Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντίσταση με πρόγραμμα "αντισύγκλισης"

"Το θέμα της ημερίδας που οργάνωσε η ΟΓΕ είναι μεγάλης σπουδαιότητας και πολύ επίκαιρο", μας είπε, πριν αρχίσει η εκδήλωση, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Αλέξης Μητρόπουλος."Είναι πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία της ΟΓΕ, που είναι ένα από τα πιο μαχητικά τμήματα του ευρύτερου κοινωνικού κινήματος. Πρόσφατα γύρισα από ένα ταξίδι σε Ιταλία και Γαλλία, όπου παρατηρείται μια γενικευμένη αμφισβήτηση του Μάαστριχτ και των επιταγών του καπιταλιστικού διευθυντηρίου, καθώς και μια κοινή διαπίστωση για τη χρεοκοπία αυτού του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που προωθεί το Μάαστριχτ. Συνεπώς, ο κόσμος πρέπει να αντισταθεί με το δικό του πρόγραμμα αντισύγκλισης. Ιδιαίτερα οι γυναίκες, που είναι τα πρώτα θύματα, το στρώμα με τη μεγαλύτερη ανεργία στην πατρίδα μας - ύστερα έρχονται οι νέοι. Χρειάζεται να προστατευτεί η γυναίκα, η απασχόληση, το δικαίωμα στην εργασία, τα κοινωνικά δικαιώματα. Ουσιαστικά είναι η προστασία της κοινωνίας με ένα πρόγραμμα αντισύγκλισης, που διακυβεύεται".

Ποιο μπορεί να είναι αυτό το πρόγραμμα αντισύγκλισης και αντίστασης των εργαζομένων, κατά τον Αλ. Μητρόπουλο; Συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρόνου εργασίας και του ελεύθερου χρόνου. Να καθιερωθεί ελάχιστο βασικό εισόδημα διά βίου για όλους, με πρώτο την εγγύηση της γυναικείας οικιακής απασχόλησης. Γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Δραστική φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και επανασύνδεση των συντάξεων με τις αυξήσεις των μισθών, που κατάργησαν οι νόμοι Σουφλιά και Μάνου. Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, που σημαίνουν μεταφορά πλούτου από τις φτωχότερες στις πλουσιότερες τάξεις. Τέλος, τα υπερκέρδη να διατεθούν σε αναπτυξιακούς σκοπούς για την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

"Οι σημερινές προοπτικές ανάπτυξης, προειδοποίησε ο ομιλητής, είναι δυσοίωνες. Η κοινωνία της πλήρους απασχόλησης φαίνεται πια παρελθόν, υπάρχει μια γενικευμένη υποβάθμιση της εργασίας, το κεφάλαιο προτιμά τις επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας, που είναι αποδοτικότερες για αυτό σε σχέση με το κόστος εργασίας. Συνεπώς πρόκειται για μια ανάπτυξη που περιορίζει αντί να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Ο μύθος της ανάπτυξης που παράγει θέσεις απασχόλησης είναι μια απάτη, μια φενάκη στις συνειδήσεις των λαών. Το Μάαστριχτ παράγει ανεργία, φτώχεια, ανισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες".

Ο ομιλητής προέβλεψε κοινωνικές εξεγέρσεις των νέων φτωχών, που θα γενικευτούν τα επόμενα χρόνια και επισήμανε ότι η ενημέρωση και η ψυχαγωγία, που είναι στα χέρια των κρατούντων, αλλοιώνουν βασικά χαρακτηριστικά της πολιτικής, ταξικής και πολιτιστικής συνείδησης του λαού, οδηγώντας σε αλλοτρίωση, αποξένωση, συντηρητισμό και ρατσισμό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ