Σάββατο 14 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βροχή, σημειωματάριο και εγκληματίας

Σε πρώτη τηλεοπτική προβολή, θα παρουσιάσει η ΕΤ-1 στις 22.40 την γυρισμένη ταινία του Γουίλιαμ Γκράχαμ: "Ο άνθρωπος που έπιασε τον Αϊχμαν".Το σενάριο είναι βασισμένο στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Μάλκιν: "Ο Αϊχμαν στα χέρια μου". Πρόκειται για μια αληθινή ιστορική περιπέτεια του 1996, που αφηγείται τις τελευταίες "ελεύθερες" στιγμές του ανθρωπόμορφου τέρατος, που εξόντωσε με ...επιστημονικό τρόπο, εκατομμύρια Εβραίους κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία αρχίζει δείχνοντας τον Αντολφ Αϊχμαν, τον Γερμανό εγκληματία πολέμου, να ζει αποτραβηγμένος στην Αργεντινή. Μια μέρα, καθώς περπατά στο δρόμο, εντελώς ξαφνικά, απάγεται από τη μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, τη Μοσάντ. Εξαιρετικές ερμηνείες από τους Ρόμπερτ Ντιβάλ και Αϊρις Χόουαρντ.

Από την ΕΤ-3 στις 13.00 "Το σημειωματάριο του χορού" του Ζιλιέν Ντιβιβιέ. Μα εξαιρετική κλασική ταινία, που δυστυχώς προβάλλεται σε ακατάλληλη ώρα, ταινία από εκείνες που δεν έχουν ξεχαστεί, παρόλο που γυρίστηκαν το 1937. Μια πλούσια χήρα ανακαλύπτει το σημειωματάριο χορού των γονιών της. Το διαβάζει, θυμάται, δακρύζει, νοσταλγεί και επιχειρεί να ξαναζωντανέψει το παρελθόν και να ξανασυναντήσει ανθρώπους που έχει να δει από τα νιάτα της. Ομορφες εικόνες, αργές σκηνές, με πρωταγωνιστές το Χρόνο,που κυλά χωρίς έλεος και τον αλησμόνητο Φερναντέλ.

Από τη ΝΕΤ στις 00.15 "Η βροχή" του Λούις Μαλιστόουν.

Μια ταινία γυρισμένη το 1932 σε ασπρόμαυρο φόντο αφηγείται την ιστορία μιας εύθραυστης, αλλά αναιδέστατης νέας γυναίκας ελευθερίων ηθών, που μάχεται έναν υποκριτή κληρικό, ο οποίος προσπαθεί να τη "σώσει". Το σενάριο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Σόμερσετ Μομ. Η καλή καθαρή φωτογραφία δίνει πειστικά την ατμόσφαιρα της τροπικής χώρας, όπου διαδραματίζεται η ιστορία. Με την Τζόαν Κρόφορντ.

Από τον ΑΝΤΕΝΝΑ στις 00.45 "Ο φονιάς" του Τζον Γου.

Σε πρώτη τηλεοπτική προβολή παρουσιάζεται η ταινία αυτή που θεωρείται η καλύτερη του σκηνοθέτη. Πρόκειται για μια κινέζικη περιπέτεια που αφηγείται την απόφαση ενός επαγγελματία δολοφόνου να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ομως, στην τελευταία "δουλιά" του, γίνεται αιτία να τυφλωθεί μια τραγουδίστρια. Οι τύψεις έρχονται αργά, αλλά αποφασιστικά. Ο επαγγελματίας δολοφόνος χρηματοδοτεί τη θεραπεία της γυναίκας αυτής, ενώ την ίδια στιγμή αποφασίζει να εκτελέσει το μεγαλύτερο νονό της νύχτας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ