Τρίτη 17 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σε αποκλεισμό του ΓΕΝΕ καλούν ΠΕΜΕΝ - "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"

Κλιμακώνεται στο λιμάνι και στη Ζώνη ο αγώνας για το δικαίωμα στη δουλιά, ενάντια στο δουλεμπόριο και τη "μαύρη εργασία"

Σε διήμερο αποκλεισμό του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας, αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη, καλούν όλους τους ναυτεργάτες να πάρουν μέρος, η Πανελλήνια Ενωση μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού και η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής"Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπεράσπιση του δικαιώματος δουλιάς, αντιπαλεύοντας το δουλεμπορικό κύκλωμα και την πολιτική που πετάει τους Ελληνες ναυτεργάτες από τα καράβια. Παράλληλα, καθημερινά ναυτεργάτες πραγματοποιούν εξορμήσεις στο λιμάνι του Πειραιά και στα καφενεία της Ακτής Μιαούλη.

Στο κοινό κάλεσμα των δύο ενώσεων προς τους άνεργους ναυτεργάτες, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία, τα αντιναυτεργατικά μέτρα που εφαρμόζει το ΥΕΝ από το καλοκαίρι του 1997, μειώνουν δραματικά τον αριθμό των Ελλήνων ναυτεργατών στην οργανική σύνθεση των ποντοπόρων πλοίων, προκαλούν εκτίναξη του αριθμού των ανέργων στα ύψη. Ολόκληροι κλάδοι εξαφανίζονται. Ο κλάδος των Θερμαστολαδάδων καταργείται στα ποντοπόρα. Οι ναυτιλιακές εταιρίες αρνούνται, αυθαίρετα, να ναυτολογήσουν πρακτικούς μηχανικούς και πλοιάρχους. Παράλληλα, σημειώνεται, με την επίθεση ενάντια στο δικαίωμα δουλιάς, το ΥΕΝ διαγράφει από το επάγγελμα και τους ανέργους μακράς διάρκειας.

"Στην πολιτική αυτή - τονίζεται - έχουμε υποχρέωση να αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις και να παλέψουμε για την ανατροπή της. Η εξασφάλιση του δικαιώματος στη δουλιά απαιτεί μια άλλη πολιτική, που, στηριγμένη στους εργαζόμενους, θα έχει τη θέληση και τη δύναμη να καταργήσει την εφοπλιστική ασυδοσία και να συνδέσει τη ναυτιλία με την εθνική οικονομία. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας ενάντια στην ανεργία. Οικοδομούμε επιτροπές ανέργων ανά ειδικότητα".

Στο μεταξύ, ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συντονίζοντας τη δράση τους, συνεχίζουν τις αγωνιστικές τους παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Πειραιά για την πάταξη της "μαύρης εργασίας" και του δουλεμπορικού κυκλώματος.

Στο προηγούμενο δεκαήμερο από δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκαναν ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες της Ζώνης σε πλοία, όπου εκτελούνται εργασίες, διαπίστωσαν εκτεταμένα κρούσματα παράνομης απασχόλησης Ελλήνων και αλλοδαπών και καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. "Εχει στηθεί- τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των σωματείων της Ζώνης και των δυο ναυτεργατικών ενώσεων - ένα καλά οργανωμένο σύστημα δουλεμπορίου που εκμεταλλεύεται τη μεγάλη ανεργία και τις ανάγκες επιβίωσης των εργατών και των οικογενειών τους. Η κυβέρνηση που προχωρά στην έκδοση πράσινης κάρτας για την υποχρεωτική ασφάλιση των αλλοδαπών που απασχολούνται στη χώρα οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει μέτρα, ώστε να σταματήσει αυτή η κατάσταση της μαύρης εκμετάλλευσης".

"Τα σωματεία μας - υπογραμμίζεται, τέλος - θα εντείνουν τη δράση τους προς αυτή την κατεύθυνση και θα κλιμακώσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις για να προστατέψουν τα δικαιώματα των εργατών".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ