Κυριακή 15 Μάρτη 1998 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
"Να στήσουμε τα δικά μας μπλόκα παντού"

"Πολλά κατακτήθηκαν με τους αγώνες του εργατικού και του γυναικείου κινήματος από τον περασμένο αιώνα", είπε στην ομιλία της η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου. Και μοιάζει ειρωνεία σήμερα, μια δρασκελιά από το κατώφλι του επόμενου αιώνα, να μιλάμε για το δικαίωμα στη δουλιά και να ξανάρχεται το 8ωρο στο προσκήνιο...

"Η ποιότητα της έρευνας που έγινε για την άνεργη γυναίκα της Θεσσαλίας είναι μια απάντηση για την αναγκαιότητα ύπαρξης του γυναικείου κινήματος. Ποιου κινήματος; Του κινήματος με τους καθημερινούς αγώνες, με τον πολιτικό λόγο και διαλεκτική που "ακουμπάνε" τα προβλήματα των γυναικών. Το ζήτημα είναι πώς οι αλήθειες αυτές θα φτάσουν στις πολλές γυναίκες. Γι' αυτό πρέπει να στήσουμε τα δικά μας μπλόκα παντού, σ' ένα παλλαϊκό, πατριωτικό μέτωπο. Ιδιαίτερα μπροστά στο έβδομο συνέδριό μας, πρέπει να κάνουμε δουλιά μυρμηγκιού - πόρτα πόρτα - όχι να τα λέμε εμείς κι εμείς...".

Ψήφισμα: Διεκδικήσεις καταπολέμησης της ανεργίας

Λύσεις ενάντια στην ανεργία προτείνει το ψήφισμα που διαβάστηκε στο τέλος της ημερίδας από την Ντίνα Τσουβά, πρόεδρο του Συλλόγου Γυναικών Τρικάλων.

Ανάμεσα σε άλλα προβλέπει:

  • Να προστατευτούν και να ενισχυθούν οι κλάδοι της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού που απασχολούν κύρια γυναίκες.
  • Αύξηση της αγροτικής παραγωγής με μέτρα που θα στηρίζουν τα φτωχά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά και με προϋποθέσεις απορρόφησης και αξιοποίησης της παραγωγής (π.χ. δημιουργία νηματουργείου, ζαχαρουργείου κλπ.).
  • Ανάπτυξη της αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης σ' όλες τις φάσεις της αγροτικής παραγωγής στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, με παράλληλη αξιοποίηση της γυναικείας εργασίας στην ύπαιθρο.
  • Ανάπτυξη και επέκταση της τουριστικής υποδομής σ' όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας. Να σταματήσει η απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και να διατηρηθεί η πλήρης απασχόληση. Κατάργηση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης.
  • Να παρέχονται πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για τη γυναίκα που από ανάγκη εργάζεται με μερική απασχόληση.
  • Να διατηρηθεί και να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας και να χορηγείται στις άνεργες και όχι στους εργοδότες σαν δήθεν επιδότηση για να προσλαμβάνουν νέους.
  • Να νομιμοποιηθούν οι ξένες εργάτριες που εργάζονται σε άθλιες συνθήκες και αποτελούν φθηνό εργατικό δυναμικό σε καθεστώς φόβου και ανασφάλειας.
  • Να σταματήσει η κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Να καταργηθεί ο νόμος 2525/97 για την εκπαίδευση, γιατί ορθώνει νέα εμπόδια στη μόρφωση των παιδιών των εργαζόμενων και ιδιαίτερα στις γυναίκες καταργεί το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και οδηγεί στην ανεργία πολλές χιλιάδες γυναίκες εκπαιδευτικούς.
  • Διεύρυνση και ανάπτυξη των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας.
  • Να ενισχυθούν τα κονδύλια για την υγεία και να σταματήσει η εμπορευματοποίησή της.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και να μην αρθεί η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
  • Λήψη μέτρων για την πολιτιστική ανάπτυξη που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη οι γυναίκες.
  • Νομοθετικά μέτρα για την ανατροπή της κατάστασης που επικρατεί στα ΜΜΕ σ' ό,τι αφορά την αποσιώπηση των προβλημάτων, αλλά και την προσβολή της αξιοπρέπειας της προσωπικότητας της γυναίκας.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποια σύνταξη για τις γυναίκες; (2014-12-09 00:00:00.0)
Οι πολιτικές της ΕΕ επιδεινώνουν τη θέση της αγρότισσας (2008-03-06 00:00:00.0)
Επείγουσα ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των γυναικών (2004-01-23 00:00:00.0)
Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους (1998-02-04 00:00:00.0)
Αντίσταση με πρόγραμμα "αντισύγκλισης" (1996-11-07 00:00:00.0)
Ενιαίο μέτωπο αγώνα με το ευρύτερο μαζικό κίνημα (1996-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ