Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Την Πέμπτη ορκίζεται πρωθυπουργός

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Την Πέμπτη ορκίζεται πρωθυπουργός ο ηγέτης του Ινδουιστικού Εθνικιστικού Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), ποθώντας να εκπληρώσει τη φιλοδοξία του που συνετρίβη το 1996: να κρατηθεί στη θέση αυτή.

Οταν ο Ατάλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ ορκίστηκε πρωθυπουργός το 1996, η αδυναμία συγκέντρωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας οδήγησε, 13 ημέρες αργότερα, στην οδυνηρή πτώση του. Τούτη τη φορά, ο στόχος είναι η 5ετία.

Το BJP θα περάσει προσεχώς διά "πυρός και σιδήρου", όταν θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης στην Εθνοσυνέλευση, στην οποία δεν έχει πλειοψηφία (264 έδρες από 545). Ωστόσο ελπίζει στην απουσία ορισμένων μελών του Σώματος. Ενα από τα μικρότερα κόμματα του Ηνωμένου Μετώπου, της συμμαχίας κομμάτων της αντιπολίτευσης (262 έδρες) που έχει 12 βουλευτές, υποσχέθηκε πως θα απέχει από την ψηφοφορία.

"Δε θα είναι όπως τις 13 εκείνες ημέρες του 1996. Με τη συνεργασία και τη συναίνεση είμαστε ικανοί να εξαντλήσουμε την πενταετία", δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του BJP.

"Επιτέλους ο Βάτζπαϊ πρωθυπουργός" ήταν χθες ο τίτλος της εφημερίδας "Χιντουστάν Τάιμς", απηχώντας τη γενική ανακούφιση, έπειτα από την "πολύμηνη αβεβαιότητα", μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Ηνωμένου Μετώπου, τον περασμένο Νοέμβρη.

Οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο της Βομβάης σημείωσαν άνοδο 2.5% κατά την έναρξη της συνεδρίασης, χθες. Οπως εξήγησε ένας χρηματιστής, η αγορά βρίσκεται σε κλίμα "ευφορίας" εξαιτίας του γεγονότος ότι επιτέλους η χώρα θα έχει σταθερή κυβέρνηση.

Ενώ αυτό μένει να αποδειχθεί, υπάρχει ήδη στα σκαριά η "εναλλακτική" πολιτική λύση, από το Κόμμα του Κογκρέσου. Χθες εκλέχτηκε ομόφωνα στην προεδρία του κόμματος η σύζυγος του εκλιπόντος (δολοφονηθέντος το 1991) Ρατζίβ Γκάντι. Η Σόνια βέβαια δεν είναι Ιντιρα (ούτε κατά διάνοια έχει την πολιτική της εμπειρία και ευφυϊα...), αλλά αναζωπυρώνει ελπίδες και μόνο με τ' όνομά της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ