Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Με αγώνες υποδέχονται το Πολυτεχνείο

Συγκέντρωση και πορεία φοιτητών χτες στη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώσεις εκπαιδευτικών και γονέων τη Δευτέρα στο Περιστέρι και τον Κορυδαλλό. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τρίτη στην Αθήνα

Με ένταση των αγώνων και στόχο την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και εργαζόμενοι προετοιμάζονται να τιμήσουν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στη Θεσσαλονίκη χτες φοιτητές έκαναν συγκέντρωση και πορεία, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα στο Περιστέρι και τον Κορυδαλλό και την Τρίτη με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι συντονίζουν τη δράση τους, με στόχο ένα πλατύ μέτωπο για την παιδεία.

Αύξηση των δαπανών για την παιδεία και άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες ήταν τα κεντρικά αιτήματα της δυναμικής συγκέντρωσης και πορείας, που πραγματοποίησαν χτες εκατοντάδες φοιτητές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι φοιτητές, κύρια οικότροφοι των εστιών και του τμήματος Φυσικού, συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου του Πανεπιστημίου και στη συνέχεια με συνθήματα κατά της πολιτικής της κυβέρνησης κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στη διάρκεια της πορείας στην πλατεία Δικαστηρίων, συνάντησαν τους απολυμένους εργαζόμενους της GOOD YEAR που έχουν κατασκηνώσει εκεί και με συνθήματα και συμβολική στάση εξέφρασαν δυναμικά τη συμπαράστασή τους στους άνεργους εργάτες. "Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, μέτωπο ενάντια στις πολυεθνικές", ήταν το σύνθημα που ακούστηκε από εκατοντάδες φοιτητές και εργάτες.

Στο Περιστέρι

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης καλεί η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών "Ελλη Αλεξίου" όλους τους γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς του δήμου, την ερχόμενη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι, στην αρχή του πεζόδρομου της Εθνικής Αντιστάσεως πίσω από τη Δημαρχία.

Στο Περιστέρι το κτιριακό πρόβλημα είναι οξύτατο. Για παράδειγμα από τα 49 νηπιαγωγεία μόνο 10 έχουν δικιά τους στέγη, ενώ τα υπόλοιπα φιλοξενούνται σε αίθουσες πολλαπλών χρήσεων και 14 από αυτά σε καταστήματα. Οι λιγοστές λειτουργικές δαπάνες, οι εκπαιδευτικές εκδρομές που κοστίζουν 112,5 εκατομμύρια στους γονείς, η μη εφαρμογή του νόμου 1566/1985 που προβλέπει το διορισμό φυλάκων στα σχολεία, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό συμπληρώνουν την εικόνα στα σχολεία του δήμου.

"Παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση φέτος έχει σκοπό να ψηφίσει τον περιορισμό των δαπανών για την παιδεία κατά μια ποσοστιαία μονάδα, με τις όποιες ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες προκαλέσουν, ενώ το κυνήγι της σύγκλισης των δεικτών οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη σύνθλιψη του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας", τονίζουν στην ανακοίνωση.

Στον Κορυδαλλό

Συγκέντρωση με θέμα "Τα προβλήματα της παιδείας" πραγματοποιούν τη Δευτέρα στις 6.30 μ.μ., στον κινηματογράφο "Παράδεισο", η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά και η Ενωση Γονέων Κορυδαλλού, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στην παραποίηση από τον υπουργό Παιδείας των στοιχείων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά, που αφορούν τα κενά σε καθηγητές, από 180 σε 40. Στην εκδήλωση οι γονείς θα συζητήσουν προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στη συντονισμένη και πολύπλευρη επίθεση ενάντια στη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν οι γονείς των μαθητών, στον Πειραιά οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων κινδυνεύουν να μείνουν όχι μόνο χωρίς σχολεία, αλλά και χωρίς καθηγητές και να οδηγηθούν μεθοδευμένα στην παραπαιδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τρίτη, συμμετέχουν η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, η Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, οι Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας και Πειραιά. Στόχος των παραπάνω φορέων είναι η συγκρότηση επιτροπής, με στόχο τη μόνιμη συνεργασία για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Σήμερα οι διοργανωτές θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ