, προς πώληση, επιτρεπόμενων ποσοτήτων πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, ο "Λευκός Οίκος" διακήρυσσε για άλλη μια φορά ότι η πρόσφατη απόφαση έγκρισης της συμφωνίας του ΓΓ του ΟΗΕ στη Βαγδάτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας δίνει το "πράσινο φως" στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ, εφόσον κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο.

Με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και την αναπληρώτρια ΓΓ του ΟΗΕ Λουίζ Φρέτσετ συναντήθηκε, χτες το πρωί, ο Μοχάμεντ Σαϊντ αλ Σάχαφ, ενώ αργά χτες το απόγευμα επρόκειτο να συναντηθεί με τους πρεσβευτές της Ρωσίας και της Γαλλίας στα Ηνωμένα Εθνη. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, με δηλώσεις του, τόνισε ότι το Ιράκ δεν είναι, σήμερα, σε θέση να παράγει ποσότητες πετρελαίου αντίστοιχες των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά εξάμηνο, που προτείνει ο ΟΗΕ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των διυλιστηρίων του είναι κατεστραμμένο από τον πόλεμο στον Κόλπο.Παράλληλα, Ιρακινοί αξιωματούχοι, που θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους, δήλωναν, χτες, στη Βαγδάτη ότι ο ΟΠΕΚ πρέπει να λάβει αυστηρή απόφαση περιοριστικών ορίων στις πωλήσεις πετρελαίου, γιατί αλλιώς οι τιμές του πετρελαίου θα κατρακυλήσουν ακόμη χαμηλότερα από σήμερα, που εκτιμάται ότι βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές του ΟΗΕ, ο Κόφι Ανάν εξετάζει τις τελευταίες λεπτομέρειες ενός κειμένου με κανονισμούς για την πραγματοποίηση των επιθεωρήσεων στα ιρακινά Προεδρικά Μέγαρα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέχρι το τέλος της βδομάδας. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, ο Κόφι Ανάν σκέφτεται να προτείνει το διορισμό και ενός δεύτερου αναπληρωτή επικεφαλής της ειδικής επιτροπής επιθεωρητών του ΟΗΕ (UNSCOM), ο οποίος πιθανότατα θα είναι Ρώσος, σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσει το αίτημα της Βαγδάτης για ισορροπημένη εκπροσώπηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σήμερα, ο Αυστραλός επικεφαλής Ρίτσαρντ Μπάτλερ έχει μόνο έναν Αμερικανό αναπληρωτή, τον Τσαρλς Ντουέφλερ. Εντούτοις, έγινε, επίσης, γνωστό ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μπάτλερ απείλησε με βέτο στην περίπτωση που διοριστεί Ρώσος αναπληρωτής, εκτός και αν η πρόταση γίνει δεκτή από τον ίδιον τον Ρίτσαρντ Μπάτλερ.

Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του "Λευκού Οίκου" Μάικ Μακ Κέρι επαναλάμβανε ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πως η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συμφωνία του Κόφι Ανάν στη Βαγδάτη επιτρέπει την αυτόματη ανάληψη στρατιωτικής δράσης, αν κριθεί απαραίτητο. Ο Μακ Κέρι δήλωσε σαφέστατα ότι ο "Λευκός Οίκος διαφωνεί με την εκτίμηση του Κόφι Ανάν ότι είναι αναγκαία μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να εγκρίνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Πάντως, μέχρι στιγμής, η Ουάσιγκτον δεν έχει σχολιάσει το γεγονός ότι Αμερικανοί και Βρετανοί διπλωμάτες δε φαίνεται πιθανό να πάρουν μέρος στην ομάδα των διπλωματών που θα συνοδεύσει τους εμπειρογνώμονες της UNSCOM στα Προεδρικά Μέγαρα, καθώς ο Κόφι Ανάν σκέφτεται να χρησιμοποιηθούν μόνο διπλωμάτες που βρίσκονται, ήδη, στη Βαγδάτη, όπου ΗΠΑ και Βρετανία δεν έχουν πρεσβείες. Για την ιρακινή πρωτεύουσα επρόκειτο να αναχωρήσει, αργά χτες βράδυ, ο Τζαγιάντχα Ντχαναπάλα, επικεφαλής της ομάδας των διπλωματών, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών με την ιρακινή ηγεσία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απροκάλυπτη μεθόδευση ανατροπής του ιρακινού καθεστώτος (1998-11-24 00:00:00.0)
Επανήλθε ο Μπάτλερ (1998-03-25 00:00:00.0)
Επιστρέφουν οι Αμερικανοί επιθεωρητές (1998-03-06 00:00:00.0)
Νέα επίσκεψη "αποκλιμάκωσης" από τον Μπάτλερ (1998-01-20 00:00:00.0)
Κλιμάκωση μετά τη διπλωματική ανακωχή (1997-11-14 00:00:00.0)
Προσπάθειες εκτόνωσης της κρίσης (1997-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ