Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Φήμες πάλι για παρέμβαση του στρατού

ΑΓΚΥΡΑ .-

Περίεργες φήμες περί "πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Γιλμάζ" κυκλοφορούν τις τελευταίες μέρες στην τουρκική πρωτεύουσα, με αφορμή"διαφωνίες", όσον αφορά την αντιμετώπιση των φονταμενταλιστών Ισλαμιστών.

Χτες, πάντως, ο στρατός διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες του Τύπου περί πραξικοπήματος: "Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους με αποφασιστικότητα και αλτρουισμό, εκφράζουν τη λύπη τους γι' αυτούς τους άδικους και σκόπιμους ψιθύρους", ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο.

"Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι παντελώς ψευδείς και αβάσιμοι", πρόσθεσε η ανακοίνωση του Επιτελείου, υπογεγραμμένη από τον Ισμαήλ Χακί Καρανταγί.

Ο ηγέτης ενός μικρού πολιτικού σχηματισμού της Δεξιάς, ο Ντογκού Περιντσέκ του Εργατικού Κόμματος, δήλωσε την Κυριακή ότι οι φήμες περί πραξικοπήματος είναι "εκ του πονηρού".

Αντίθετα με ό,τι λέγεται, είπε, δεν υπάρχει πιθανότητα στρατιωτικού πραξικοπήματος, αλλά ενός "πραξικοπήματος στο στρατό" (αναφερόμενος στη μελλοντική συνταξιοδότηση του Καρανταγί).

Σχηματίζεται, πρόσθεσε, μια συμμαχία μεταξύ του ηγέτη του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας του πρωθυπουργού Γιλμάζ, του Κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ, και του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας. "Ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ βρίσκεται πίσω της", είπε. Στόχος της συμμαχίας: να ελέγξει το στράτευμα.

"Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το νόμο στον αγώνα κατά του φονταμενταλιστικού Ισλάμ", είχε πει ο Γιλμάζ πριν λίγες μέρες. "Οποιος το προτείνει γίνεται εξίσου επικίνδυνος".

Ο Περιντσέκ απέδωσε την κίνηση στη χρηματοδότηση του Γιλμάζ από Ισλαμιστές...

Οι σχέσεις με Συρία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ αλ Σάρα, ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ την αναθεώρηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ισραήλ - Τουρκίας, ως προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας.

Ο Σάρα συναντήθηκε με τον Τζεμ το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα στην Ντόχα (Συρία) "με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς" για συνομιλίες σχετικά με τις διμερείς σχέσεις που είναι παγωμένες μετά την υπογραφή της ισραηλινο - τουρκικής συμφωνίας.

Η Συρία θεωρεί ότι η συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας Τουρκίας - Ισραήλ, που υπεγράφη το 1996, στρέφεται εναντίον της.

Η συνάντηση των δύο υπουργών έγινε στο πλαίσιο της υπουργικής διάσκεψης του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, του οποίου η Συρία και η Τουρκία είναι μέλη. Οι εργασίες της Διάσκεψης άρχισαν προχτές στην Ντόχα.

Εαρινής επίθεσης συνέχεια...

Τουλάχιστον 55 Κούρδοι αντάρτες και τρεις Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε ανταρτικές ομάδες και αποσπάσματα του στρατού από την Πέμπτη ως χτες, δήλωσαν αξιωματούχοι των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκρούσεις, στο πλαίσιο των ετήσιων επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού την άνοιξη κατά του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), έγιναν στην επαρχία Σιρνάκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί, διεισδύοντας και στην ιρακινή επικράτεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ