Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ο Τζουμάκας ιδιωτικοποιεί το υπουργείο του!

Ενδιαφέροντα στοιχεία και συγκρίσεις στο χτεσινό συνέδριο με θέμα "Κυκλοφοριακό Θεσσαλονίκης: Προτάσεις, αντιφάσεις, συγκρίσεις"

Τη διάλυση του υπουργείου Γεωργίας, την ιδιωτικοποίηση βασικών δραστηριοτήτων του και κυρίως αυτών που αφορούν τα οικονομικά και τη διαχείριση, καθώς και την επιβολή νέων φορομπηχτικών τελών στους αγρότες, επιχειρεί να περάσει ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, με σχετικό νομοσχέδιο, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα.

Στο νομοσχέδιο αυτό προτείνεται να μετονομαστεί το υπουργείο Γεωργίας σε υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και η δημιουργία έξι νέων οργανισμών, από τους ο οποίους οι τέσσερις θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ). Συγκεκριμένα, προτείνεται η σύσταση: Οργανισμού Γεωργικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΝΠΙΔ). Οργανισμού Πιστοποίησης Λογαριασμών(ΝΠΔΔ). Οργανισμού Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΝΠΙΔ). Οργανισμού Πληρωμών (ΝΠΙΔ). Οργανισμού Ελέγχου Τροφίμων (ΝΠΔΔ) και Οργανισμού Ποιότητας και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΝΠΙΔ).Από την άλλη, καταργείται η Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης Αγορών Γεωργικών Προϊόντων (ΔΙΔΑΓΕΠ), ενώ την ίδια μοίρα αναμένεται να έχουν οι Οργανισμού Βάμβακος, Καπνού, Ελαιολάδου και Γάλακτος.

Ο Στ. Τζουμάκας, με πρόσχημα τις απάτες και τις παρατυπίες στις επιδοτήσεις, αποδυναμώνει και ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί την "καρδιά" του υπουργείου Γεωργίας, στα πλαίσια των οδηγιών και των εντολών των Βρυξελλών, χωρίς στην ουσία να λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, προσφέρει τη διαχείριση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (που φτάνουν το 1,2 τρισ. δραχμές ετησίως) στα χέρια των ιδιωτών και κρατά για το δημόσιο απλώς τον ελεγκτικό ρόλο. Στα πλαίσια αυτά, δίνεται η δυνατότητα του υπουργού να διορίζει προέδρους της αρεσκείας του, στους οργανισμούς αυτούς, ενώ οι εργασιακές σχέσεις (μετατάξεις, αποσπάσεις κλπ.) των υπαλλήλων του υπουργείου Γεωργίας και των εποπτευόμενων οργανισμών, που χάνουν το αντικείμενό τους, θα ορίζονται με Προεδρικά Διατάγματα, πράγμα που σημαίνει εφαρμογή της "Λευκής Βίβλου".

Οσον αφορά την υποτιθέμενη εκπαίδευση των νέων αγροτών (όσων δηλαδή απομείνουν από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης), ο υπουργός Γεωργίας προτείνει την επιβολή νέων τελών στα τιμολόγια των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και την καταβολή εισφορών από τους εκπαιδευόμενους, για τη λειτουργία του οργανισμού εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα τέλη, προτείνεται επίσης να επιβληθούν στα τιμολόγια διακίνησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και για τη λειτουργία των Οργανισμών Ελέγχου Τροφίμων και Ποιότητας Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ